Naturskyddsföreningen beställer politik

En av de idag mäktigaste lobbyisterna är Naturskyddsföreningen som med sina lika nära band med Miljöpartiet som LO har med Socialdemokraterna idag kan beställa politiska beslut mer eller mindre. 

Ett av dem är Preems raffinanderi i Lysekil. 

Det är de som ligger bakom att regeringen valt att dra upp beslutet på regeringsnivå, precis som Lundin Petroleum-fallet. Det är väldigt ovanligt att mål hamnar på regeringens bord, det är ingen slump att det är sossar som styr när två kommer samma år. De vill helt enkelt ha mer politik i rättssamhället och har inga problem att styra myndigheter heller, bakvägen och genom utnämningar. 

Ju mindre objektivitet även i rättsstaten och den offentliga förvaltningen desto bättre, helst vill Socialdemokraterna styra allt i samhället själva. 

Naturskyddsföreningen hatar mycket men allra mest hatar de olja och plast. Så de skrev helt enkelt till sina vänner i Rosenbad, Isabella Lövin och Per Bolund.

Den 17 juni 2019 inkom därför Naturskyddsföreningen med en skrivelse till regeringen där de krävde att regeringen skulle ta beslutet om bygget. 

Och den 23 augusti, efter semestrarna fattade regeringen totalt oväntat beslutet att göra just det. 

Naturskyddsföreningen lyckades beställa ett politiskt beslut. 

2014 fick Naturskyddsföreningen 59 miljoner kronor i skattebidrag från SIDA och ytterligare 10 miljoner kronor från andra myndigheter, totalt alltså 70 miljoner kronor per år i skattekronor. 

2019 hade bidraget svällt rejält.

Till hela 90 miljoner kronor, minus några hundra tusen kronor från privata stiftelser. 

Det är nämligen så här både Miljöpartiet och Socialdemokraterna sedan decennier jobbar – när de har makten ökar de bidraget till de egna lojala organisationerna mångdubbelt. I smyg. Utan debatt.

Så de kan anställda nya personer och dra igång nya lobbyprojekt som sedan består när makten försvinner.

2013 hade Naturskyddsföreningen 119 anställda. 2019 hade de 161. 32 personer fler. 

I Sverige verkar det råda någon slags helig status och konsensus politiskt att om man en gång fått ett bidrag ska man få bidrag i all evighet. Och man kan aldrig någonsin backa bandet. 

Trots att det är bara att besluta om det. Poff. Så försvinner statlig betald lobbyism. 

2018 skrev jag om de täta banden mellan Naturskyddsföreningen där aktiva miljöpartister också sitter i styrelsen eller valberedningen för föreningen. Rebecka de Moine är en av dessa som 2018 kom in i riksdagen men vars lojalitet fortsatt är med SNF. 

Istället har vi nu en 200 miljonerskoloss som alltså kan beställa politik av polarna. 

Precis som Morgan Johansson och Peter Hultqvist använde regeringsmakten för att åtala Lundin i sin jakt på Carl Bildt och Moderaterna. 

……………………………………..

Vill du visa uppskattning? 

Köp min nya bok om hoten mot yttrandefriheten!

Klicka här!

Swish; 076209624. Eller bli Patreon

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!