SVT stödjer terrorister

Att jag anser att statlig media lämnar mycket att önska är ingen nyhet. Ska vi ha en statligt finansierad media ska de göra sådant som inte bär sig kommersiellt och de borde givetvis ha en bråkdel av den 8-miljardersbudget de totalt sett har. 

5,5 miljarder, ungefär lika mycket som Malmö kostar oss andra varje år, kostar SVT varje år. 

Då kan man kräva att de inte använder pengarna till att ta emot material som terrorister tagit olagligt genom att bryta sig in på privat mark men se, där drar inte statlig TV gränsen.

Idag kom ytterligare en av en serie artiklar genom åren som just SVT Nyheter publicerat i samarbete med Djurrättsalliansen.

Med en ”faktaruta” längst ner som bara kan anses vara en ren PR-text för gruppen, förmodligen har de fått skriva den själva. Att SVT tar med en mening om att de dömts gör ingen skillnad. 

Det är tydligen objektivt, att publicera material oavsett källa. Man undrar om de glatt tagit emot smygfilmat material som nazister tagit när de gjort ett inbrott. 

Och nedanför den artikeln skrivit så här om Svenska Motståndsrörelsen: 

”Nationalsocialismen handlar om långsiktiga lösningar och ett ansvarstagande även för kommande generationer. Detta skiljer den från liberalismen som hellre låter var och en leva för dagen utan hänsyn till någon annan än sig själv. Nationalsocialismen handlar om framåtanda och nytänk där vi progressivt ska lyfta vår nation uppåt till nya nivåer. Detta skiljer den från konservatismen som istället alltid fastnar vid den förlorade gårdagen som ständigt förändras allt längre bort från vad dagen innan den betydde.”

Det är nämligen vad de själva beskriver sig som på den hemsida jag inte tänker länka till. 

Men så är ju vänsterextrema och inte minst djurrättsterroristerna egentligen goda med bra moral som vill väl, enligt en nästintill perfekt samling av olika vänstersympatier hos journalister, enligt en nyligen gjord undersökning.

70 % av de svenska journalisterna skulle rösta på V, S eller MP om det vore val idag. Ytterligare 14 % skulle rösta på vänsterstödhjulen C eller L. Blott 10 % skulle rösta på M, KD eller SD. 

Den som hävdar att det inte spelar någon roll vilka privata sympatier man hyser för trovärdigheten om objektivitet kan bli min PR-agent i en framtida imaginär karriär som nyhetsjournalist. 

Och är man vänster tycker man att rädda djur är så god moral att man bortser från att materialet man tagit emot är olagligt, att man inte kan lita på material som en terroristgrupp påstår sig tagit eftersom manipulering av material är vida känt som kampanjmetod och att terrorgruppens medlemmar dömts för saker som att ha hotat barn till lantbrukare och minkfarmare, satt yxor i dörrar och trakasserat hela familjer.

Det är en tidsfråga innan en djurrättsgalning mördar någon i djurens namn, det har hänt i andra länder. 

2009 påstod de till exempel att bilderna var tagna på en gård i Eslöv men när bonden granskade filmen såg han att de inte alls var tagna på hans gård.

Det är inget misstag, det är en arbetsmetod. De tar inga fångar och allt är tillåtet. 

Vad har SVT gjort för att säkerställa att ens material från gruppen är äkta? Om de nu har en redaktionell princip att olagligt filmat material från terrorister är godtagbart som källa. 

Jag tycker att det är skandalöst faktiskt. 

2018 skrev jag en granskning av just terroristerna inom djurrättsrörelsen, nära knutna till andra våldsvänstergrupper. 

Gruppen har minst lika mycket skit i sina garderober och kriminella belastning som valfri nassegrupp. 

Som maffiametoderna de använder. 

Här är deras CV:

 • hot
 • skadegörelse
 • fejkat material
 • utpressar företagare att skriva på kontrakt under hot om våld
 • skända gravar hos familjer med minkfarm
 • kasta in yxor hos en bonde med familj
 • hota släktingar till bönder
 • gripits med molotov cocktails i bilen på väg till en bonde
 • skickat hotbrev till handläggare på Jordbruksverket
 • kastat brandbomb på hamburgerrestaurang
 • mordbrand
 • efterlyst adresser till kycklingbonde mot ersättning 
 • hotat att våldta en kvinnlig bonde
 • skrivit brev med kidnappningshot till lantbrukarfamiljer
 • bombhotat anställd på Astra Zeneca
 • hotat bönders barn

För ca 10 år sedan bröt de sig in på 92 grisfarmar under två år och filmade olagligt material. Sedan klipptes materialet ihop och skickades till media. 

SVT publicerade glatt, även då. 

Det slutade med att inte en enda bonde fick anmärkning eller åtalades för att man inte begått några fel. Istället blev två aktivister dömda, en av dem, Malin Gustavsson, var journalist på TV4. 

Men som folkpartisten Peter Ahltin gav uttryck för – det är ungdomar med ett mål så ändamålen helgar medlen……. Vilket verkar vara SVT:s grundinställning. 

Den som skrivit artikeln med de stulna bilderna denna gång heter Valeria Helander. Kollar man hennes flöde på Facebook noteras direkt ett stort privat djurengagemang. 

Hon har även gjort flera reportage om just djurrätt. Man undrar ju hur nära kopplingar hon har till terrorgruppen Djurrättsalliansen. 

2018 gjorde hon ett gräv om Borås djurpark. 

Hon har varit del av UG som granskat Arla inte mindre än fyra gånger. 

Hur länge ska SVT få gulla med en terrorgrupp helt jämförbar vad gäller våldskapital med nazister? Och hur kan det anses rimligt att ta emot olagligt material som statligt mediebolag?

Jag tycker att SVT har en hel del att förklara. 

Första frågan – hur har ni granskat materialet från äggproducenten så att ni VET att det inte är manipulerat? Det vore fint att få svar på direkt faktiskt. 

 

……………………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!