Vikten av källkritik

Om ni tror att media är er kompis i den här situationen ska ni tänka om. Deras jobb är främst att tjäna pengar, inte bidra till sans och balans. De har inget statligt uppdrag att verka för något annat än sina egna intäkter. 

Så ta vad media skriver med den nypa salt ni alltid ska ta vad ni läser. 

Sossarna skrev nyligen en artikel om desinformation undertecknad Peter Hultqvist. Men där var narrativet att desinformation framför allt drivs av ”högerextrema sajter”. 

Det här är ett led i argumentationen varför yttrandefriheten måste begränsas, tro inget annat. Sossarna passar på även här.

För även om alla läger hetsar just nu är media inget undantag i att medvetet sprida falsk information. 

Den 19 mars hade Folkhälsomyndigheten presskonferens, där budskapet var lugnare. Man gav inte signaler att man borde stänga skolor snart och för första gången pratade man om ekonomi och balans mellan åtgärder i smittspridning och ekonomiska konsekvenser. GD Johan Carlsson lyfte också upp att 90 000 personer dör varje år i Sverige, varje år, av olika saker. 

Vad blev då Expressens rubrik och ingress?

För de vet att jättemånga läsare bara ser rubriken och möjligtvis ingressen innan de delar vidare, särskilt nu. Det som sades på presskonferensen var att 90 000 personer dör varje år i Sverige, som en kontext till Corona och dödlighet. 

Men vad säger Giesecke egentligen i artikeln, den fd statsepidemologen som enligt egen uppgift ”ofta tycker lika som Anders Tegnell”?

Egentligen inte alls det som står. 

Först ställer Expressen honom inför ett påstående ”det finns de som menar att halva befolkningen kommer smittas”. Sedan svarar han ”nog inte omöjligt”

Detta blir rubrik och ingress. 

I artikeln nyanserar han dessutom ytterligare genom att göra den av Google-epidemiloger så utskällda jämförelsen med vanlig influensa. Och att några tusen svenskar kommer dö i Covid, som i influensan. 

Ett annat exempel är när de i helgen försökte få folk att tro att unga friska nu vårdas på intensiven. 

I artikeln hänvisar de till Intensivvårdsregistret. 

Men kollar man där kan man läsa något helt annat. 

Visserligen är det en tabell som uppdateras kontinuerligt. Men antal patienter är INTE antal patienter med IVA för Covid19. De förtydligar nämligen det i marginalen som Expressen struntade i när de i sin jakt på klick publicerade artikeln. 

Antalet är alltså sammanlagda antal personer som vårdats överhuvud taget på IVA för Covid19 även om de skrivits ut. 

Expressen ville skriva en artikel att massa unga människor utan riskfaktor ligger på IVA och skarvade helt enkelt. 74 % av samtliga IVA hade någon riskfaktor, om de få unga som ingår i statistiken har det framgår alltså inte heller av registret. Men tydligt är att medianåldern är 64 år. 

Igår publicerade de ytterligare en skarvad artikeln byggd på helt fel information. Då intervjuade de en hysterisk 19-åring på Nya Zeeland som sa att alla hotell skulle stänga. Det lät Expressen läsare tro var sanningen, de använde det till och med i ingressen. 

Och idag låste de in artikeln så att folk bara kan läsa just den felaktiga ingressen. 

Till saken hör att mina föräldrar, som är 70 år, är på en långresa i Nya Zeeland just nu ihop med två kompisar. De åkte 1 mars, innan all panik och stängda gränser. 

Så att Expressen vill göra gällande att de ska kastas ut på gatan spelade faktiskt roll just för mig. Jag fick besked först i morse att det är helt fel, man kommer inte kasta ut alla turister att sova på gatan. Jag påpekade detta för Expressen via Twitter, som alltså inte har någon moral alls utan låter artikeln stå kvar som den är trots att de vet att den sprider rykten bara. 

Men Expressen är inte värre än någon annan, hela medie-Sverige spelar just nu upp folks panik och oro för att tjäna pengar. 

Mitt sista exempel på vikten av källkritik är ett Twitter-konto jag ser alla möjliga följa och dela. 

Kontot startades i januari 2020 och har redan 120 800 följare. En enorm prestation. 

Köpta följare, kanske ni tänker men jag kollade det via Twitteraudit. 

Kontot är skapat så att det ska se professionellt ut. Men det är anonymt. Länken som bifogas går till det ”välgörande ändamål” kontot samlar ihop pengar till varje vecka. 

Jag har frågat upprepade gånger vem som äger kontot utan svar. Nu misstänker jag att han eller hon satt mig på Mute. 

En seriös organisation uppger att de står bakom ett konto. Och även konton som skapas just nu som initiativ av någon för att syftet är gott – sprida nyheter – har uppgifter om vem som hanterar kontot. Men inte Covid19-kontot. 

Varför då?

Om ett konto bara sprider nyheter om Covid19 till andra i syfte att göra gott, varför behov av att vara anonym? För kontot retweetar framför allt. Och delar artiklar. Han eller hon skriver sällan själv. 

Men den absolut största majoriteten är panik-relaterat och negativa saker. 

Det är uppenbart givet vilka som RT att kontot administreras från USA eller åtminstone fokuserar kontot på USA. Någon enstaka gång delas något positiv som exempelvis nyheten om vaccin men i princip går kontot ut på att sprida alarm. 

Sällan skriver kontot något själv men jag har hittat några exempel. 

Kontot går sällan i debatt med någon men jag hittade ett exempel där han eller hon direkt blev överbevisad och då tystnade. 

Detta visar också att personen bakom kontot förmodligen inte själv är forskare inom det här området eller någon form av expert. 

Det är ett enormt stort antal tweets som sänds varje dag från kontot. Tio tweets bara senaste timmen. Vi pratar hundratals per dag. 

Det kontot lobbar för är att hela USA ska stänga ner. Helt. 

Lite anti-Trump hinns också med. 

En bra princip tycker jag är att vara vaksam på det här kontot, för det finns all anledning att vara misstänksam. 

Personen bakom har inte tänkt avslöja vem hon eller han är och på vilket uppdrag personen twittrar. Att mindre nogräknade skurkstater länge använt hybridkrigföring är väl känt, inte minst gör Ryssland det. 

Putins strategi för det här är att bidra till att skapa oreda även om de inte omedelbart tjänar på det. Notera också att mycket få siffror kommer från Ryssland. Den 21 mars hade de rapporterat 253 smittade totalt, på en befolkning på 145 miljoner invånare. 

Att beskylla USA för att agera och kräva total nedstängning passar dessutom bland annat Ryssland perfekt. 

Alldeles oavsett vem som ligger bakom har jag svårt att tro att det bara är en bekymrad privatperson med mycket tid över. 

Peter Hultqvist har alldeles rätt i att man måste vara källkritisk men det gäller såväl media och Twitter som allt han själv och hans parti gör.

Få saker är en slump.

……………………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!