Gröna pengar – dold opinionsbildning

Det verkar inte vara någon annan än jag som intresserat mig för klimatvågens egentliga syften och bakomliggande drivkrafter gröna pengar. På alla marknader strävar man efter konkurrensfördelar för att få större marknadsandelar och därmed ta konkurrenternas intäkter, allra helst vill alla bolag helst ha marknadsdominans. 

Därför hittar man antingen på egna USP-ar (unique selling point) eller till exempel bygger en usp på någon annans idé. Detta gäller även finansmarknaden.

Här kommer gröna pengar in. Eftersom vi har ett litet skitparti som fått dominera svensk politik i två och ett halvt decennium trots att de representerar 4 % av väljarna (Miljöpartiet) och som understöds av mäktiga lobbyorganisationer har man satt bilden av allt som inte är på deras lista på goda företag ska bort. 

Det finns olika skäl till det. Vissa ska bort för att man traditionellt hatar dem, som kärnkraft, andra ska bort för att man försökt lura alla att de är ett problem, som plastpåsen och i förlängningen alla bolag som jobbar med olja. Detta är bara några exempel. 

De har massa metoder, som olika slags märkningar finansierade av skattepengar, föreningar och organisationer vars budget av skattepengar växt exponentiellt under 2000-talet och vars enda syfte är att via skattsedel bedriva lobbying åt Miljöpartiets frågor. 

Nu har denna lobbying nått AP-fonderna. 

Det är nämligen regeringen som avgör inriktningen på fonderna. Och Miljöpartiet har väl i vanlig ordning utpressat sig till detta. 

AP-fonderna är våra pensioner och deras syfte är att se till att pensionerna blir så stora som möjligt. Det är avkastningen på fonderna som avgör pensionsnivåerna. Alltså är de jätteviktiga för dagens och framtidens pensionärer för att få en dräglig levnadsstandard handlar om hur bra fonderna gått. När de gått dåligt dras pensionerna ner. 

Men se, det struntar en miljöpartist i. Lite spill får man räkna med. För viktigast är miljö och klimat, så i årsredovisningen står det också följande: 

”AP7 svartlistar för att påverka bolag som ägnar sig åt korruption , kärnvapen eller kränker normer om mänskliga rättigheter, arbetsrätt eller miljö.”

Allt låter ändå rimligt givet att man ska ha någon slags kod för gemensamma pengar där alla som betalat in pengarna tycker olika. 

Men sedan kommer det: 

”Från och med 2016 är även Parisavtalet till FN:s klimatkonvention inkluderat. För att identifiera och verifiera kränkningar som bolag varit involverade i samlar AP7 in information från ett stort antal källor.

Informationen kvalitetssäkras, bolagets ansvar för situationen utreds och en bedömning görs om det agerat i strid med normverket. I den processen har AP7 stöd av flera externa experter.”

Vilka källor använder man? Och vilka externa experter? Har Miljöpartiet fått utse även dem? Jag har frågat AP-fondens presschef, får se om jag får svar på det. 

En långboll är inte att Naturskyddsföreningen nästlat sig in även där, de är experter och driver runt hundratals miljoner i skattebidrag varje år. 

Nedan ser ni vilka ”teman” sjunde AP-fonden haft. Notera att allt efter 2014 handlat om miljö. Även företagslobbying har de lyckats göra till miljö. 

Det här är mäktiga miljölobbyns primära fokus just nu – gröna pengar. Att se till att kapitalet försvinner från alla företag de av ideologiska skäl hatar och till de bolag de själva har intressen ideologiskt i. De har kommit på ett sätt att kontrollera pengarna trots att de inte har hela kontrollen. Kan man med utnämningar av lojala och lobbying via externa organisationer ihop med förhandlingar i Rosenbad se till att kapitalet styrs får man också makt och det utanför val. 

För praktiskt nog har Miljöpartiet också gjort en offensiv i vilka som sitter i AP-fondernas styrelse.

Magnus Emfel jobbar även åt miljölobbyorganisationen WWF och står nära MP, Mikaela Valtersson, fd ekonomisk-politisk talesperson för MP och Lin Lerpold som även är rådgivare åt fd Framtidsministerns ”tankesmedja” Global Utmaning (där Ingemar Rentzhog är ordförande) och även jobbat åt Kemikalieinspektionen som MP för varje val ger större budget är såldes Miljöpartiet nära. 

De övriga har lång erfarenhet av just finansbranschen. 

Förlorarna på när klimat och miljö ska styra kapitalplaceringar är alla andra utom Miljöpartiet och deras polare i mäktiga miljölobbyn. För vi vår lägre pensioner om våra pengar inte placeras med optimal avkastning i sikte utan att bra bolag utesluts av ideologiska skäl. 

Det finns många fler exempel på gröna pengar och hur miljörörelsen lajvar kapitalister.

Stay tuned. 

……………………………………..

Vill du visa uppskattning? 

Köp min nya bok om hoten mot yttrandefriheten!

Klicka här!

Swish; 076209624. Eller bli Patreon

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!