Håll arrangörerna ansvariga

Vad är det för mening med att söka tillstånd för en demonstration om polisen aldrig nekar? Och vad är poängen med att ens ha en demonstrationsarrangör om denne sedan inte alls är ansvarig för vad som händer?

Gårdagens demonstration var olaglig, på flera sätt. Den var över 50 personer man fått tillstånd för och den fortsatte trots att polisen upplöste den. Och det blev våldsamheter som kulminerade med att vänsterkidsen försökte storma slottet i någon slags vänsterromantisk låttext utan att tänka på att det är militären som skyddar slottet. Deras uppgift är inte att kramas. Utan de har automatvapen med tillstånd att skjuta. 

Arrangörerna till demon igår var Mona Hasan, Ibbe Chune och Queen Jonsson.

Innan demon fick de bra press för statlig media intervjuade dem och då sa de att de inte hade någon aning om det skulle bli 50 eller 10 000. Men valt plattan för att så många som möjligt skulle nås. 

Där och då borde polisen avbrutit. Man borde spärrat av Sergels Torg och dragit in tillståndet, för det var uppenbart att arrangörerna tänkte strunta i reglerna. 

De har smart nog raderat eventet redan på Facebook men demon som ska hållas in Malmö har sin öppen. 

Där ser man tydligt att 3000 kommer delta och mer än 6 000 visat intresse.

Hela protesten handlar om vit kollektiv skuld som vi vita påstås ska ha för att andra vita i historien behandlat vissa svarta illa. Den dåliga polisen som knäböjde och skämde ut hela sin kår höll upp en skylt med ”White Silence” på. 

En av de som ska känna kollektiv skuld är tydligen en av arrangörerna, Ibbe Chune Jogestrands mamma. För hon är vit. Och som så många av dessa arga vänsterkids är Ibbe medelklass själv och bor i ett radhus i ett trevligt område söder om Stockholm, inte alls en våldsam utsatt förort. 

Mamman är biträdande enhetschef på beställaravdelningen för äldre i Enskede Vantör stadsdelsförvaltning ironiskt nog. Hon om någon borde känna till riskerna med stora folksamlingar kan man tycka. 

Ändå kommer alltså arrangörerna helt undan all kritik och allt ansvar, bara för de i efterhand påstod att de lämnade demonstrationen själva. 

Jag är som bekant en stark förespråkare av yttrandefrihet där demonstrationsfriheten ingår men det måste också vara förenat med ansvar. Om det spårar ur, som det definitivt gjorde igår, borde de som sökte tillståndet avkrävas det ansvaret. Inte gömma sig bakom att skylla ifrån sig och påstå att de inte deltog. 

Att nu polisen i Malmö, trots att de vet att det kommer att komma flera tusen i strid med gällande regler, ger tillstånd är mycket svårt att förstå. De AFA som i vanlig ordning var med i tåget och var de som hetsade fram våldet och stormningen av slottet har med stor säkerhet redan satt sig i minibussar på väg ner för att få ha lite skoj även i Malmö.

Har de riktigt tur kan de få kasta sten på polisen eller ännu roligare, bränna bilar och kasta sten på oskyldiga affärsidkare. 

När ska vi sluta dalta med extremvänstern?

……………………………………..

Vill du visa uppskattning? 

Köp min nya bok om hoten mot yttrandefriheten!

Klicka här!

Swish; 076209624. Eller bli Patreon

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!