Manipulation av fakta

Mikael Damberg kommenterade idag på Facebook att polisen har ”rekordmånga sökande”. Som bevis för någonting, förmodligen belägg för att regeringens ”satsning på polisen” fungerar. 

20 000 har sökt platserna. 

Men det är inte antalet sökande som är relevant, utan först antalet antagna och sedan antalet som slutför utbildningen. 

Klassisk rökridå. 

Så här gör sosse-ministrar hela tiden. Ett slags PR-mässigt god dag yxskaft för att skapa en kommunikativ illusion om sakernas tillstånd som inte alls handlar om verkligheten. 

För antal sökande säger ingenting faktiskt. Det säger bara att massa människor tror att de skulle passa som polis. 

2018 och 2019 var det för övrigt också rekordmånga som sökte polisutbildningen. 

Jag anar ett mönster för även  2015 var det rekordmånga sökanden.

Som av en slump var det även rekordmånga 2016. Då sökte 4589 till 800 platser. Men 300 platser fylldes inte trots rekordet. Varför?

Tja, 174 smartcards hade inte reggat det konto man måste regga. 345 hade inte tillräckliga betyg, trots att det ändå är det lättaste att kontrollera själv innan du lägger tid på att söka. Över tusen pers fyllde inte ens i formuläret. 

Eftersom sossar älskar nya myndigheter eftersom det ger dem en möjlighet att belöna sina egna och därför minst fem år ha en partilojal GD har vi såklart en egen rekryteringsmyndighet sedan 2014. 

Enligt dem krävs följande för att bli polis: 

Först krävs det alltså att du är svensk medborgare och är över 18 år. Sedan ska den sökande själv fylla i ett webbformulär. Om du fyller i det komplett och anmäler sig till antagning.se så att polisen kan kontrollera att man har tillräckliga betyg kan sedan formuläret granskas och de som klarar sig vidare kommer till del två. 

Fatta nu hur många som 2016 inte ens klarade att fylla i ansökan komplett?

Sedan genomförs medicinsk och psykologisk prövning med begåvningstest och personlighetstest. Det första begåvningstestet är alltså att klara av att skicka in formuläret…..

Men man kan klara alla delar och ändå inte bli antagen, om du inte klarar säkerhetsprövningen. Som inte bara är registerkontroll utan intervju. 

Det Damberg inte vill prata om är att vi fortfarande, trots 20 000 sökande, inte fyller platserna. 

Det var visserligen fler som blev erbjudna plats 2018 och 2019 men marginellt fler som var kvar i utbildning efter tre veckor. 

Mer detaljerad statistik visar följande:

  • 76 % besvarade formuläret
  • bara hälften nådde upp till betygskraven (de sökte alltså ändå)
  •  

2016 var det bara 8 % av de sökande som inte nådde upp till betygskraven och åkte ut på grund av det. Tre år senare söker dubbelt så många men hälften av dem har inte betygen, som alltså är mycket låga. Du ska ha godkänt i svenska, engelska, samhäll och historia. 

MEN det behövs inte, om du har ”särskild behörighet”. Inte ens detta klarar alltså hälften av sökandena 2019. 

Så kvaliteten på de sökandena blir alltså sämre och sämre för varje år. Numera klarar inte ca 2000 att fylla i formuläret, 3000 klarar inte att registrera sig på antagning.se och hälften har inte de tydliga och låga betygskrav som krävs och som man redan när man funderar på att söka. 

Men det här kommer Mikael Damberg eller annan sosse aldrig skriva offentligt utan fortsätta ”blow smoke up your ass” som är ett mycket bättre uttryck än rökridå. 

……………………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!