Hej dörrmatta

Centern och Folkpartiet sålde ut allt i det ögonblick de röstade på Stefan Löfven. För att de i en sekund trodde att de kunde förhandla bort Maktpartiet. Som lovade precis allt de ville höra för att få den där gröna knappen i kammaren. 

De har spelat högt. För först gick de in i samarbetet med det högsta tonläget man kan tänka sig, mycket högre än de hade behövt ha. Ett klassiskt misstag. För ju högre upp man satt sig desto ondare gör det att falla. Och när Centern och Folkpartiet försökte överrösta varandra med varningar om Hitlers arvtagande, en ny farlig fascistisk värld om Moderaterna fick styra landet etc blev det också omöjligt att ändra sig om förutsättningarna ändrades. 

Vad kan vara viktigare än att RÄDDA LANDET FRÅN UNDERGÅNG?

Inget, såklart. Ingenting i JÖK-pappret och inte LAS. Samtidigt har de satsat alla pengarna på en krasslig krake – Lagen om anställningsskydd. I korthet är det en handskriven lag av LO-pampar i borgen på Norra Bantorget från 70-talet. 

Och LAS ihop med MBL var spiken i kistan för den svenska modellen, som bara sedan dess existerat jämsides med enhörningarna – i en fantasivärld. För Saltsjöbadsavtalet handlade om att politiken skulle hållas helt borta från arbetsmarknadens villkor, med LAS och MBL lagstiftade man om just detta. Hej då svenska modellen. 

Det är ett under egentligen att sossarna fått upprätthålla denna kollektiva lögn så länge. 

Den svenska modellen dog på 70-talet. 

Antingen avgör parterna villkoren på arbetsmarknaden eller så gör de inte det. Det kan inte vara så att lagstiftning som gynnar facken inte är att lägga sig i och politisera parternas uppdrag men att lagstiftning som gynnar företagen är. 

Avtalsförhandlingar är knepiga, det är därför LO och andra fack har hela avdelningar som bara gör det, liksom Svenskt Näringsliv. Och det räcker med att en enda person i rummet säger nej så faller allt. Det är det som har hänt i natt. Jag tror genuint parterna hade stora ambitioner att just komma överens men detta är en mycket svårare nöt än vanlig lönebildning i en avtalsrörelse. 

Men Centern och folkpartisterna hade verkligen satsat alla sina pengar på den här stackars hästen med sämst förutsättningar. 

Så nu, helt väntat, är den skarpa deadline de låtsas sedan 2018 finns, bortblåst. Det höga tonläget nyss om att ”lagstiftning i enlighet med utredningens förslag om parterna inte kommer överens” har alla glömt. 

Vad de stackars uppsnurrade låtsasliberalerna göra liksom? De tappar ansiktet offentligt hur de än gör här. 

För sanningen är att det inte under några omständigheter kommer utlösas ens den minsta lilla kris av detta. 

Mer förhandling skjuter bara upp det oundvikliga – en offentlig förnedring av C och L när de tvingas erkänna sig besegrade. 

Eller, det kommer de förstås inte göra självmant men de kommer i andras ögon ändå vara det. Själva kommer de i förhandlingar med Löfven nu tvingas acceptera en av två saker: ge landet till fascister eller gå med på tröstpris i form av meningslösa symboler. 

De behöver inte lägga sig ner som dörrmattor, de ligger redan där. 

Sedan kommer alla företrädare för mittencenternsossarna ett och två tvingas sälja in dessa meningslösa snuttefiltar som STORA SEGRAR. 

Och det blev PRECIS SOM DE PLANERAT. Men LAS står i princip intakt. 

Ska jag chansa tror jag att saker som ”undantag i turordning för företag med X antal anställda” är en av sakerna. Dvs företag med en eller ett par fler anställda än de som idag får göra undantag. Och säkert Centerns generallösning på alla problem – en till subventionerad anställningsform för Arbetsförmedlingen de ännu inte lagt ner. 

Jag poppar popcorn så länge. 

……..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!