Några kommentarer om ”Mötet”

Jag började undra om programmet ens skulle sändas. 

För det spelades in i maj. Här är mina kommentarer nu när jag sett programmet. 

Jag tackade ja trots vetskapen om att det är ett solklart underläge att diskutera public service i public service när det är förinspelat – de kan klippa som de vill. Och jag utgick från det. Claes Elfsberg är deras fd kollega. Varför skulle de inte klippa till hans fördel?

Så trots detta givna underläge – att jag gjorde den insats jag ändå gjorde är jag nöjd med. 

Om ni tror man får betalt för att göra sådant här tror ni fel. Som egen företagare fick jag alltså själv punga ut med donerad arbetstid. 

Med förberedelser tog den första dagen 5 timmar i anspråk. Jag fick sminka mig själv dessutom. Först spelade de in hemma hos mig. I flera timmar. 

Dagen efter spelade vi in i studion på Gärdet, det tog mig minst 2-3 h. Så jag har alltså gratis lagt en och en halv arbetsdag. På ett program som sedan blev 15 minuter. 

Nu börjar ni kanske förstå hur mycket som klippts bort. 

Ett exempel: Claes Elfsberg fick i studion svara på min fråga varför SVT skulle vara garanten för fri media och demokratin, varför inte seriösa nationella tidningar som DN och SvD till exempel, eller TV4 är det. Trots att de tar annonser och prenumeration. 

Den kunde han såklart inte svara på ordentligt utan började återigen prata om det oberoende som alla public service-försvarare babblar om utan att sedan avkrävas ett svar.

Jag pratade en lång stund om varför ”public service är som lägerelden folk kan samlas kring” faktiskt bara är ett drygt sätt att argumentera, det blottar en oförmåga kring självkritik och en okunskap hur folk inhämtar information år 2020, men i klippet säger jag bara att det är fel. 

Jag utvecklade varför SVT är dåliga jämfört med till exempel BBC. Som att de har en timme program per vecka om vad som hänt i Afrika. Istället väljer SVT att sända ”Sveriges tjockaste hund” och ”Präst söker fru”. 

En annan sak jag pratade mycket om var just tekniken. Att analog TV är gårdagens media och det därför inte heller finns någon existensberättigande i sig att sända TV när alla idag kan producera TV. Förut hade SVT en roll då de var en av de få med studiokapaciteten att sända. 

Idag kan även Expressen och Aftonbladet men även fria aktörer sända TV. Youtube är idag den mest tittade TV-kanalen. 

Som en person som skrivit mycket om just sociala mediers betydelse för demokratin och yttrandefriheten kan ni ju räkna ut att jag pratade en del om det. 

Inget av detta kom med, inte en minut ens av rätt djuplodande resonemang varför public service spelat ut sin roll. Och ska man ha kvar det ska budgeten kraftigt bantas. 

Man ska lägga ner P3 omedelbart, och P2 då allt sådant kan streamas. Gör en podd istället med livekonserter. Utbildningsradion borde läggas ner.

SVT måste sluta försöka vara något för alla för då är man inte viktig för någon, sa jag flera gånger under dagen.

Att ha tittarsiffror som främsta värdemätare för ett bolag som får pengar oavsett resultat är fel, man borde mäta kvalitet på helt andra sätt. Som att man når rätt målgrupp, inte hur många. 

Jag sa också att jag tycker public service har dåligt självförtroende, det blir ängsligt när man försöker konkurrera med kommersiell media. Istället borde man stå upp för att man istället satsar på att bli bäst på det ingen gör. De smala frågorna och programmen. 

Ändå kom inte det med alls. 

Sända sådant som de facto inte har kommersiell bäring. Orientering och biljard, nyheter och samhälle, vetenskap etc. Och helt lämna marknaden för kommersiella program, som underhållning. Det gör ändå andra idag bättre. 

Melodifestivalen kan t ex TV4 ha, Elfsberg ville dock inte utveckla varför inte de skulle kunna göra ett minst lika bra program. 

Om man bandar totalt i kanske 4 timmar förstår ni hur mycket som klipps bort när det blir totalt 15 minuter sändning. 

Ni kan också fundera på varför SVT av alla minuter de klippte bort valde att ha kvar de tio sekunder när jag citerade TV4:as omsättning när Elsberg snabbt tog upp TV4 Groups omsättning dvs inkl Cmore etc utan att jag snabbt nog kom på skillnaden…….

Att sätta sig i public service och kritisera själva existensen för public service är i sig ett kamikaze-uppdrag men jag gillar inte att banga saker bara för att de är svåra. Eller att oddsen är usla. 

Men så här i efterhand är jag ändå glad att jag valde bort att puffa för programmet. Jag fick en litet klipp i fredags. Men funderade på att jag faktiskt inte sett programmet. 

Jag har enorm räckvidd i mina kanaler.

Någon måtta får det vara på gratisätandet från public service tycker jag. 

Sedan kan man ju fråga sig varför 8 miljarder inte räcker till att jag som egen företagare ska få fakturera den arbetstid jag nu investerat i deras program. Utan varför jag förväntas donera den till ett företag som lever på skatt utan några prestationskrav egentligen. 

Jag fick alltså betala med 1,5 arbetsdag för nöjet att bli nerklippt i SVT till 15 minuter.

……..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!