Gummistövelskatt

Ändå kul att Bolund-skatten på platspåsar måste fått ett osedvanligt dålig första månad i intäkter till pappa staten då så många handlar på nätet och i övrigt inte går i butiker. 

Men eftersom det här är en regering med noll fokus på viktiga saker men allt fokus på symboler presenterades nu en utredning, tillsatt av Miljöpartiet i syfte att föreslå just detta, en gummistövelskatt. 

Inget aprilskämt. 

För det är en bra sammanfattning på den nya kläd-och skoskatt som Miljöpartiet nu tycker ska drabba svenska konsumenter och företag. Ännu har ingen proposition lagts av Isabella Löven men det lär komma. 

Skatten beräknas dra in 750 Mkr per år till staten. Alltid kul med de här beräkningarna då de ofta inte bygger på förändrat beteende. Per Bolund tror fortfarande att han ska få in 2 miljarder minst per år på sin plastpåseskatt. Det har gått en månad och jag har personligen tagit med mig skattebefriade avfallspåsar till varenda butik sedan dess så mitt bidrag – noll kronor. 

Samtidigt beräknar utredningen att försäljningen på grund av skatten beräknas minska med en procent och att därför en procent av de anställda i Sverige kommer förlora jobbet. Viktiga miljövinster, tycker utredaren. 

Kemikalieskatten på elektronik som även denna regering införde har utvärderats. Kritiken är inte nådig. För det blev som man befarat – försäljningen i Sverige gick ner till förmån för utländsk försäljning och många jobb har försvunnit i Sverige för att alla vitvaror etc blivit upp till 320 kronor dyrare här medan samma vara kostar som förut utomlands. 

Noll effekt på miljö. Hundra procent effekt på ekonomin alltså. 

2017 var 300 000 personer anställda inom detaljhandeln. Ytterligare 200 000 inom partihandeln. Det är också en del av arbetsmarknaden som framför allt ger ungdomar en fot in på arbetsmarknaden men även utlandsfödda. 

Denna bransch tycker miljövännerna i utredningen inte gör något om en ny skatt straffar. Det finns ju miljövinster att fokusera på. Tänk på planeten och ta en kölapp på Arbetsförmedlingen. Igen. 

En bransch som dessutom redan just nu lider stora förluster i pandemin. För om ni tror att Miljöpartiet för en sekund skulle ta någon hänsyn till det tror ni fel. De vägrade att ens tillfälligt ta bort flygskatten och kommer inte gå miste om möjligheten att straffbeskatta ännu lite mer tillväxt och företag. 

Så jag förväntar mig att en propp läggs av Lövin under våren och att Folkpartiet och Centern gör som de brukar när S och MP regerar – är tysta och gör ingenting. 

Eller vänta.

Centern har förstås ett avdrag och/eller en till subventionerad anställningsform som svaret på alla frågor. 

……………………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!