Ännu en politisk GD i ledkoppel

Är det något en högerregering måste göra 2022 efter maktskifte är det att städa. 

Städa bland landets politiskt tillsatta Generaldirektörer, och då menar jag tillsatta bara för att de är lojala med makten. De saknar oftast någon annan kompetens än att de haft politiska positioner för ett av partierna som idag sitter vid köttgrytorna – Miljöpartiet eller Socialdemokraterna. 

De har passat på. Som de alltid gör. Och så fort en tjänst blir ledig bemannas den med antingen en med uppenbar partibok eller en person som till synes ser partilös ut men då finns det garanterat en icke tydlig lojalitet ändå. Man måste inte ha partijobb på CV:t för att vara lojal nämligen. 

En i raden av dessa utnämningar och en av alla de som borde få sparken omedelbart 2022 är Per Ängqvist.

Han utsågs till GD för Kemikalieinspektionen, utan någon erfarenhet av myndighetsjobb. Han har istället varit Isabella Lövins högra hand och det är därför han fick jobbet. 

För transparensens skull var det min mans fd företag United Minds som anställde honom som konsult 2000 -2003. De är barndomsvänner. 

Tittat man på hans CV är inte ens kemist utan agronom och har förutom tre år på PR-byrå bara jobbat för Miljöpartiet. Naturskyddsföreningen är en del av samma rörelse. 

Sedan 1998 har han förutom 3 år som konsult arbetat åt Miljöpartiet. Vilket man gör om man arbetar sex år på SNF, de är LO för MP. 

Som tack för 20 års trogen tjänst i partiet fick han alltså som knappt 50 år ett guldkantat GD-avtal för att fortsätta bedriva MP-politik fast på myndighet. 

Det här är ju problemet med politiskt tillsatta GD – de är inte objektiva. Utan de går i ledkoppel där husse är partiet de tillhör. När Isabella Lövin ringer honom och ber honom hoppa kommer han därför fråga – hur högt? Precis som alla de politiskt marinerade generaldirektörerna vi har. 

Inför valet 2022 kommer jag ha sammanställt en lista på alla de politiska utnämningar som S och MP sysslat med sedan 2014. Och vars utnämningar högern direkt borde dra in.

För vi kan inte ha myndighetschefer som är lojala med förra makten. 

En GD är en myndighets högsta chef. Och en myndighet ska befolkas av byråkrater som kan jobba åt vilken regering som helst eftersom man utför. Man tycker inget själv, man ska inte bedriva opinon, man ska serva medborgarna. 

Men när regeringen skiter i detta och gång på gång utser folk utan någon som helst kompetens att vara GD då de bara jobbat med politik och inte förvaltning får vi den urholkning av byråkratin vi sett erodera i många år. 

Hur ska sådana som Ängqvist kunna säga nej till sin förra chef och vän Lövin när hon beställer något?

Det finns noll risk för ministerstyre helt enkelt för att han aldrig skulle presentera ett enda bevis för det, eftersom det kommer räcka med att hon ringer honom. Demokratin har inte chans att utvärdera och granska eftersom hans lojalitet är med henne och Miljöpartiet. Inte med medborgarna och förvaltningen. 

Ingen särskild skugga faller dock just på Ängqvist, han kommer varken göra ett bättre eller sämre jobb än alla hans fellow politiskt utvalda GD som redan finns på plats. Det är bristen på objektivitet och erfarenhet av förvaltning som förenar dem. De har helt enkelt inget att göra som GD. De borde aldrig utsetts. 

Vi måste städa bort sådana. 

Och utse folk som jobbat hela sina liv i förvaltningens tjänst. Som är sanna byråkrater. Sådana som Ann-Marie Begler och Ingabrit Ahlenius tjänar de tydligaste exemplen på. En person som inte tar order av vare sig höger eller vänster utan som är byråkrat och står upp för det.

Personer som tjänar det högsta syftet av alla – att ge svenska folket den bästa servicen. 

……………………………………..

Vill du visa uppskattning? 

Köp min nya bok om hoten mot yttrandefriheten!

Klicka här!

Swish; 076209624. Eller bli Patreon

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!