Granskning: friskolor och islamister

Dags att granska pengarna bakom de muslimska friskolorna, en ljusskygg verksamhet som fått fortgå då vi i borgerligheten har varit för svaga i friskolefrågan länge. Vi skulle tagit kommando för länge sedan och krävt stramare regler just för att inte hela systemet skulle kunna gungas. 

Nu är vi redan sedan länge i det läget att även vanliga borgerliga väljare ifrågasätter hela friskolereformen, vilket är otroligt beklagligt då vårt gamla system var oändligt mycket sämre. 

Islamister har länge insett att en dörr in till pengarna av många är förskolor och friskolor, som betalas från skatt. Där maxtaxan på förskolan innebär att en viss del av förskolornas omsättning kommer från privata medel är resten skatt och 100 % av såväl grundskola som gymnasieskola. 

Jag har, eftersom SCB tills någon låser upp registret, på grund av nya sekretessregler låst in listan på huvudmän, googlat fram de mest kända muslimska skolorna. Notera att ett fåtal är konfessionella, av någon obegriplig anledning av lagstiftaren låtit friskolor få välja ”muslimsk profil” istället och de kan flyga under radarn ännu mer. 

 • Imanskolan
 • Stiftelsen islamiska skolan
 • Al Hazar
 • Römosse-skolan
 • Muslimska Primusskolan
 • Vetenskapsskolan
 • Nya Kastets Skola
 • Kista Folkhögskola
 • Växjö islamiska skola
 • Al Salamah
 • Ödgårdsskolan
 • Kunskapsljuset
 • Olivträdets förskola
 • Cordoba
 • Gryningeskolan
 • Safirskolan
 • Muslimska Primusskolan
 • Förskolan Sakinah
 • Förskolan Alzahraa
 • Förskola Bilaal
 • Föreningen islamiska skolan
 • Alsalam
 • Saimagårdens förskola
 • Elma School (bolag English school Scandinavia)
 • Framtidsskolan i Stockholm
 • Framtidsskolan i Nacka
 • Stockholms spåkskola fritidshem
 • Frihab AB

Många islamister driver skolor via stiftelse. Miljöpartiet var en gång största anhängarna av friskolor och särskilt stiftelse, detta har givetvis de ljusskugga kommit på då formen är betydligt mer insynsskyddad. 

Man måste begära ut boksluten från Länsstyrelsen i det län stiftelsen är registrerad. 

Varför är det här viktigt att granska?

Flera skäl. Dels så är förskolor och skolors största uppgift att isolera muslimska barn från svenska barn. I islamisters värld är parallella samhällen det man eftersträvar. Dels så ger det dem inkomster som rektorer, lärare etc och eftersom styrelsen för ägarna i slutändan avgör vem som jobbar i skolan kan de även se till att hålla det inom nätverket. 

I vissa skolor har man dessutom använt skolorna och förskolornas intäkter för att slussa vidare till okända mottagare. 

Men framför allt är skolorna ett sätt för islamister att tillskansa sig skattemedel för sin egen försörjning och för att isolera sig och barn ännu mer från resten av samhället. 

Jag kommer därför i en större granskning rapportera om allt jag kan hitta om de friskolor med muslimsk profil och de konfessionella skolor som jag selekterat ut. Och sedan göra en slutrapport om resultatet. 

…………………………………………

Imanskolan i Uppsala

Imanskolan är reggad i Uppsala men förvaltningen av stiftelser togs tydligen över av Stockholm 2010 så det är därifrån jag fått boksluten från de alltid så samarbetsvilliga registratorerna där. 

Stiftelsen registrerades 1995. F-skattsedel skaffade de 2004-08-13, först då kan de ha dragit en verksamhet då du inte kan fakturera om du inte har F-skattsedel. Jag har begärt ut de senaste fem årens årsredovisningar för att se vilka som suttit i styrelsen och hur ekonomin utvecklats samt om det finns spår av att pengar lämnat stiftelsen. 

För att lägga ett pussel över vilka person som kontrollerar en stiftelse och i förlängingen skolan måste man kolla på folk som inte bara sitter i styrelsen idag utan som gjort det historiskt. 

Styrelsen 2016 var följande personer:

Chakib Benmakhlouf, Bachar Ghanoum, Temman Asbai, Khodr Ali, Abdirisak Waberi, Mohammed Yassin, Tarek Mourad.

Chakib Benmakhlouf är inte vem som helst. Här finns Sameh Egyptsons beskrivning av honom och hans familj:

Bara kända namn inom svensk islamism: Islamiska Förbundet, Ibn Rushd, Sveriges Unga Muslimer, Islamic Relief och FIOE. Muslimska Brödraskapet i Sverige. 

Hans svärson Mohamed Temsamani är idag ordförande för Ibn Rushd och satt också i styrelsen 2015. 

Som sagt, att bedriva skolor är ett av många sätt att följa Muslimska brödraskapets strategi för islamisering. 

2017 satt följande personer i styrelsen:

Mostafa Kharraki  – ordförande för Islamiska Förbundets stiftelse. Mer om dem senare. 

