Påhittad fakta från utredning

Det är inte bara lobbyister som fått utgöra källa till enmansutredningen om skatt på engångsartiklar. 

Utredaren har även cherrypickat statistik, visar det sig. 

För i statistiken om glas ingår glasflaskor. Men PET anses vara en egen produktgrupp trots att det är plastförpackning och undantas därför. Kan det bero på att 80 % av alla PET-flaskor återvinns? Och ska man opinionsbilda mot plast gör vad man kan för att dra ner statistiken. Hade man räknat in PET hade nämligen siffran 46 % höjts till 55%, dvs mer än hälften?

Enmansutredaren har som jag skrev i förra inlägget alltså tagit sina källor från lobbyister. Först och främst Håll Sverige Rent, och deras årliga skräprapport. 

första sidan för årets rapport kan man läsa följande:

Really?

Är det Sveriges största problem?

För jag kan lätt lista några jag tycker kommer högre. Som att det skjuts 12-åringar, trappuppgångar sprängs, islamister styr i förorter och har egna skolor och det saknas tiotusentals lärare i skolan. 

Men är man lobbyister måste man framhärda att just DET område man fått 24 miljoner kronor i bidrag för är det allra allra viktigaste. Så viktigt att man kan motivera bidraget och helst lite till varje år. 

Som jag skrivit förut så bränns den plast som inte återvinns upp. Den blir till fjärrvärme i vanliga hem och den plast som sorteras ut för att brännas i industrin för extra energiåtervinning gör också nytta, inte hamnar i naturen. 

Om motiveringen till ännu en plastskatt förutom den meningslösa på plastpåsar är nedskräpning är man ännu en gång helt ute och cyklar. Det ljugs ju medvetet för väljarna. 

Vi har inget problem med nedskräpning av plast. Vare sig plastpåsar eller plastförpackningar. Allt återvinns inte men det som inte återvinns hamnar till allra största del som energi, inte i naturen. 

För inte ens Håll Sverige Rent kan bevisa nedskräpningen. När man läser deras Skräprapport kan man nämligen lätt konstatera att några bilagor, det finns inget. Istället finns en källhänvisning. Till källor som inte är publika delvis, dvs egenköpta undersökningar. Där det helt beror på metod, svarsfrekvens och framför allt HUR man ställt frågor vilken vikt man kan lägga vid den. 

Nedskräpningsbarometern är alltså deras egen källa, en undersökning de köpt av Novus. Men den finns inte att finna på deras hemsida, av ett skäl naturligtvis. Den undersökningen anges flest gånger som källa och är alltså hela fundamentet för deras egen skräprapport, som sedan nu ligger till grund för utredningen om plastskatt på engångsartiklar. 

Skrämmande att vi ställer så låga krav på en utredning. 

För Nedskräpningsbarometern mäter attityder. Vad folk tycker om skräp, Vad de tror.

I samma undersökning upplevde 71 % att det vanligaste skräpet i havet är plastpåsar. Upplevde. 

Detta har Håll Sverige Rent sedan omvandlat till fakta. Men vet ni vad verkligheten säger om det?

Att plastpåsar inte alls är det vanligaste skräpet alldeles oavsett vad Håll Sverige Rents respondenter tycker och tror. 

Att plastpåsar först kommer på plats sju av skräpet i haven. Cigarettfimpar, flaskor och sugrör är några av produkterna som är vanligare. 

Enligt organisationen Ocean Conservancy som hade en miljon frivilliga som under en dag i runt om i världen plockade 23 miljoner pund från stränder och hav 2018. Inget tyckande här alltså utan man har kategoriserat skräpet i ton. 

Och så har de åkt ut till lite olika platser, plockat skräp och sedan skalat upp resultaten att gälla hela Sverige. Högst ovetenskapligt alltså. För hur ser urvalskriterierna ut för exempelvis skog? Eller park? Är det i Rålis efter årets första sommardag de plockat skräp eller är det i november en vanlig tisdag? Sådant spelar givetvis roll för utfallet. 

En fingervisning kommer här – de mäter skräp i sju (7) parker i hela Sverige. Och drar sedan slutsatser på hela Sverige. 

Vad gäller skräp i naturen medger de att det inte finns någon statistik att tillgå ens. 

I rapporten medger de också att slutsatserna kring nedskräpning till syvende och sist handlar om hur de som mäter UPPLEVER skräpet personligen. Subjektivt. 

