En liten kurs om utdelning

Då och då blossar det upp en debatt om utdelning, evigt påhejade av F-mattegänget socialisterna. 

Utdelning utmålas som en slags orättvis present vissa får (de rika). Från de företag som lyckats göra vinst trots att de opererar i ett av världens mest hårdbeskattade länder. 

Det här gör mig som ekonom alldeles matt. Nivån på okunskap är hisnande. 

Jag vill bara skrika: är ni dumma i huvudet?!

Det vill jag i och för sig ofta. 

Så jag tänkte ta det långsamt. Vi kan börja med detta – utdelning är en slags ersättning. Inte en present. Det är ränta. 

Igen, DET ÄR INGEN PRESENT. 

Samtliga personer som nu gapar över att att bolag som krisar inte ska bevilja utdelning alls kanske kan ägna någon minut åt att tänka att av samma anledning ska i så fall banker nolla all avkastningskränta till alla sparare. Det är SAMMA SAK. 

Personer som valt att istället för att sätta in sina pengar på ett klassiskt bankkonto och få nära noll i ränta av banken för det besväret köpt aktier för pengarna får alltså UTDELNING en gång om året förhoppningsvis, som avkastning istället för ränta. 

De lånar alltså inte ut sina pengar till en bank som tack för besväret ger dem ränta utan lånar ut sina pengar till olika företag istället. Förenklat uttryckt. 

Utdelning är en slags vinstdelning, företaget DELAR MED SIG AV VINSTEN till alla ägare som varit lojala och köpt och ägt aktier i deras bolag. 

Utdelning beviljas bara till företag som gjort en vinst, annars finns det inga pengar att dela ut. 

Att kräva att företag inte ska dela ut någonting är att straffa vanliga sparare genom att dra in deras ränta. 

Det är också så att de större ägarnas utdelningar (riskkapitalbolag t ex) inte sällan investeras i andra bolag. Små bolag som behöver externt kapital för att växa och bli till exempel nästa stora spelföretag. Miljardbolaget Paradox fick till exempel riskkapital i ett tillväxtskede just för att kunna bli så stora de idag är.

Drar man in utdelningen blir det alltså inga pengar till att mindre bolag ska kunna växa och bli kanske en enhörning en dag. 

Det är dock inte RIKA människor som är de största aktieägarna i Sverige så kan någon snälla väcka Vänsterpartiet och sossarna för detta är något de behöver höra:  pensionsfonderna är största ägarna. 

Jag har gått igenom sjunde AP-fondens årsredovisning lite snabbt.

De förvaltar 600 miljarder i kapital, fördelat på 3 000 bolag, varav en stor andel är svenska företag. 

Detta är dina och mina pengar, åtminstone ni som liksom jag låg på sofflocket och lät premiepensionen stå kvar i statens förvaltning när marknaden liberaliserades (en bra grej dock att låta folk få välja om de vill.) 

Sjunde AP-fonden fick 12,8 miljarder kronor i utdelning 2019.

Pengar som går direkt till oss som sparare att få en ännu högre pension om sisådär 30 år för egen del. 

Tredje AP-fonden fick 6,8 miljarder i utdelning 2019. 

Första AP-fonden fick 4,9 miljarder kronor i utdelning 2019.

Andra AP-fonden fick 5,7 miljarder. 

Fjärde AP-fonden fick 6 miljarder i utdelning samma år. 

Så AP 1-4 samt AP 7, samtliga fonder och storägare på den svenska aktiemarknaden vars intäkter helt går tillbaka till de svenska pensionärerna idag och i framtiden, fick totalt. 36,2 miljarder kronor i utdelning 2019. 

Dessa miljarder är en förutsättning för att pensionsspararnas kapital ska växa i den omfattningen som krävs för att få en bra pension. 

Det är detta socialister nu gafflar om är någon slags orättfärdighet. 

Nej.

Det är inte orättvist och vi ska absolut se till att alla de bolag som just nu drabbas av tillfälliga problem på grund av att hela världen står still ska få stöd utan att avkrävas att dra in sina utdelningar. 

Utdelningar är ingen present, det är intjänad ersättning till ägarna av bolag som lånat ut sina pengar till dem. Det är intäkter för landets alla pensionärer och det är investeringspengar till nya bolag som tack vare dem har chans att växa och bli stora en dag. 

Bara en person som inte kan räkna (läs socialist) ser orättvisa i det.

………………………

Vill du visa uppskattning? 

Köp min nya bok om hoten mot yttrandefriheten!

Klicka här!

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!