Vänsterpartiet är inte moget


Det har alltid varit obegripligt varför Vänsterpartiet har fått vara i finrummen. En gång i tiden höll sossarna rent till vänster. Det slutade man med 2010  när Mona Sahlin (glöm inte att hon var en hårsmån från att bli statsminister en gång) bjöd in dem till regering, vid valvinst. 

I en artikel på DN Debatt visar de “fd” kommunisterna varför de borde kastas ur alla finrum en gång för alla. 

För helt skamlöst tycker de att landets näringsliv ska utpressas att antingen gå under eller ge bort sitt företag till staten. 

En ny myndighet, of course, måste också till. För någon av alla de ca 300 vi redan har räcker ju inte. 

De lanserar också idén att staten inte bara ska kräva aktier i bolag som får stöd utan också att staten efter en kris antingen säljer när “utvecklingen vänt uppåt” (antar att kommunisterna syftar på värdet på aktierna) utan också lanserar……löntarfondsidén igen.

Att staten istället ska skänka bort aktierna till av statens särskilt utvalda medarbetare på vissa företag så att de personerna istället får ägandet. 

De försvarar sitt förslag med att för att vissa företag tjänar på krisen så efterlyser de “en bredare diskussion om var i samhället det är mindre lämpligt med kommersiella aktörer”. 

Det vill säga, staten ska förbjuda privata företag på vissa utvalda marknader. 

Kommunister har alltid hatat företag och äganderätt. Nu passar även de på. Problemet är att det knappast är okänt att Vänsterpartiet är för planekonomi och förstatligande, de har även väpnad revolution kvar i sitt partiprogram som “den sista lösningen”. 

Problemet är att inte fler än 6 % av landets befolkning tycker som de, val efter val. Vi andra är 94 %.

Vänsterpartiet passar även på att påstå att företag inte bidrar till samhället idag, genom att de betalar in majoriteten av landets statsbudget i skatter och ger miljoner människor jobb. Nä. Det räcker inte. 

Därför behövs staten som ägare. För staten är ju bevisligen den bästa företagaren, det vet vi sedan gammalt. 

De är dock inte färdiga när de föreslagit att staten ska utpressa desperata företag att byta aktier mot akut stöd eller att staten ska skänka bort ägandet till utvalda personer (antar att V tänker sig att deras medlemmar ska ha förtur av något slag). Eller att förbjuda privata företag i hela branscher. 

Nix. 

De tycker också att staten medvetet ska förstatliga “strategiskt viktiga företag” för att “göra det lättare att nå klimatmålen”. 

De påstår också att massa företag med låg soliditet har beviljat sig själva miljoner i utdelningar. Eh nä? Så gör man nämligen inte och inte med en seriös revisors goda minne. För låg soliditet är dessutom kass för aktiens värde, om man nu är ett tillräckligt stort bolag som handlas. 

Men betalar man världens högsta skatter har man automatiskt små marginaler, att det är små företag som idag går i konkurs eller att flygbolag permitterar all personal för att…..alla plan står på marken har inte Vänsterpartiet en aning om. 

Hur ska man kunna bygga upp ens en rimlig buffert om man ses som statens eviga pengakran? Med en regering som ser just företag som nästan lika ondskefulla som Jonas Sjöstedt gör?

Och där kom den. Den imbecilla idén att bara för att du jobbar på ett företag är vinster på något sätt din. 

Kom ihåg det här och kom ihåg att Magdalena när samma slags krypto-löntagarfonds-tankar. 

Och berätta igen att socialister och kommunister har fattat marknadsekonomi. 

……………………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 0762096244

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

5 kommentarer till Vänsterpartiet är inte moget

 1. Allt ditt är mitt och allt mitt är mitt så tänker en kommunist och dom är så avundsjuka att den är värre än sexualdriften. Man bråkar på SD men dom har aldrig mördat 6 miljoner landsmän som kommunisterna i Ryssland gjorde under revolutionen.
  Jag har militärutbildning inom infanteriet Livkomp. 1970 och är utbildad på att jaga kommunister ut ur Sverige synd att vi inte kan göra det idag.
  Staten mjölkar kon och delar ut mjölk till utlandet och invandring i så stora glas att det inte går att att stoppa utan att tappa ansiktet. nu sinar kon och allt kommer att sluta i katastrof. Ladorna gapar snart tomma och vem skall fylla dom igen när 10.000 tals små och medelstora företag har gått i konkurs.
  Sverige är i fritt fall och korkskallarna i regeringen gör för lite för att rädda företagen kvar på banan. Man är fixerad till att försöka rädda alla 85 + och 95+ åringar på bekostnad av unga och friska och små och medelstora företag en konstig ekvation.

 2. Det heter ju VPK. Nu kan man dock äfven uttyda det som VåldtäktsPartiet Koranenkrigarna.

  Vänstern är ond.

 3. Dett låter värre än varje upplaga av DDR Mk II. Hans Bergström skrev i NEO för något år sedan att partiprogrammet ännu innnehåller en del texter som Lenin skrev redan 1917 såsom att kapitalismen skall förintas och att alla produktionsmedel skall läggas i det arbetande folkets händer.
  Varför lyfts inte sådant fram på skarpen i debatten ?

 4. Anställda FÅR utdelning varje månad, dvs betalt för det arbete de investerat i företaget. “Lön” kallas det.

  De får detta oavsett om företaget går med vinst eller förlust, så om man vill kan man se det som att de anställda, till skillnad från investerarna, har avtalad vinstgaranti. Den dagen de tycker att lönen inte räcker till för att motivera insatsen, kan de börja se sig om efter ett nytt jobb som erbjuder högre vinst.

  Vill anställda ta högre risk än så, mot potentiellt större vinst, kan de starta eget eller avtala med någon arbetsgivare om provisionsbaserad lön – lägre garanterad lön, men möjlighet att tjäna mer efter prestation.

  För arbetsgivare gäller förstås att en av de vanligaste orsakerna till konkurs är att man inte drar in tillräckligt för att täcka de löner man är tvungen att betala. I sådana lägen kan anställda välja att försöka rädda sina arbetsgivare genom att gå ned i lön eller tillfälligt avstå från lön, antingen genom obetald ledighet eller genom att man jobbar på utan ersättning. Småföretagare gör inte sällan så, och det är en aningen desperat åtgärd som kan straffa sig rejält för den enskilde.

  Men så är det ju: var och en får bestämma hur mycket man är beredd att riskera. V har en förkärlek för att vilja konfiskera vinsterna från de som tagit risker som gått hem, men intresset är ytterst svagt för att skydda dem från förluster när det går sämre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap