När en botaniker blev skolexpert

Är det inte väldigt lustigt att en av skolvalets största kritiker, som samtidigt ofta pratar om evidens i själva verket inte själv inte alls har någon kompetens inom pedagogik? 

Per Kornhall har gjort en raketkarriär som någon slags skoldebattsdignitär. Men hur blev han det?

59-årige Kornhall inledde nämligen sin akademiska bana i kemi och biologi. Hans avhandling är i botanik, om en särskild växt. 

Rätt långt ifrån pedagogik. 

Men hux flux blev denne botaniker expert på pedagogik. 

Han började sin bana som kemilärare på Livets Ords eget gymnasium. Han var själv med i sekten i många år och undervisade i hela fem år. 

Tills han hoppade av. Först då invände han emot att han som biologilärare inte undervisade i evolutionsläran. Och anmälde sin fd församling till Skolverket, detta var 2002. Det var här hans karriär som ”skolexpert” tog fart någonstans. På fem år hinner du skicka iväg 5 kullar färska studenter ut i vuxenlivet, som han då medvetet visste inte kunde det man ska kunna om bland annat evolutionen. 

Men det blev först ett problem när han själv hoppade av. Eller blev utslängd, det är ju alltid oklart varför folk hoppar av sådana där grejer. Vad var hönan och vad var ägget? 

Kornhall, han började då som det verkar istället forska om den där växten han sedan skrev en avhandling om. Den la han fram 2004. Fingerborgsblomma tillhör bland annat den gruppen blommor (flenörtsväxter).

Sedan vill inte Kornhall via sin LinkedIn berätta vad han pysslade med mellan 2004 och 2011, då han fick jobb på Skolverket. Mellan januari 2010 och juli 2012 var han ämnesråd på Skolverket, som han själv översatt till ”director of education”. 

Men hur gick han från byråkrat på Skolverket till skolexpert numero uno då?

Via Johan Ehrenberg. Kornhall gav ut sin första skoldebattbok på Ehrenbergs egenägda förslag Leopard. Det var nämligen där han började ge ut böcker från allra första början men den första han skrev hade inget med skolan att göra – det var en avhopparbok om Livets Ord. 

Den boken kom ut 2010. Varför väljer man landets mest kända socialists lilla plutt-förlag för sin bok, kan man fråga sig? För att man själv är vänster och ingen känd författare, är nog svaret. Ingen person med andra sympatier än Ehrenbergs kan ge ut en bok på Leopard, tvivlar på att de ens antar en bok som inte är skriven av en själsfrände faktiskt. 

Så ut kommer avhoppare Kornhalls bok 2010 som inte handlar något om skolan, det är istället en i raden av de avhopparböcker som är tänkt att frossa i sekt-intresse och ge avhopparen ett möjlighet till saftig revansch för gamla oförätter. Ingen hoppar av något nöjd. 

Den följer han 2011 upp med en bok på samma förlag om skapelseteorin och evolutionslära. 

Sedan fick ju Kornhall, av någon anledning, jobb som byråkrat på Skolverket. Det behöver man inte vara dispuerad i pedagogik för att få, det räcker med en akademiskt examen. Som expert på blommor till exempel. Myndigheter kräver inte särkunskap på det sättet. 

Men plötsligt känner botaniker Kornhall sitt kall på Skolverket – han ska bli skolexpert, så han skriver en till bok. För samma förlag. 

För 2013 gav samma förlag ut hans genombrottsbok i skoldebatten ”Skolexperimentet” som han bland annat gjorde PR för på Socialistiskt Forum i november 2013. 

Expert är ingen skyddad titel, det kan vem som helst kalla sig. Har man skrivit en bok eller två kan vem som helst aspirera på den titeln. Problemet blir när andra går på bluffen och han eller hon börjar tilldelas någon slags politiskt inflytande. 

Boken, trots att den är skriven av en okänd författare på ett litet pluttförlag fick stor uppmärksamhet. Varför? Tja, en ledtråd är det här ordet, som lyfts fram på UR Plays samtal om boken, med Ulrika Kärnborg, som också är vänster. Hon har bl a skrivit för Dagens Arena. 

Man skriver inte en bok på ett socialistiskt förlag utan att fokusera i stort sett mest på den onda marknaden och de onda företagen nämligen. Där har ni varför boken slog igenom, och landet styrdes 2013 av Alliansen med Jan Björklund som utbildningsminister. Ytterligare en faktor. Valet 2014 dominerades av vinst i välfärden så 2013 var en perfekt tajmning debattmässigt. 

Sedan fick Kornhall epitetet expert och började rassla ur sig böcker, som om han vore expert på pedagogik. 2014 kom ”Skolutveckling på evidensbaserad grund”, ironiskt nog då någon evidens inte finns i Kornhalls egen titel som skolexpert. Nu har han bytt förlag till Natur & Kultur, pga all exponering han fick av sin första bok. 

2015 kom boken om förstelärare, 2016 ”Skola på vetenskaplig grund”, 2017 ”Flip the system: förändra skolan från grunden”, 2017 en handbok för rektorer (trots att han aldrig varit rektor själv), 2018 en handbok för lärare.

2016 passade han också på att gå tillbaka till Leopard för en bok om korruption, så han har väl en plan B att kunna bli expert på offentlig förvaltning och politik anytime snart. 

Nog för att Kornhall har en massa åsikter och har skrivit en hel bunt med böcker. Men det är media som upphöjt honom till expert, någon verklig expertis besitter han inte. 

Istället är han mycket ideologiskt grundad i vänstern och de åsikter Kornhall för fram om privata företag ska inte tolkas som något annat än evidenslös opinionsbildning av en man vars främsta budskap är att just forskning ska bygga skolan, ironiskt nog. 

Så den här kommentaren om den nya utredningen som tycker vi ska avskaffa skolvalet men inte denna gång pga vinster, den dörren är liksom stängd, utan nu testar vänstern argumentet ”likvärdighet och blandade klasser”, ska bara ses som en åsikt bland andra.

Botaniker Kornhall, Ehrenbergs poster-boy, håller oväntat med alla slutsatser – att skolvalet är boven i dramat.

……………………………………..

Vill du visa uppskattning? 

Köp min nya bok om hoten mot yttrandefriheten!

Klicka här!

Swish; 076209624. Eller bli Patreon

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!