Sjukvårdsuppropet som vänstermegafon

Genom åren har just sjukvård/välfärd varit en av Facebook-gruppernas allra starkaste aktörer – det finns en uppsjö. Av någon anledning är just vårdfrågor något som får Facebook-grupp efter Facebook-grupp sedan Facebook började användas som opinionsbildning. 

Skäl?

Det är astroturfing för sossar och vänsterpartister. Deras motiv är alltid att få kommande val att handla om välfärden för att de historiskt fått mest väljare på det. 

Det är ju inte val nu, kanske ni tänker och det är helt korrekt. Men i politikens värld börjar valrörelsen för nästa val dagen efter valet är avgjort. Det är alltid valrörelse för partikansliet, det handlar bara om olika stadier. Här skiljer sig inte tramsiga Miljöpartiet från Moderater, samma för alla. 

Sossarna försökte få Nya Karolinska till nationell valfråga utan framgång 2018 men det betyder inte att de inte försöker igen. Och för sossarna i staden och länet är NKS det enda, och då menar jag verkligen det, de vill och kan prata om. De har inga idéer om vad de vill, de är bara emot NKS och Irene Svenonius. 

Som fått ett rätt obehagligt personfokus på sig. 

Jag har tidigare berättat om den Facebook-grupp Socialdemokraterna i Stockholms Län, även kallat Lenet internt i sossarna, äger och driver från sitt kansli på Sveavägen 68 – ”Byt ut Moderaterna i Region Stockholm”.

Men de står bara för det öppet tre månader vart fjärde år – dumpen ovan är tagen tre månader före valet 2018. Direkt efter valet ändrades det tillbaka till:

Den nya spelaren vänstern använder som hävstång in i debatten genom astroturfing heter Sjukvårdsuppropet. 

Det är som en raspig skiva egentligen. Olika initiativ skapas med siktet inställt på valvinst, oavsett vilket val det är finns grupper som handlar om vård/välfärd/skola eller annan flavor of the month. Så länge det handlar om välfärd – sossarnas enligt eget tycke paradgren som de önskar varje val handlade om. 

Varje gång är det ”vanliga människor bakom”. Varje gång är det inte det. Eller snarare, det kan absolut vara en och annan gräsrot som drar igång sådant här. Men opinionsbildare dras till sådana projekt som flugor och införlivar det i sina egna motiv. 

För sakens skull vill jag påpeka att givetvis finns massa helt vanliga människor som sedan engagerar sig i frågan och som själva bara tror att det handlar om frågan. Jag fokuserar på de som driver projekten och varför. 

Sjukvårdsuppropet började få media 2019, sedan kom Corona och folk fick lite annat att tänka på så de fick lägga allt på is. Nu har de dragit igång igen. 

Enligt egen uppgift drog de igång pga varsel som kom i höstas men det är tydligt att det handlar om något annat egentligen. 

Frontfigurer är Akil Awad och Laura Eklinder Björnson. Första gången media skrev var i DN i slutet av november 2019.

De jobbar både via hemsida, via Facebook och via traditionell media, som ex debattartiklar, och har blivit intervjuade av media flera gånger innan Corona. En av de första sakerna de ordnade var en ”sjukvårdsmarsch” i december 2019. 

Rättvisepartiet var med och arrangerade marschen, marknadsförde det och driver som av en händelse flera av de frågor det ”opolitiska” initiativet Sjukvårdsuppropet driver. Tänka sig. 

I en debattartikel i SvD nyligen skrev Laura Björnström och Akil Awad ihop med Johan Sand, en sjuksköterska.

Som inte presenteras närmare än med jobbtitel. 

Samma månad som Sjukvårdsuppropet enligt egen uppgift skapades skrev samme Johan Sand i Rättvisepartiet Socialisternas tidning Offensiv om exakt samma sak – varsel. Två gånger.  Vilken slump ändå. 

Notera den grå texten högst upp också. Artikeln ligger under partiets ”Inrikes & Kampanj”-sida. Just varsel är en fråga Rättvisepartiet konstant driver emot. 

Faktum är att Johan Sand ofta skriver artiklar just för Offensiv. I april 2019 skrev han till exempel en artikel om att rädda en simhall. 

I januari 2019 skrev han om varsel på SöS.

Den 1 maj medverkade Johan Sand i Rättvisepartiet Socialisternas 1-maj tal digitalt via Facebook.

Johan Sand är först och främst opinionsbildare för Rättvisepartiet Socialisterna. 

