Clownen luktar mygel, inte bensin

Rubriken anspelar på humorprogrammet Clownen luktar bensin som sändes många år på P3 men precis som mycket annat i statlig media har ni som missade det inte anledning att vara ledsna för det. 

Preem-raffinanderiet höll på att spräcka regeringen. Språkrörskandidat LeMoines hubbie Carl Schlyter leder kampanjen Greenpeace har från sitt piratfartyg, Lövin kastade in handduken i somras eftersom bensin tydligen bara är dåligt om det innebär investeringar till Sverige och inte om den sörplas upp i en pick-up maken äger ”för att köra stora stenar” och klimat-barnet försöker få tillbaka rampljuset. Alla hatar de att Lysekil skulle få en stor investering av det saudiska bolaget. 

Vad gör då en regering känd för att mygla och fuska?

Man myglar. 

Det finns ingen chans att Preem bara, precis just nu, bestämde sig för att inte bygga, på grund av marknaden. Sådana här investeringar görs med många decenniers perspektiv och ingenting tyder på att de inte kommer behöva investera. Tvärtom, oavsett vad miljörörelsen försöker tuta i er – det finns inget fossilfritt världen. Inte 2030, inte någonsin inom överskådlig framtid eftersom världen är större än lådcyklar på Södermalm. 

Expressen har redan avslöjat att Preem och Rosenbad kommunicerat och haft en mycket vänskaplig ton via mail. 

Vad kan man hitta i mailen mer?

För jag har mycket svårt att tro att inte Preem fått något annat i utbyte från Rosenbad för att lägga ner. Kan de ge Facebook och andra globala IT-bolag 100 miljoner kronor i skatterabatt kan de ge Preem fördelar för att skjuta upp sin investering just i Lysekil. 

Jag har i alla fall begärt ut mailloggar. 

Efter 14 dagar raderas mailen så längre tillbaka i tiden går inte att få tag i. Men senaste 14 dagarna har jag rätt att få ut. 

Vi får se om jag hittar något. 

Under tiden hoppas jag media fortsätter granska det här. Viktigast är att myglet avslöjas, inte hur. 

……..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!