Politiserad juridik

Som så mycket annat den här regeringen har sysslat med har de även, med en fond av rökridåer av att kritisera Ungern och Polen, lyckats politisera rättsväsendet ännu lite mer genom att inte en gång utan två gånger under amma mandatperiod utnyttja  en regering har att under mycket särskilda omständigheter själva bevilja ett mål prövningstillstånd i domstol. 

Först fattade regeringen beslut om att Lundin Petroleum ska upp i domstol. Sedan Preems utbyggnad i Lysekil. Ett mål till de röda, ett till de gröna. 

Båda handlar om något annat. 

I fallen med Lundin Petroleum kan man nästan likna det vid en personlig vendetta, färgad av en politiskt motiverad avsky. Det började långt tidigare, efter maktövertagandet. 

Det som Margot Wallström kallade ”nästan statskupp”. När 12 års sosse-styre äntligen var över och det som skulle visa sig vara åtta års borgerligt följde. 

Peter Hultvist kom in i riksdagen just det valet, 2006. Han har en traditionell sosse-karriär. En man utan annan utbildning än gymnasium som gjort karriär i Rörelsen. 

”Journalist” var hans första titel, någon utbildning i det har han förstås inte utan han började sossetidningen Dalademokraten, då ägd av A-pressen som LO och Socialdemokraterna helägde. Tidningarna som ingick ska alltså inte betraktas som självständiga alls utan partiorgan. Att nybakade studenten Peter Hultqvist fick jobb där som journalist utan utbildning är bara ett resultat av att Socialdemokraterna använde hela Arbetarrörelsen som rekryteringsgrund för partilojala. 

Samma sak med Norrländska Socialdemokraten. Som ni kan se gjorde sedan Hultqvist kommunalpolitisk karriär i Borlänge. Han jobbade sig snabbt upp i hiearkin. 

Är det inte ironiskt att i princip alla ledande socialdemokrater är så här outbildade? Ett genomgående bildningsförakt finns nämligen i rörelsen där det finaste som finns är att känna rätt personer och ha en ros-nål i kavajslaget, inte att man kan någonting annat än partikunskap. 

Han är nu vår försvarsminister. 

2008, när han suttit i riksdagen i knappt två år, skrev han en debattartikel om Lundin Petroleum. Carl Bildt var utrikesminister och att han suttit i styrelsen för Lundin Oil såg Socialdemokraterna, med ambitiöse Hultqvist i spetsen ihop med Morgan Johansson, som ett ypperligt tillfälle att försöka kleta ner styrande Moderaterna med folkmord. 


Enligt honom själv har han vid det tillfället flera gånger ställt olika frågor i riksdagen till Carl Bildt om det här. Han har också sakfel i artikeln, Lundin lämnade Sudan 2005. 

Artikeln är präglad av en besatthet av Carl Bildt, den handlar inte alls om folkmord, om empati med förföljda av en galen diktator eller omsorg om fattiga. Den handlar inte ens om ett oljebolag.

Den handlar om Moderaterna. 

Redan 2007, som helt färsk i riksdagen, skrev han frågor till Carl Bildt om just Lundin Petroleum och Sudan. Det har blivit många under åren, vad som nästan kan liknas som en besatthet. 

I april 2008 lämnade Hultqvist in en skriftlig fråga till Ewa Björling om Lundin. 

Han lämnade även in en till Carl Bildt. 

2011 skrev han en ny debattartikel, denna gång ihop med Urban Ahlin som aspirerade på att bli utrikesminister tills Wallström sa att hon ville ha det jobbet och han blev utan. 

Återigen är det bara fokus på Moderaterna. 

2014 blev så Hultqvist äntligen statsråd själv. Han kunde omvandla sin besatthet av Moderaterna och folkmord till handling. 

Trots att såväl Morgan Johansson som Peter Hultqvist bedrivit kampanj mot Lundin Petroleum sedan 2006 var båda med och fattade beslut om att väcka åtal mot två företrädare för Lundin den 18 oktober 2018.

Beslutet kan ni även läsa i sin helhet här. 

Regeringsbeslut Lundin

Varför är inte detta jäv gånger två?

Två personer som lämpligen inte kan bedömas på något sätt vara objektiva är med och fattar beslutet att åtala två personer för folkrättsbrott och i förlängningen folkmord, i en politisk motiverad snart 1,5 decennier lång kampanj mot Moderaterna?

2010 inleddes förundersökningen av sosselojala åklagaren Magnus Elving. Vid regeringsbeslutet var det redan den dyraste förundersökningen jämfört med Palme-utredningen. 

Nu väntar historiens dyraste rättegång. Notan ska skattebetalarna ta. Men öppen med kostnaderna, det vägrar både Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten vara. Mer om det i andra inlägg. 

 

……………………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 0762096244

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!