Politiseringen av Kemikalieinspektionen

Det tog inte länge heller innan Per Ängqvist fortsatte att jobba som statssekreterare åt Isabella Lövin, fast nu i kostymen GD för Kemikalieinspektionen. 

Ett halvår drygt efter tillträdandet skrev han en debattartikel. 

Den 29 maj publicerades den i Miljöpartisternas favorittidning Aktuell Hållbarhet. 

Där skriver alltså en GD, som ska föreställa objektiv, som om han fortfarande var politisk tjänsteman. 

”I förlängningen vill vi uppnå en giftfri cirkulär ekonomi.”

Sedan när är det en myndighets jobb att ha visioner? Det är politikens jobb. De ska utföra. 

I förordningen från 2009 står det uttryckligen: 

”Kemikalieinspektionen är en förvaltningsmyndighet”.

Men Per Ängkvist, han anser att inspektionen ska bedriva opinion för en cirkulär ekonomi, som också råkar vara i partiprogrammet hos Miljöpartiet. 

Och precis som en politiker skarvar han, för enda syftet med att först skriva om impregnering och sedan om förorenat dricksvatten är att lura läsarna att tro att detta skedde genom just klädimpregnering. När fallet med Karlskrona och Ronneby handlar om något helt annat – släckmedel för flygplatserna. 

Fult. Tycker jag. Som GD ska man inte använda sådana trick, man ska vara rak och ärlig mot uppdragsgivarna – de som betalar skatt och hans lön. 

Men vänstern har tyvärr för länge sedan tappat inställningen att myndigheter ska tjäna folket, de ser dem bara som politiska redskap numera. 

Därför tycker GD Per Ängqvist att det är rimligt att kräva saker själv, helt på egen hand. Som kravet att gå längre än EU. 

Och kravet att, precis som S och MP hållit på med i flera år, utnyttja den offentliga marknadens 600 miljardersomsättning för att uppnå ideologiskt uppsatta mål. Genom att ställa krav i offentliga upphandlingar. 

Det är trist att se att han är en skolboksexempel redan på varför politisk tillsatta generaldirektörer är så skadligt för Sverige. Han och alla andra som bara fått det jobbet, med fem års garanterad skyhög lön och andra guldkantade förmåner, för att de har rätt nätverk. Inte rätt CV. 

Bygg en lista, Moderaterna. Redan nu. På vilka utnämningar ni ska dra tillbaka när ni tar över makten 2022. Han är verkligen inte ensam på den långa listan jag har börjat på. 

……………………………………..

Vill du visa uppskattning? 

Köp min nya bok om hoten mot yttrandefriheten!

Klicka här!

Swish; 076209624. Eller bli Patreon

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!