Vänstern är orolig för gräddfilen

Jag har många genomgående teman ni som följer mig och gjort det länge observerat. Ett av dem är vänsterns finansiering. 

Jag hävdar bestämt att högern i Sverige måste ta tag i den surdegen så fort man kan och kapa banden till pengakranen. För ett av framför allt Socialdemokratins specialområden är att skaffa sig av skattepengar betald opinionsbildning som är fristående från dem och från demokratin. Högen av pengar ökar för varje år de sitter i Rosenbad. Genom ett konstant pengaregn på ”civilsamhället” som är Socialdemokratiska för föreningar som är vänster och driver vänsterfrågor (visst, några undantag finns i den gruppen som inte är vänster men de är försvinnande få) kan de skapa arbetstillfällen finansierade av oss andra.

Lata bidragsentreprenörer startar föreningar på löpande band som är 100 % bidragsberoende och där mesta pengarna går till löner, så klart. 

Exakt hur viktigt det här är för sossarna illustrerar Per Wirtén idag i Expressen Kultur. 

Han startade tidningen Arena, som blev en koncern av tidningar, bokförlag och framför allt tankesmedja. En tankesmedja som desperat försöker ta Timbros förstaplats sedan 80-talet på mest betydande tankesmedja i Sverige och som den enda tankesmedjan som har internationellt erkännande. Men ägs man och betalas av facket och sossar och har partilojala på alla positioner blir det ju det som Arena är – Pravda för Sveavägen 68. Inga nya tankar eller stora tankar har någonsin tänkts först på Arena, allt handlar om LO och S.

Ibland har de motsatta åsikter och då kan de verka som om Arena kritiserar S men de gör det alltid ur ett facklig perspektiv då. 

Sosse-Pravda startades alltså av Wirtén. Men han är inte kvar sedan länge, det är istället Håkan Bengtsson som styr skutan. I artikeln både överraskar Wirtén att kunna tänka lite grann fritt, en ovanlig egenskap för en sosse, och infriar samtidigt fördomar. För han luftar funderingar om även rasistiska och kvinnofientliga föreningar ska få bidrag för att det offentliga i sig borde vara värderingsneutralt, och samtidigt i samma stycke anser att om man inte får bidrag så är det en slags verksamhetsförbud. Som om att driva verksamheter med privat finansiering är ett slags straff, en omöjlighet för någon som är vänster. 

Helt förväntat daltar också Wirtén med de vänsterextrema i sin text. Han tycker inte utomparlamentarisk verksamhet, inte sällan olaglig faktiskt, är ett problem alls. Han nämner inte ens terroristerna i AFA här, trots att de är poster boys för det. 

Att vi ens har skattebidrag till föreningar som underlättar för tillvaron att undanhålla sig myndigheter och beslut om avvisning trots tre instanser och gratis juridisk hjälp, betalt uppehälle till avslaget, tolkhjälp, vård för 50 kr, tandvård för 50 kr, gratis förskola och skola till barn etc, är skandalöst. 

Men Wirtén ser givetvis också en fara i att om fler krav börjar ställas på föreningar som parasiterar på andra människors arbete så blir det svårare för vänstern att upprätthålla sin utomparlamentariska skattefinansierade opinionsbildning som bidrar till sossarna valrörelse varje val. 

Det finns så många stenar att vända på här. Men att Stefan Löven och Per Bolund ihop med Annie Lööf skulle göra det svårare att få bidrag till organisationer som gömmer flyktingar, det är en oro Wirtén känner helt i onödan. 

Inget kommer hända här förrän vi byter ut tomtarna i Rosenbad. Per Wirtén kan vara lugn, det är Ulf Bjereld som leder utredningen om trossamfund dessutom. En man som inte tänkt en självständig intressant tanke i debatten någonsin, obrottsligt partilojal kommer han givetvis komma fram exakt det Löfven vill. 

Däremot tror jag att det är dags att lyfta på några stenar igen, samma stenar jag alltid lyfter på. 

……………………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!