Bakom står en centerpartist

Det är redan sommartorka på debattsidorna för idag publicerades en artikel där en Jan Björinge kräver att Karl XII-statyn ersätts av en på barnet Greta Thunberg. 

Vem är då personen bakom kanske det knäppaste förslaget i hård konkurrens den här våren?

Björinge började sin banan i Centerpartiets Ungdomsförbund i Stockholms län och var brevskrivare åt Thorbjörn Fälldin i början av 80-talet. Då blev han känd för att han tillfälligt kom in som ersättare i riksdagen och tänkte rösta nej till ett bevarande av Bromma flygplats i strid med vad riksdagsgruppen ville. 

Efter stor ansträngning från partiordförande Fälldin tillika statsminister lät han sig till slut kvittas ut från omröstningen, annars hade Bromma idag varit ett minne blott. 

Visst framstår stolleförslaget i annat ljus nu?

Björinge har fler saker på sitt CV. Han hamnade i Umeå och var under många år kommundirektör där. 1999 började han jobbet som han sedan hade i 12 år, tills han skapade sig själv en ny direktörstitel – kulturhuvudstadsdirektör. 

Där satte han sprätt på nästan en halv miljard kronor för Kulturhuvudstadsåret, det var den totala budgeten när man räknat in all sorts finansiering. 127 miljoner kronor av Umeå kommuns skattebetalare och 56 miljoner till av regionens skattebetalare. Statliga skattepengar gick in med 150 miljoner kronor. 

Bara Jan Björlings eget programkontor kostade 28 miljoner kronor under de år man planerade och sedan genomförde. 

Ser ni att det saknas intäkter för sponsring? Det är för att Jan Björinges organisation inte hade en marknadsplan och inte ”ville träffa företag” som inte redan hade skrivit avtal om spons. Man vägrade också hålla ett sälj-seminarium med 100 intresserade företagare. 

Efter detta fick han jobb som regiondirektör på Gotland och flyttade dit, med en rekordhög lön på 127 000 kronor per månad. 

Efter bara fem månade fick han dock sparken för att han enligt regionstyrelsens ordförande inte fullföljt politiska beslut. 

Han hade enligt uppgifter i media 1000 olästa mail och hade inte varit kontaktbar på flera månader. 

……………………………………..

Vill du visa uppskattning? 

Köp min nya bok om hoten mot yttrandefriheten!

Klicka här!

Swish; 076209624. Eller bli Patreon

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!