JAK – en bank i skuggan

JAK är från början en hippiebank med täta kopplingar med Miljöpartiet, som ju inte tror på ränta. Men fler och fler kopplingar till muslimer genom åren har gjorts då de förenas i sin aversion mot ränta. 

Mursal Isa, somalisk muslim och miljöpartist som lyckats kryssa sig in genom kryss från framför allt Tjärna Ängar (utanförskapsområde med många muslimska boende), sitter i valberedningen. Han lyckades från en låg placering 2014 ändå kryssa sig hela vägen till att bli landstingsråd, från ingenting. Han slog ut samtliga kandidater MP själva valt som förstanamn.

2018 försökte MP återigen att placera honom bort från valbar plats, de satte honom sist. Men han blev igen kryssraket, genom ett par vallokaler i utanförskapsområdena som valet innan. 

Men då tog MP ett nytt grepp och bytte helt sonika ut honom genom en omröstning. 

När Amanda Lind blev partisekreterare ersattes hon som kommunalråd i Härnösand av Karin Frejarö, som gick direkt från JAK och dit. 

Ibn Rushd använde JAK i sitt berömda hotellköp med pengar som skulle gått till kurser (Granhedsgården, där de sedan ville bygga asylboende). 

Ett moskébygge i Skövde använde JAK för finansieringen. 

En annan islamist har tills nyligen varit ordförande länge för JAK – Monija Manai Sonnius. En radikal konvertit. 

Hon blev medlem redan 1986 enligt en artikel i JAK:s egen tidning ”Grus och Guld”.

Monija har fler engagemang, bland annat i kritiserade Islamguiden som förordar stening. 

Ledarsidorna har bland annat avslöjat att Islamguiden, som drivs av salafistiska Märsta moské, skickat ut broschyrer hur svenska skolan ska anpassa sig till muslimernas krav. 

Sonnius är även fd redaktör för Islamiska informationsföreningens tidning Salaam. Föreningen är knuten till Göteborgs moské som styrs av salafister från Saudi och samarbetade aktivt med saudiska organisationer. 

Men plötsligt i januari 2020 försvann hon från posten som ordförande. 

Det har säkert ingenting att göra med att banken var föremål för Finansinspektionens undersökning och i juni kom så ett fällande beslut. 

Banken får anmärkning och 1,6 miljoner i sanktionsavgift för att de inte följt lagen om penningtvätt.

……………………………………..

Vill du visa uppskattning? 

Köp min nya bok om hoten mot yttrandefriheten!

Klicka här!

Swish; 076209624. Eller bli Patreon

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!