Aktiefiffel på ETC

Antagligen visste Johan Ehrenberg att lagen var på gång, för i februari 2020 ändrade han sin bolagsordning. Jag har beställt ut den från Bolagsverket. Han är hal som en ål och kreativiteten när det gäller att få tag i andra människors pengar är oändlig. 

Så han gjorde en stor nyemission. Innan var aktiekapitalet 500 000 kr. Efter ändringen av bolagsordningen är aktiekapitalet som lägst 2 732 900 kr.

 

Nu är en nyemission inte alls något märkligt i sig, det görs hela tiden. Hans B-aktier ger bara en röst mot en A-aktie som ger 10 röster, skälet är att han inte på något sätt vill ge nya ägare något inflytande.

Socialisten har alltså gjort vad han kan för att skydda som egendom. 

Varför gjorde då Ehrenberg den nyemission man kan läsa om i bokslutet för 2018?

Som ni kan se i bokslutet 2018 gick ETC Sol AB in i året med 500 000 i aktiekapital och ut med en ”Ej registrerad nyemssion” på 111 miljoner kronor. 

Pengarna la han direkt i en så kallad ”Överkursfond”.  Om du gör en nyemssion, dvs ger ut nya aktier, kan du välja att sälja dem för ett högre pris än vad de är värda. Aktier finns, värdet på dem finns men alla är alltså inte sålda ännu utan väntar på fler godtrogna ETC-läsare Ehrenberg ska lura skjortan av. 

För Ehrenberg behöver cash till sitt krisande mediebolag och sitt byggande av trähus som inte går i mål.

Tidigare har han kunnat fylla på pengar genom att få godtrogna socialister att ge honom pengar mot 2 % i ränta. Jag skrev om ETC Bygg för 2 år sedan redan. 

Jag antar att det upplägget bygger på att han dessutom tar det statliga bidraget för solceller i egen ficka. Så länge bidraget betalas ut alltså. 

ETC Bygg är skyldig banken 39 miljoner kronor. 2018 lånade han dessutom nästan 7 miljoner kronor från solcellsbolaget tillfälligt. Förmodligen för att visa för banken att han hade den egna kontantinsats som krävdes för att banken skulle kunna bevilja byggnadskreditivet. 

Då sa han att husen skulle totalt kosta 60 Mkr kronor varav 30 Mkr skulle lånas in. Nu ser det onekligen ut som om den budgeten spricker för han har ju lånat 40 Mkr, 25 % mer än han skrev 2017. Första personen skulle flytta in innan jul 2019, de är fortfarande inte klara. 

Affärsmodellen att ta privatpersoners pengar till sparande mot 2 % ränta sprack alltså när han fick veta att en lag var på gång som skulle stänga den dörren permanent. 

Det var då han kom den finurliga idén att puffa för exakt samma sparande men omvandla det till aktieägande. Utan att låtsas om att det är helt olika saker. 

För han marknadsför på sin hemsida att privatpersoner kan SPARA i solceller och han betalar ut RÄNTA på 2 %. Sedan, allra längst ner, står det att man som säkerhet ”får B-aktier”.

Ordet ”spara/sparande” finns med inte mindre än tio gånger. Och han påstår att köpa B-aktier i ett onoterat bolag är ”trygg avkastning”. 

Det råder inga som helst tvivel om att produkten han marknadsför som sparande inte är ett sparande utan köp av B-aktier. 

Ingen vettig person inom finansbranschen skulle kalla placering av kapital i onoterade små bolag för tryggt. Ett bolag som har dessa nyckeltal. 

Du kan absolut välja att investera dina surt förvärvade pengar i aktier för att maximera vinst men också maximera risk. För du får inte chans till hög avkastning för något lägre pris än hög risk. Och den risken handlar om att förlora alla pengar. Går bolagen du investerat i omkull får du noll kronor, pengarna är borta. Detta ska du vara medveten om när du köper aktier oavsett om de är i börsnoterade aktier eller onoterade, eller en start-up. 

För att investera i sådana högriskaktier ska alltså chansen till avkastning vara hög – dina aktier ska ha potential att vara värda mycket mycket mer om några år än du köpte dem för. Det blir så att säga din betalning för att du investerade i ett osäkert bolag. 

Men att kalla den här sortens spekulation för ”tryggt sparande mot 2 % ränta” som Johan Ehrenberg är bara fult. 

Innan han började lura vanliga sparare att det handlar om sparande och inte spekulation i aktier såg han som sagt smart nog till att ändra bolagsordningen så att ingen, inte ens de som gett honom mest pengar, kan få någon rösträtt på bolagsstämman då B-aktier ger en tiondel av rösträtten. 

Herregud, socialisten vill ju inte få problem med att aktieägarna går ihop och stället krav på det bolag de äger. Han vill ta deras pengar men utan att ge dem något som helst inflytande. 

Allt för att maximera andra människors pengar i sina egna fickor.

Man undrar om de som lånade honom pengarna innan 2020 och som därför på riktigt inte köpt aktier godkänt att lånet konverterats till aktier, om summorna betalats ut istället eller hur han löst det problemet att alla de miljoner han redan lånat in plötsligt förbjuds. 

Det är hög risk att ETC går omkull. Om det händer är de som ”sparat” pengar i solceller och trähus inte fordringsägare, de är aktieägare. De ska alltså enligt en konkursförvaltare ha varit medvetna om den risken och har därför ingen rätt till sina pengar. Hade de sparat på riktigt hade de däremot haft en fordran på bolaget.

Men jag väntar inte på att de konkar, jag har anmält ETC Sol AB till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring. 

Inte för att mitt hjärta blöder särskilt för godtrogna socialister som frivilligt ger en skojare som Johan Ehrenberg sina pengar. Egentligen kan jag tycka att de får skylla sig själv. Men eftersom jag till skillnad från Ehrenberg kan göra saker som inte jag själv personligen tjänar på vill jag inte att oskyldiga privatpersoner förlorar kanske hela sitt livs besparingar för att Ehrenberg vill åt deras pengar och därför ljuger brallorna av sig om ”tryggt sparande”. 

Skojare som det ska myndigheter stänga ner. 

Eller hur var det nu han skrev i sin löjliga tidning? Spekulationsekonomi är dåligt, ja just det. Så var det. Att spekulera med andra människors pengar man lurat sig till är helt enkelt dåligt. 

……………………………..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!