I kriser ska man se upp med makten


Jag har skrivit mycket på temat att passa på under en kris och det finns all anledning att vara vaksam. För i en kris kan de som har makten, även om de till synes är demokrater och även liberala, passa på att ge sig själva mer makt. Odemokratiskt. 

Detta är fallet med den av liberaler så omtyckta Justin Trudeau, som är premiärminister i Kanada.  De är systerparti till Centerpartiet för övrigt och hyllas lika ofta som Macron av diverse centerpartister online. 

Han annonserade i veckan att han, som leder en minoritetregering, tänker lägga ett lagförslag som ger honom rätt att höja skatter och utgifter utan att riksdagen får vara med och bestämma. 

Ni läste rätt. 

En liberal premiärminister har alltså tänkt att passa på att bevilja sig själv absolut makt över den demokratiskt folkvalda församlingen. 

I 21 månader. 

Oppositionen sa givetvis nej och då meddelade Trudeau att man skulle göra “förändringar” i lagförslaget. 

I alla kriser försöker olika slags makthavare utnyttja tillfället och inskränka människors frihet och rättigheter, med hänvisning till just krisen och “det allmännas bästa”. 

Det gäller även yttrandefriheten, som just nu på olika sätt attackeras helt utan en pandemi som skäl. 

Vi måste vara mycket vaksamma på alla sådana här tendenser för som synes är varken att landet är en demokrati i väst eller styrs av liberaler någon som helst garanti för att inte även de passar på att bli auktoritära när tillfälle ges. 

Och då är det en mycket brant nerförsbacke från demokrati till något helt annat. 

……………………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 0762096244

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

4 kommentarer till I kriser ska man se upp med makten

  1. Justin Trudeau är inte lika rik som George Soros, men de är samma andas barn.

    Utöver den politiska oppositionen och författningsskyddet har Kanada dessutom en vicekung (generalguvernör), f. n. Her Excellency the Right Honourable/Son Excellence le très honorable Julie Payette, så Trudeau är inte alls nära sitt mål än.

    För inte alltför länge sedan väckte det viss uppståndelse när motsvarigheten, d.v.s. monarken Elisabeth II:s ställföreträdare, i Australien ingrep i ett internpolitiskt ärende och även avgjorde det.

  2. Ha ha I have lived in Canada 45 years Trudeau is not the real prime minister his name is Gerald butts without him Trudeau had not been elected

  3. Alla som får makt tänker enbart på sig själva och tar som ursäkt den stora massan som stöd för beslut som kommer att göra människor illa. S. C, L. KD samt även SD, M har dessa tankar inom sig. Att man sedan inte på grund av den situation som de själva byggt upp inte drabbas ekonomiskt är skrämmande. FOLK sluta rösta så kanske vi får människor som tänker lite längre än näsan,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap