Ännu ett forskarupprop

Jag vet inte varför så många forskare vill devalvera titeln forskare och sina forskningsområden men det är i alla fall det som pågår. 

Det mest episka exemplet är Musse Pigg-listan, där 11 000 forskare och ”forskare” gjorde bort sig när de krävde klimatnödläge för hela planeten. Där alla möjliga som hade något att göra på ett universitet, den absoluta majoriteten forskare inte om något ens i närheten av miljö och klimat dessutom, tyckte att skriva under med titeln forskare skulle göra att alla skulle ta just deras åsikt lite mer på allvar och göra som de säger. 

Men detta självskadebeteende har inte hindrat 2000 svenska ”forskare” och forskare att göra samma sak, nu mot Covid19.

För på listan fanns såklart inte bara forskare där heller utan en rad helt vanliga studenter, diverse labbassistenter och även en administratör för anslag. 

Inte ens initiativtagarna är epidemiologer. Där hittar vi teknik, endokrinologi och biokemi bland annat. 

Men på listan har förstått ingen skrivit ut VAD de forskar om, för det låter ju bättre med bara ”professor” så att man antyder att ens specialistområde är relevant.

Problemet är bara att en forskare alltså INTE är en slags allvetande guru, ett orakel i Delphi som kan allt om allting. 

Utan en forskare är bara expert på just det områden han eller hon forskar om. En etnolog eller biolog har alltså lika mycket kunskap om Covid19 och dess följdverkningar som jag som civilekonom har. Jag kan till och med ha mer kunskap beroende hur nära jag följt debatten etc. 

När ska vi sluta se forskare med självskadebeteende i systemförstörande debattartiklar kräva någon slags särbehandling i opinionen bara för att de forskar?

För det är systemförstörande att slentrian-använda sin forskningstitel i alla möjliga sammanhang tar man tycker till om saker för till slut kommer man inte ta ens legitima debattartiklar av forskare på allvar. 

Alla har givetvis lika stor rätt att öppet deklarera sina åsikter men forskare liksom andra borde avhålla sig från att använda sina yrkestitlar om debattartikeln inte har att göra med ens direkta jobb.

Jag förstår att det är lockande när man har en fin titel att överanvända den men det jag inte förstår är varför universitet inte verkar ha någon slags policy mot detta. Det förstör ju för alla om forskare försöker skaffa sig fördelar i debatten genom att i sammanhang som inte är relevanta ändå skriva under med yrkestiteln. 

Tyvärr tror jag skadan här redan är skedd efter Musse Pigg-listan. Så fort den här listan dök upp med 2000 forskare tänkte jag och många andra – here we go again. 

Hoppas alla de 2000 forskarna tycker att det är värt priset att många av oss numera inte tar några debattartiklar forskare skrivit under riktigt på allvar. 

Listan med alla namn hittar ni här.

Öppet brev

……………………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 0762096244

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!