I kriser ska man se upp med makten

Jag har skrivit mycket på temat att passa på under en kris och det finns all anledning att vara vaksam. För i en kris kan de som har makten, även om de till synes är demokrater och även liberala, passa på att ge sig själva mer makt. Odemokratiskt. 

Detta är fallet med den av liberaler så omtyckta Justin Trudeau, som är premiärminister i Kanada.  De är systerparti till Centerpartiet för övrigt och hyllas lika ofta som Macron av diverse centerpartister online. 

Han annonserade i veckan att han, som leder en minoritetregering, tänker lägga ett lagförslag som ger honom rätt att höja skatter och utgifter utan att riksdagen får vara med och bestämma. 

Ni läste rätt. 

En liberal premiärminister har alltså tänkt att passa på att bevilja sig själv absolut makt över den demokratiskt folkvalda församlingen. 

I 21 månader. 

Oppositionen sa givetvis nej och då meddelade Trudeau att man skulle göra ”förändringar” i lagförslaget. 

I alla kriser försöker olika slags makthavare utnyttja tillfället och inskränka människors frihet och rättigheter, med hänvisning till just krisen och ”det allmännas bästa”. 

Det gäller även yttrandefriheten, som just nu på olika sätt attackeras helt utan en pandemi som skäl. 

Vi måste vara mycket vaksamma på alla sådana här tendenser för som synes är varken att landet är en demokrati i väst eller styrs av liberaler någon som helst garanti för att inte även de passar på att bli auktoritära när tillfälle ges. 

Och då är det en mycket brant nerförsbacke från demokrati till något helt annat. 

……………………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 0762096244

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!