Och så lite mer astroturfing

Civilsamhället, eller ”vi som lever på skattebidrag och kallar oss föreningar”, har alltså varit mycket försekomna i krisen och redan fått massa extra bidrag genom uppvaktning av olika lättflörtade statsråd, som Amanda Lind. 

Ett av de områden som allra mest använder astroturfing är bostadspolitiska lobbygrupper. Det finns en uppsjö, vissa sponsrade i hemlighet av Hyresgästföreningen. Andra samarbetar med Vänsterpartiet. 

En förening som nu vevat igång och ser sin chans till lite extra PR, som den statliga televisionen gladeligen erbjöd, är Ort till Ort. Det kan låta som en förortsgrupp men är en bostadsaktivstgrupp som hatar bostadsrätter och möjlighet för folk att äga sin bostad genom ombildning, privata värdar och renoveringar om det innebär att hyran höjs. 

Under rubriken ”Husby flaggar gult för hyresgäster som drabbats av coronakrisen” fick de prata ostört i en minut i statlig TV om sin förening. Budskapet är att alla hyrsvärdar ska ge bort hyran till folk i tre månader. 

Killen nedan heter Ilhan Kellecioglu och är någon slags talesperson. 

Som av en slump jobbar hans brorsa Ihsan just på Reformklubben, där Hyresgästföreningen är stora kunder. Och som av en till slump är det just sådant här som Hyresgästföreningen älskar. 

En annan person som är talesperson för aktiviteten är Alva Nissen. 

Bor hon då i Husby?

Såklart inte. Hon bor inte i Bredäng heller. Hon bor i knappt 200 kvadratmeter stor villa i Johannesdal, ett område som visserligen tillhör Skärholmen men den fina delen vid Mälaren. Hon är socionom men även aktivist och det är i den rollen hon intervjuas. Inte som boende i Orten. 

Folkets hus och Hyresgästföreningen har länge varit de som sett till att alla sorters ”civilsamhälle” fått gratis lokaler, många gånger fixar Hyresgästföreningen det genom kommunala bostadsbolag som av någon oklar anledning alltid nästan ger HGF gratis lokaler, som de sedan låter aktivister låna utan kostnad. 

Ort till Ort är inget undantag. De får gratis lokal av just dessa. Fint ändå att Hyresgästföreningen tvångsfinansieras av 200 miljoner inkasserade kronor av landets samtliga hyrsgäster (12 kr per månad per lägenhet). 

En annan sak Ort till Ort gjort är att lajva tältby i Solna. För det var de som låg bakom det där tältlägret. 

Här ser ni början på mailet som syns lite tydligare hoppas jag.

Det var den föreningen som köpte in tälten, satte upp dem, kontaktade alla redaktioner och utmålade det hela som att olika asylsökande tvingades bo i tältläger i Solna. Tills det visade sig att allt var ett PR-trick. Nyheter idag avslöjade det, jag avslöjade att det var Ort till Ort som organiserat och varför – skapa en debatt om hyresrätter. Det hade ingenting med asylsökande per se att göra. 

Jag skulle gärna se någon boende i Husby fotografera alla gula flaggor som nu ska hänga i fönstren där som kräver att få gratis hyra. Min gissning är att även detta är hitte-på nämligen och i själva verket är det bara de flaggor Ort till Ort hängt upp själva som sitter där. 

……………………………………..

Vill du visa uppskattning? 

Köp min nya bok om hoten mot yttrandefriheten!

Klicka här!

Swish; 076209624. Eller bli Patreon

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!