Ny kampanj för afghanerna

Ni har säkert som jag noterat en sak – det växande antal snyftreportage om de 10 000 vuxna afghaner utan asylskäl som fått nej i tre instanser med för dem gratis advokat men som av Annie Lööf et al bedömdes så extra värdefulla att de fick gräddfil att stanna.

Media var nämligen starkt drivande i kampanjen för att de skulle få den eftertraktade amnestin. SvD hade till exempel ett år av ”granskning” av åldersbestämmande (Negra Efendic), deras talesperson Khavari bjöds in överallt i media och fick gratis PR, det skrevs en bok och spaltmeter med ”de kommer dö!-reportage” skrevs av journalister på ”nyhetsplats” i illa dold kampanjjournalistisk förpackning.

Ung Vänster skugglade in dem på partiledardebatt i TV,

Men det var ju helt givet att den amnesti som kom bara gav kampanjen en paus. Nästa stöt skulle sättas in när dessa vuxna män utan asylskäl eller relevant utbildning skulle tvingas skaffa jobb och denna tid är nu.

Senaste året har därför opinionsbildningen återigen drivits från media på ”nyhetsplats”. Ett axplock:

Efter lite letande fick jag bekräftelse på att det är en kampanj. Givetvis drivs PR-navet från samma källor som 2018 – Ensamkommandes Riksförbund med stöd av otal vänstergrupper, de flesta bidragsentreprenörer av skatt.

Läser man vilka som står bakom är det samma gäng: tanterna i Vi står inte ut, Rädda Barnen, Ensamkommandes förbund etc.

Kontaktperson är samma kvinna som startade #vistårinteut – Kinna Skoglund

Och hon vet sedan länge hur man organiserar, får politikens stöd och framför allt – bidrag. Ni kan läsa själva i detta öppna dokument om något helt annat hon var ansvarig för men som handlade om ”utsatta grupper” och arbetsmarknad.

Men eftersom vi inte ställer några krav på transparens på de föreningar som lever på skatt kommer vi aldrig få veta hur mycket pengar Kinna Skoglund viggat andras fickor på men vi kan utgå från att den här kampanjen betalas av oss.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!