Hemutrustningslån – ett svart hål


Jag begärde ut data från CSN över hur mycket hemrustningslån som skrivs av per år. Och uppdelat per nationalitet av de som tagit lånet (födelseland).  För i ett tidigare inlägg konstaterade jag att CSN har marknadens bästa lån, som vida överstiger alla andra långivares. De skriver till exempel av lånet helt om man har “låg inkomst”. 

Det var ingen munter läsning. 

Mellan 2010 och 2019 skrev över 300 miljoner i lån helt sonika av. CSN, det vill säga staten, gav alltså bort 300 miljoner kronor till utlandsfödda invånare i Sverige bara så där. 

Ingen skickades till fogden, inget dödsbo som tar över, nada. Detta superlån har blivit ytterligare en av de institutionella orättvisor mellan infödda svenskar och utlandsfödda som politiskt parti efter politiskt parti under decennier .

2010: 17 Mkr
2011: 20,7 Mkr
2012: 24,1 Mkr
2013: 50,3 Mkr
2014: 27,4 Mkr
2015: 27 Mkr
2016: 32,6 Mkr
2017: 39,8 Mkr
2018: 32,4 Mkr
2019: 27,1 Mkr

Vilka nationaliteter har då fått flest förmånliga efterskänkningar av lån från CSN?

Lite oväntat är det bosnier. 

Hela 34 miljoner kronor har staten gett till den gruppen (2010-2019). För det handlar om det om man efterskänker ett lån. Det blir en gåva. 

Det är annars de stora invandrargrupperna som dominerar även denna statistik. 

Varför efterskänktes hela 8,4 miljoner kronor till somalier 2013 är en fråga som infinner sig. 

Samma sak med irakier. Nästan 7 miljoner kronor efterskänkes just det året. Varför då?

En annan lurig del av statistiken är att Sverige står som land för många, trots att CSN har statistik på födelseland. Och lånet bara ges till nyanlända utlandsfödda. 

Allra flest lån efterskänks nämligen till den här gruppen så någon borde kolla upp detta. En riksdagsledamot kanske?

Men det finns en väg till att slippa betala lånet till CSN. Och det är att göra sig själv oanträffbar. 

Varje år motsvaras 3-4 miljoner kronor i hemutrustningslån till låntagare som plötsligt inte har en känd adress. 

Det innebär att lånet hamnar hos CSN:s “Adressök”-avdelning och inga pengar kan krävas in förrän adressen är känd igen. Gissningsvis skrivs en hel del av dessa av till slut när man misslyckas med att hitta låntagaren men den frågan har jag inte ställt ännu till CSN. 

På det hela taget känns detta precis som Pensionsmyndighetens efterlevandestöd för utlandsfödda som aldrig befunnit sig i landet. En pengakran bara för utlandsfödda som staten helt tappat kontrollen över, eller snarare, aldrig känt behov att ha kontroll över. 

Varför?

För att det är andra människors pengar man slarvar bort. 

……………………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 0762096244

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

6 kommentarer till Hemutrustningslån – ett svart hål

 1. Bra att du gräver i detta. Måste vara många miljarder av våra skatter som bara försvinner i ett stort hål. Tänk vad Sverige kunde spara om rätt personer/politiker fick ta tag i detta.

 2. Vänstern är ondskan i vår tid, vid sidan af muhammedanismen. Och dessa två hafva nu förenat sig i en två ondskors symbios.

 3. Hej, Du gör ett fantastiskt bra jobb! Jag skriver en daglig krönika på Petterssons Blog och inspireras ofta av dina artiklar. Ibland stjäl jag också en del av dina siffror och uppgifter och lägger till mina egna. Jag hoppas det är OK – även om jag ibland missat att ge dig kredit. Jag ska bättra mig på den punkten. Men jag har i många andra sammanhang hjälpt till att öka din läsekrets. Ditt senaste inlägg gör mig rasande. Jag har fyra döttrar som dragit på sig rejäla studieskulder. Missar de en betalning jagas de hänsynslöst av CSN:s indrivare. Jag hoppas du lyckas få fram siffrorna på de avskrivna skulder som gäller “svenskar” och försvunna invandrare.
  MVH Rolf Malm

 4. De är verkligen illa, siffrorna du presenterar. Men hur stora belopp lånar CSN ut varje år som del av detta? Det vore en intresssant uppföljare, tycker jag. Liksom information om vilka det är som får lånen.

 5. Skrämmande totalkorrumperat i Sverige!

  Notera att något liknande inte skulle accepteras i Saudi-Arabien, Gulfstaterna. Kontrakterad liberal migration med lån i st f bidrag. Inte en sekin avskrivs, även om all egendom beslagtas vid ev utvisning, oftast vid lagbrott.

 6. Någon ansvarig på CSN och Pensionsmyndigheten behöver nog bara lyfta ett finger, så kan de säkert få tag i 85 procent av bedragarna.
  Det finns nog också ett enormt mörkertal, som gör det här mycket större än det låter. Tyvärr sitter det politiska aktivister på många statliga myndigheter liksom i regering, som gärna hjälper till att mörka bedrägerier genom att inte reagera alls. Det borde gå att JO anmäla och avsätta dessa respektlösa medhjälpare till ev. bedrägerier. Den här handläggningen på CSN kan även innebära rasism eller diskriminering mot svenskar eftersom svenskar t.ex. har svårare få lån avskrivna just för att de är svenskar. Det är så typiskt att det är svenskarnas familjer, som i generationer bidragit ill de här bidragsmöjligheterna. Sorgligt men även tillfredsställande att få läsa om en bedrövlig verklighet orsakad av slapphet, som snarast måste förändras tackar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap