Aktivism på kommuner

Trenden sedan flera decennier att byråkraten numera är utrotningshotad i all offentlig förvaltning och ersatt av politserade chefer som rekryterar aktivister istället drabbar även kommuner. 

När moralpoliserna i Rosenbad fick igenom den nya tobakslagen på den tiden Folkhälsomyndigheten inte var en daglig presskonferens utan högborgen för prussiluskor som dedicerad sina liv att få bestämma över andra vuxna människors liv skapades ännu mer makt för just aktivisterna. Denna gång på tillståndsenheterna på kommuner. 

Dessa tjänstemän fick nämligen 2019 möjlighet att bedriva egen aktivism genom att med hjälp av lagen trakassera vanliga skötsamma företagare då lagen innebär att man plötsligt måste ha tillstånd för att få sälja. Och gav därmed aktivisterna som är handläggare oändliga möjligheter att kräva in allt möjligt underlag för att godkänna tillstånden. 

Det räcker inte för handlare att bevisa att de inte dömts för något brott enligt belastningsregistret och att de betalar sina skatter och moms. Nix. För lagstiftarna, dvs riksdagen, har passat på att lista en lång rad uppgifter: ägarförhållanden, registreringsbevis, hyreskontrakt, egenkontrollprogram, finansiering, vilka anställda som sitter i kassa, intyg om konkursfrihet och utdrag från belastningsregister. 

Men inte heller detta räcker för vissa handläggare. 

I Stockholm, där graden av aktivism bland handläggarna verkar vara stor (jag har tidigare skrivit om Snusbolaget som nekades tillstånd för att handläggarna följde aktivister på Konsumentverket och inte lagen), kräver man dessutom att man dessutom prövar personer med ”inflytande bestämmande” i det sökta bolaget, och andra bolag de sitter i.

En Ica-handlare i Roslagstull nekades tillstånd för att bolag han vid sidan om sin livsmedelsbutik köpt in sig i missat att lämna in årsredovisningen i tid. 

Detta innebär rent konkret att helt ovidkommande bolag för tobaksförsäljningen och som man råkar äga aktier i granskas lika hårt som det sökande bolaget. Och att tillståndsenheten själva får kräva in samma uppgifter om de anser att fler personer har ”inflytande bestämmande” i verksamheten. 

Med andra ord är dörren öppen för helt godtyckliga bedömningar och dessutom kan kommuner välja själva hur rigida de ska vara. Vill en kommun av ideologiska skäl få bort rökningen kan de alltså kategoriskt bråka så mycket med de som söker tillstånd att de minimerar antalet försäljningsställen och vips kan folkhälsofascister använda lagen för egna syften. 

De bryr sig inte om att om det blir svårare att köpa lagliga cigaretter kommer de olagliga att öka. 

Och som av en händelse ökade cigarettsmuggligen till Sverige enormt 2019 (lagen klubbades 2018). Enligt Tullverkets statistik ökade beslagen av cigaretter med 23 % 2019. Och antalet ökade med 77 %.

Tobakslagen förbjuder inte försäljning av cigaretter. Men eftersom lagen är skriven så att aktivisterna ska få en öppen dörr att bedriva den sortens verksamhet ändå listigt formulerat av en vänster som vet hur man styr i lönndom, utnyttjar vissa tjänstemän detta såklart. 

Istället för att vi ökar trycket på kriminella och jagar smuggelcigaretter vänds nu vapnet mot laglydiga handlare. För att det är enklare. Utan en tanke på att gör man så ökar efterfrågan på olagliga cigaretter och inkomsterna blir än mer lukrativa för alla de gäng och ligor som försörjer sig gott på att smuggla. Straffen för tobak är nämligen låga jämfört med narkotika. 

En man boende i Umeå smugglade till exempel in över 20 000 cigaretter men fick bara 13 500 kronor i böter för det. 

Det är som ett gift. När byråkraten för varje år blir mer och mer utrotningshotad i offentlig förvaltning och progressiva vänsteraktivister tar deras kontorsstolar i besittning. Att bedriva påverkan via opolitiska positioner är nämligen bevisat effektiv, tyvärr. 

Jag kommer dock aldrig sluta peta i det getingboet. För myndigheter, stat och kommun ska inte använda tjänstemän för politisk påverkan. Det har vi politiker för. 

Länge leve byråkraten. 

 

……………………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!