Genus för hela slanten

Jag har tidigare skrivit om allt genushokuspokus MSB pysslat med de senaste åren, som om vi inte har viktigare saker för en av få myndigheter vi behöver i kris. 

Därför roade jag mig med att begära ut lite siffror från våra bidragsgivande forskningsmyndigheter. 

Jag vill veta hur mycket i direkt stöd genusmagikerna fått i form av forskningspengar. Detta är dock en fis i rymden på vad detta kostar i verkligheten. Sedan kan vi lägga på alla genuspedagoger och genusvetare, jämställdhetskonsulter och feministiska föreläsare, alla föreningar som sysslar med ”inkludering” och feminism och bla bla fan och hans moster. 

Men de som påstår att de sysslar med forskning är någon slags top game ändå av genustrams, de är i alla fall akademiker även om genusvetenskap borde heta genuskunskap. Det bygger inte på fakta utan på teorier, det är inte naturvetenskap direkt. 

Jag får väl återkomma om andra genusprojekt i andra inlägg helt enkelt. 

Vinnova har inte behagat svara. Inget ovanligt, Vinnova är en av de sämsta myndigheterna att respektera offentlighetsprincipen. De brukar inte svara och sedan när man får svar har de sekretessmärkt allt de kan. 

Formas svarade jättesnabbt. 

130 miljoner kronor på 10 år har gått till olika genusprojekt. 

Forte svarade också snabbt, de har inte gett alls lika mycket pengar. Dock fanns bara data från 2015, men på fem år ca 13 Mkr. 

Vetenskapsrådet har delat ut 207 miljoner kronor sedan 2014. 

Vi har även ett Sekretariat för genusforskning som det är mycket oklart vad de gör mer än att opinionsbilda. Det jobbar 20 pers där. 

Det skapades av sossarna och MP 1996 när Göran Persson var statsminister och de ihop med V hade egen majoritet i riksdagen. Those were the days. 

Och man kan verkligen säga att just inflationen i genus nått bananrepublik-proportioner faktiskt. 

För 2005, när Leif Pagrotsky var kulturminister, ville sossarna fördubbla Vetenskapsrådets satsning på genus från 10 miljoner kronor till 22 miljoner kronor. 

 

Bara 9 år senare, 2014, när sossarna återigen tagit makten delade Vetenskapsrådet ut 117 miljoner till genus. 

Denna summa stämmer inte med den jag fick ut när jag begärde som ni ser så det kan man ju undra varför och om det är fler år som inte stämmer i deras tabell ovan. 

Ett av projekten fick 17,5 Mkr och drevs av en av genusindustrins stora profiler Lena Martinsson, som ville ”möjliggöra berättelser med inriktning på civilsamhället och politisk kamp för förändring”. 

Istället för de berättelser som ”sätter Europa i centrum”. 

Jag har under 8 år som företagare snart inte totalt sett omsatt 17,5 miljoner kronor, långt ifrån. 

Men lever man på skattepengar är det ju alltid en annan business. 

Genusmagin har alltså bara från Vetenskapsrådet gått från 10 miljoner år 2004 till 117 miljoner år 2014.

En nästan tolvdubbling av medel och det gäller bara en av de fyra myndigheter som fördelar forskningsmedel, som i sin tur kommer direkt från statsbudgeten. 

Det är svårt att överblicka genusindustrin som ni noterar. Vi har dessutom den kommersiella, som ett projekt Vinnova gett 2,75 Mkr till, undersökte (hur de kommersiella aktörerna inom genus själva jobbade med genus…..meta-debatt delux).

I runda slängar har bara forskningen slängt nästan en halv miljard på genusblaj på tio år. 

Sedan har vi som sagt alla andra små försekomna genusbidragsentreprenörer inom föreningsvärlden och allt annat jag radade upp i inledningen. 

Tänk om ett forskningsprojekt kunde få pengar av genuspotten som sammanställer alla pengar genus fått genom samhällets olika institutioner?

Det är den enda rapport jag har lust att som skattebetalare betala för faktiskt. 

När högern tar över är det dags att skära ner budgetarna till 2004 års nivå. 

Ivar Arpi har skrivit en bok om bland annat detta som jag tänkt att köpa. Ska bli spännande att läsa. 

………………………………………

Vill du visa uppskattning? 

Köp min nya bok om hoten mot yttrandefriheten!

Klicka här!

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!