Man kan inte kalla deras rapport fakta utan det är lobbyism kryddat med siffror de skapat själva. Deras målsättning är utmåla Sverige som ett skräp-mecka. 

Miljörörelsen vill alltid sätta bilden av ett Sverige där folk vadar runt runt i plast i sjöar, hav och skog. När alla som varit utanför en stad vet att man ser i princip inte nedskräpning alls mer än i mycket begränsad omfattning, allra oftast faktiskt runt återvinningsstationer där kommunen snålar och tömmer ofta nog eller kring papperskorgar, som också är fulla. Och där folk alltså tagit sig till en soptunna men mötts av en icke befintlig möjlighet att kasta och därför lagt skräpet nedanför istället. Inte kastat det rätt ut i skogen. 

Men nu ligger rapporter som inte finns öppet, beställda av statligt finansierade lobbyister och som bygger på upplevelser och känslor och inte fakta till grund för en utredning om vi ska ha en till meningslös och skadlig plastskatt. 

Man vet inte om man ska skratta eller gråta. För exakt så här gick det ju till när den första infördes. 

Vad var skälet till att plastpåseskatten infördes i våras då?

Nedskräpning i haven. Som man VET beror på andra länder. Och att vi ska anpassa oss till EU:s mål. Problemet var att för att Naturvårdsverket ”räknat fel”, dvs skapat siffror som beställning till Miljöpartiet innan skatten bara för att kunna revidera dem EFTER att skatten var införd (jag tror inte en sekund på att det var ett misstag nämligen då Naturvårdsverket fått mångdubblad budget sedan 2014 av Miljöpartiet). 

Vi konsumerar inte 114 plastkassar per person utan 77, långt under EU:s mål. 

Tror ni inte Håll Sverige Rent också reproducerar den här lögnen? I deras rapport står det att vi förbrukar 100 kassar per person. Trots att fakta är 77.

Redan i direktivet ser man att hela utredningen är ett skämt. Som bygger på något annat än verkligheten. 

Mängder med engångsartiklar?

Avfallsmängderna ökar? Och till stor del av engångs? Verkligen?

Enligt utredningen hänvisas till avfallsökning.

Som till största del enligt Naturvårdsverket beror på att vi importerar sopor för fjärrvärme. Om det ens finns en ökning bland engångsartiklar vet man inte. 

Man. Vet. Inte. 

Ändå tillsatte regeringen en utredning baserat på just att det ökar. 

Det Miljöpartiet är missnöjda med är att inte fler plastsaker materialåtervinns. Det har inget med nedskräpning att göra. De är inte nöjda för att inte fler förpackningar blir nya förpackningar trots att plast energiåtervinns, en jättebra återvinningsmetod. 

1,3 miljoner ton avfall plast energiåtervanns av 1,6 miljoner ton. Låter plast som ett problem tycker ni? Visserligen blir de flesta ton inte nya plastpåsar och burkar men de blir värme, nog så viktigt. 

Ändå hänvisar utredaren framför allt till nedskräpningen som motiv till att världens mest beskattade folk ska hårdbeskattas ytterligare lite mer. 

Ett helt kapitel dediceras åt miljölobbyisterna i Håll Sverige Rent. 

Samma förening som skriver så här i sin egen rapport: 

”Take away on the go. Vi äter och dricker mycket på språng. En generell trend är att försäljningen ökar i kaféer, snabbmatsrestauranger”. 

Lite längre ner i samma ruta: ”30 % av skräpet är från glass, godis och snacks. På andra plats kommer krossat glas”.

Goddag yxskaft alltså. Snabbmatsförpackningar är inte alls det stora problemet vad gäller nedskräpning. Så då försöker Håll Sverige Rent antyda det ändå genom en klatschig rubrik. 

Men eftersom den här rapporten (för 2018, den jag citerar är den senaste för att visa de mest relevanta siffrorna idag), ligger till grund för förslaget att införa plastskatt nummer två spelar det roll. 

I utredningen finns det fullt av tabeller utredaren gjort baserat på deras ovetenskapliga hitte-på-siffror. 

Siffror som alltså kommer från skräpplockare som plockat lite skräp slumässigt och sedan själva fått avgöra om det är mycket eller lite skräpigt. Och detta lite slumpmässiga plockande har de sedan utan att redovisa hur omvandlat till data att gälla hela Sverige. 

Den här utredningen är ett skämt. Plastpåseskatten är ett skämt. Och det här förslaget ett lika stort skämt. 

Lägg allt i en låda och glöm att det ens publicerat. Något annat finns inte. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!