Övervakningssamhället kommer

Det är väl känt att Kina har en digital övervakning av sina medborgare, som ligger till grund för ett poängsystem där folk som enligt staten missköter sig inte får till exempel tillåtelse att resa. 

Vi har, som man gör med diktaturers påhitt, tänkt att det är absurt. 

Men med en kris så passar man på. Och även om syftet kan vara gott blir uttrycket ”vägen till helvetet är kantad med goda intentioner” aldrig mera aktuellt än nu förmodligen. 

Jag lyssnade precis på radio (P1 morgon) där en tysk app-utvecklare intervjuades. Han och en rad andra programmerare jobbade nu pro bono åt tyska staten för att få fram en app som med hjälp av bluetooth och GPS ska lagra all information av var användarna varit och med vem. Han påstår att det givetvis inte ska vara spårbart och anonymiserat men alla som kan teknik vet att den försäkringen handlar om intentionen hos den som samlar in. 

Sedan ska varje person som varit i kontakt med en som sedan blir smittad få ett sms om det och själv kunna vidta försiktighetsåtgärder. 

Fin tanke, att folk ska kunna i realtid få vetskap om när de ska isolera sig ännu mer. 

Men skalar man av de goda intentionerna blir det avgrundssvart. För vad är det egentligen en sådan app gör?

Jo, den ger staten, dvs regeringen och dess myndigheter, i realtid information om var exakt jag är, hur länge och med vem och kan använda det till……vad de vill i framtiden. 

En helvetes port står på glänt. För regeringen har redan gett sig själv undantag från demokratin med oppositionens tillåtelse, även om det blev ett bättre förslag än innan då Socialdemokraterna tyckte att de helt och hållet skulle få runda riksdagen. 

En regering som gör så och som sedan 2014 har tagit steg för steg att inskränka en annan fundamental mänsklig rättighet – yttrandefriheten – och som sedan får tillgång till en app vars ursprungliga syfte är gott (smittspridning) men som ger lockande och oändliga möjligheter att kontrollera befolkningen litar åtminstone inte jag på en sekund. 

Och dessutom – när tekniken finns på plats och pandemin är ett stycke i våra historieböcker, vilka styr då?

Folkhälsomyndigheten har uttryckt sig intresserade av en liknande lösning i Sverige. 

Winter is coming. 

……………………..

Vill du visa uppskattning? 

Köp min nya bok om hoten mot yttrandefriheten!

Klicka här!

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!