Bachar Ghanoum – sitter i Elma Schools ägarbolags styrelse (English school Scandinavia). Han var ledamot för Islamiska Förbundet i Göteborg 2009. Han är även läkare. 

Tarek Mourad – ordförande för Islamiska förbundet i Göteborg 2017.

Mohammed Yasin – miljöpartistisk politiker. 

Abdallah Salah – driver friskolan Frihab AB, som också ska granskas. 

Kerredine Khashlouf – lärare på Bromma gymnasium,  Hon sitter även som ledamot i Framtidsskolan. 2013 var hon ordförande för Islamiska förbundets stiftelse

2018 satt följande personer i styrelsen: Mustafa Kharraki, Bachar Ghanoum, Tarek Mourad, Mohammed Yasin och Abdallah Salah. 

2019 satt samma personer i styrelsen, plus Khemais Bassoumi och Anna Andersson. Khemais Bassoumi sitter även i  Elma Schools ägarbolag English School Scandinavias styrelse. 

2020 var samma styrelse som 2019.

Saimagårdens förskola har samma gubbar i styrelsen: Khemais Ben Mohamed, Mostafa Kharraki och Bachar Ghanoum. 

Imanskolan äger många bilar.  Varför en skola behöver ha 13 bilar är mycket oklart. 

Som synes finns nära kopplingar mellan Imanskolan och dess ägarstiftelse och Elma School, som i sin tur drivs av ett aktiebolag. 

…………………………………..

Elma School

Skolan ägs av bolaget English School Scandinavia. I den styrelsen sitter: Khemais Ben Mohammed Bassoumi, Fatima Marrakchi och Bachar Ghanoum.

Men bolaget ägs av Khalid el Mouselhi. 

Khalid el Mouselhi kan trots att han haft anmärkningar av Skolinspektionen sedan 2000 driva skola. 

Han blev prickad 2019 men skolan var öppen tills i år. 

I februari 2020 fick däremot Elma School stänga för gott. Då hade El Mouselhi lurat till sig pengar i två decennium, med klagomål, anmälningar och prickningar utan att man ingripit. 

Elma School är en vinstmaskin, för att de ju inte använt statsbidraget till skatt, löner etc som man är ålagd. 

2019 delades det ut 1,2 miljoner kronor till ägaren. 

2017 tog han ut 1,6 miljoner kronor i utdelning. 

Han är gift med Angelika el Mouselhi som också driver skolor – förskolan Butterfly.  Hon är även registrerad som Angelika Strelets, gissningsvis hennes namn som ogift. Deras son Mohammed-Alexander sitter i styrelsen för Butterfly.

 

Slutsats:

Imanskolan och den stiftelse som äger den har samma personer i styrelsen som för Saimagårdens förskolor och Elma Schools, som efter tjugo år fått stänga. 

Islamiska Förbundet är huvudman bakom samtliga. Mostafa Kharakki är även ordförande för Islamiska Förbundets stiftelse, som numera heter…..

Han sitter i styrelsen för Elma Schools, Saimagården och Imanskolan. 

Bachar Ghanoum är läkare och får därigenom intäkter från det offentliga. Han var ledamot för Islamiska Förbundet i Göteborg. Och sitter i styrelserna för Elma Schools, Saimagården och Imanskolan. 

Ghanoum är även ordförande för Sveriges muslimska stiftelse. Ytterligare en stiftelse alltså. Han är ansvarig för den nya av Saudiarabien finansierade moskén på Hisingen som invigdes 2011. 

Islamiska förbundet äger Stockholms moské som är en del av Muslimska Brödraskapet och har nära kopplingar till Ibn Rushd och Kista Folkhögskola. I nätverket ingår även Göteborgs moské.

Abdirizak Waberi som satt i styrelsen för Imanskolan 2016 har varit ordförande för FIOE. 

Sameh Egyptsons granskning visar att Imanskolan är en del av Islamiska Förbundets skolor, Sveriges islamiska skolor. Men även Embla School är del av nätverket, då de delar styrelseledamöter. 

Att skolorna som drivs med muslimsk profil granskas är viktig för friskoledebatten, det är därför jag gör det. 

För att islamister kunnat utnyttja systemet visar hur dåligt riggat det är och om vi ska bygga förtroende för skolvalet måste vi städa bort allt som inte hör hemma i ett robust valfrihetssystem för skolor, som är viktigt att ha. 

Det är också viktigt att täppa till alla möjligheter för Muslismska brödraskapet, salafister och andra islamisters idag starka grepp om offentliga medel och makt. De använder pengarna för att inte bara isolera fler och fler muslimer från Sverige utan också bygger upp ett system för att finansiera annat genom vinsterna. 

Inte minst är fokus på alla de barn som kommer hit till ett nytt land eller föds här, som för deras eget bästa inte alls ska isoleras från svenskar och kristna. Tanken bakom friskolesystemet var inte att hjälpa radikala muslimer att bygga upp parallella världar. 

Min granskning kommer fortsätta tills ett pussel av skolorna och förskolorna med muslimsk profil är kartlagda. 

Pengarna, människorna, kopplingarna. Allt ska på bordet. 

……..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!