Hallengren lät partikamrat utreda NKS

I valrörelsen 2018 hade Socialdemokraterna bestämt att strategin skulle vara att göra Nya Karolinska till en nationell fråga trots att det är ett sjukhus i Region Stockholm som betalas av skattebetalarna i Region Stockholm och det är i landstingsvalet vi som bor här får tycka till om bland annat vården. 

De kämpade på. Erika Ullberg allra mest, som själv var med och fattade ett positivt beslut att bygga NKS och att bygga det med en OPS-modell (dvs ett samarbete mellan regionen och privata företag). Även hennes företrädare Ilja Batljan, tills nyligen föremål för en uppmärksammad ekobrottsutredning för att ha tjänat pengar på insiderhandel, var överens om att NKS skulle byggas exakt som det gjorde. 

Men sossarna förlorade Region Stockholm, Erika Ullberg avgick och hoppla hejsan visar sig NKS vara ett av världens tio bästa sjukhus. 

Den 9 mars rapporterade den ansedda tidningen Newsweek att just Nya Karolinska i Stockholm fått plats tio av en jättestor undersökning av alla sjukhus i tjugo länder. 

Då hade dock Lena Hallengren, som blev socialminister i Löfvens haltande stödhjulsregering, redan både beställt och fått den utredning om OPS-finansiering i vården hon beställt. De kunde inte gärna döpa den till vad den handlar om egentligen (NKS). Sossarna ville nämligen få även valet 2022 att handla om NKS men så dök tyvärr den där rankingen upp och samtidigt Covid där NKS varit motorn i Sverige för behandlingar. 

Äntligen fick personalen på NKS upprättelse. Som stått ut med att blivit smädade av sossar i pressen i flera år. 

OPS-utredningen presenterades lite hastigt och lustigt i april 2020 mitt i pandemin, jag antar att Hallengren var rätt nöjd med den blygsamma uppmärksamhet den fått. 

I utredningen lyfter man i sina slutsatser bland annat fram just konsulterna, som var en del i kritiken mot NKS. Stycket är alltså inte från en bisats i själva utredningen utan i sammanfattningen, vilket ger en fingervisning om fokuset. 

Är det då inte pikant att statsrådet Hallengren använt en partikamrat som just konsult till utredningen?

Han heter Sven-Inge Nylund. 

Och han sitter för sossarna i just Region Stockholm, bland annat som ledamot i Locum AB.

Sven-Inge har dock många strängar på sin lyra för hans jobb till vardags är som seniorkonsult på konsultbolaget Sweco.

Jag har begärt ut material från både utredningen och regeringskansliet. 

Här nedan ser ni budgetarna som Hallengren fattat beslut om för utredningen. 

Kollar man sedan på ett utdrag ur utredningens redovisning hittar man den här raden: 

Sven-Inge Nylund; 135 000 kronor.

Jag begärde ut fakturan. 

Extra intressant är också att Nylund sitter som ledamot i fastighets- och servicenämnden samt Locum i Region Stockholm. 

Som av en händelse är det just NKS-avtalet den nämnden ansvarar för. Han har alltså varit med och utrett åt sin egen partikamrat det sjukhus vars avtal han som politiker sitter och förvaltar. 

Utredningen, som bygger bland annat på kritik mot konsulter och deras inflytande, tar alltså in en egen konsult som ska hjälpa till med viktiga underlag utredningens hela slutsatser bygger på. 

Och den som får bistå är en annan sosse. Med stora egna intressen att leverera exakt det statsrådet Hallengren önskar. 

Hur kan den här sortens vänskapskorruption få pågå i Sverige helt öppet och utan att någon reagerar?

Dessutom en vänskapskorruption som betalas med våra pengar, skattepengar. 

……………………………………..

Vill du visa uppskattning? 

Köp min nya bok om hoten mot yttrandefriheten!

Klicka här!

Swish; 076209624. Eller bli Patreon

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!