Ändå skriver han debattartiklar enbart med titeln ”sjuksköterska”. Bekvämt, då slipper han ju jobbiga frågor om egna motiv. 

Här är ett exempel i Dagens Medicin från 5 mars i år. 

Men socialisten Sand var aktiv i debatten redan 2014. Här är ett exempel från 2014 i Dagens Arena där han ger sig på……Moderaterna. Men inte Irene Svenonius utan hennes företrädare Filippa Reinfeldt. I en socialists värld är en moderat alltid fienden. En sjukt slapp artikel också, där han påstår att hon hävdat att sjuksköterskor inte får skaffa barn. 

Han håller sig framme, i en artikel i Mitt i dök han plötsligt återigen upp som SJUKSKÖTERSKAN. 

I augusti i år hade Dagens Nyheter också med ”sjuksköterskan Johan Sand” och inte socialisten Johan Sand som är aktiv i Rättvisepartiet socialisterna. 

Sand har skrivit artiklar med Akil Awad tidigare. Redan 2014 skrev ”sjuksköterskan” Johan Sand under ett upprop som bara kan ses som en debattartikel mot SD. 

 

Awad figurerar i media 2017 i en artikel om SöS. 

Vad gäller sakfrågan varslen – något opinionsbildarna Björnström, Awad och Sand inte bryr sig om att informera om är att Region Stockholm sedan 2016 driver ett projekt att flytta UT vården från de stora akutsjukhusen till mindre och till primärvården, för att vård bedrivs bäst nära patienter. NKS är inte byggt för det, det är byggt för specialistvård. 

Projektet pågår till 2025.

Vi får inte mindre vård för pengarna, vi får vård närmare.

De läkare och sjuksköterskor som varslats på NKS får helt enkelt flytta dit vården ökats och skälet varför varslet finns kvar är att NKS nu behöver beta av en vårdskuld. Då krävs operationssköterskor och läkare, de som får gå har inte rätt kompetens. 

 

Laura Eklinder Björnström är chefredaktör för Moderna Läkare. Läkarförbundets ungdomssektion heter SYLF där också Akil Awad varit aktiv, gissningsvis känner de varandra därifrån. 

Tidningen som fackförbundet Sverige Läkare ger ut. Hon arbetar med andra ord för facket. Chef för facket är Heidi Stensmuren som skrivit debattartikel med LO:s Thorwaldsson om att sjukvårdsförsäkringar borde förbjudas.

Läkarförbundet driver alltså samma frågor som sossarnas fackliga gren LO.

Som tack blev hon sedan belönad av partiet med en plats i Välfärdskommissionen. Maktpartiet belönar alltid lojalitet. 

Och Läkarförbundet, som alltså samarbetar med sossar, har en tidning som Sjukvårdsuppropets frontperson är chefredaktör för. 

Laura Eklinder Björnström är sambo med Anton Westbratt.

Han är inte vem som helst utan son till Lars Westbratt, statssekreterare till Morgan Johansson.

Lars Westbratts nya fru är kommunikationschef på Polisförbundet. Praktiskt nog för Morgan Johansson. 

Media kanske ser ännu ett upprop från vanliga människor för vanliga människor, drivet av självuppoffrande vårdanställda. 

Jag ser ännu ett vänsterinitiativ för att få valet att handla om välfärd. 

……………………………………………..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

 

Redan 2017 medverkar han i en larmartikel om vården från SvD, också om SöS

 

https://www.svd.se/efter-vardlarmet–kritisk-sjukhuschef-petas-bort

 

Awad är kompis på Facebook med vänsterläkaren som skriver krönikor i Dagens Samhälle, Jona Elings Knutsson

 

https://www.facebook.com/akil.awad/friends

 

Andra vänner: Lisa Bjurwald, i övrigt bara läkare etc. Verkar vara ny inom opinion ändå. Gissar att initiativet kommer från Laura.

 

 

Sjukvårdsuppropet fick nyligen pris av Sjukhusläkarna. Akil Awad sitter i Stockholmsläkarnas styrelse, som är en del av föreningen.

 

https://slf.se/sjukhuslakarna/nyheter/karin-batelson-om-vardkrisen-nu-ar-det-helt-over-gransen/

 

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2020/03/12/facket-prisar-stockholms-sjukvardsupprop/

 

https://slf.se/stockholms-lakarforening/sektioner-inom-stockholms-lakarforening/sodersjukhusets-lakarforening/

 

……………………………………

 

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!