Sossarna jobbar på

Eftersom det där med sakpolitik bara gäller alla andra partiers fokus (alltså att inte fokusera på det utan ägna sig åt att vara tyst alternativt applådera den handlingskraftiga regeringen i kris och dess otroligt statsmannamässiga statsminister och landsfader Löfven) jobbar de på med saker som alltså inte är nödvändiga. 

Som att försvåra för företag, denna så otroligt populära sport inom LO och S. 

Faktum är att det mesta de sysslar med de har makt är att just ta makt och inflytande, och pengar såklart, av landets företagare. Det gick inte att stjäla företagen via löntagarfonder, men det går att en liten bit i taget genom regleringar, lagar och att ge makt till facket ta ifrån dem makt. 

Så sossarna vill ge mer makt till facken genom att öka makten för skyddsombuden. Man skulle kunna tro att skyddsombud är anställda av Arbetsmiljöverket bara men det är i själva verket bara LO-anslutna medlemmar som utses på arbetsplatser. Några icke-LO-anslutna göre sig icke besvär, facket kräver monopol. 

Genom att ge skyddsombuden mer makt får alltså LO mer makt på arbetsplatser. 

Varför gör då sossarna detta?

Jo, det är för många små företag numera. Det var enklare förr när de under 80-talet gjorde livet så surt för entreprenörer att få pallade att starta företag och de flesta jobbade på större företag. Men alla som arbetar på mindre företag gör att LO inte längre har samma kontroll. 

Detta ska sossarna hjälpa LO med. 

Ett annat problem för LO är att många företag tar in specialister som jobbar i eget företag. När dessa var anställda ingick det i LO:s kontroll men om fler och fler jobbar i små företag reduceras makten. 

Genom att med lag ge regionala skyddsombud rätt att när som helst kräva ett besök på vilket företag som helst kommer de åt ett problem de haft – att man tidigare måste ha haft en medlem på arbetsplatsen för att få göra det. Men snart behövs inte det, då kan LO:s utsända snoka runt på vilket företag som helst när som helst. 

De får genom lagen också rätt att kräva dessa besök även på företag som bara har fem anställda. 

Företagen kommer avkrävas att ”avsätta tid för kontakt med och besök av regionala skyddsombud”. 

Men givetvis tror inte sossarna att detta kommer kosta företagen någonting alls. För tid är gratis i LO-världen. 

Jag nekar inte till att arbetsmiljö är viktigt, man ska inte skadas eller dö på jobbet. Det tycker ingen. 

Men det är orimligt att det är föråldrade fack som ska ha kontrollen över detta. 

En reform som en högerregering omedelbart borde sjösätta är att allt ansvar för arbetsmiljö inklusive regionala skyddsombud ska Arbetsmiljöverket ansvara för. De regionala skyddsombuden ska vara anställda av en objektiv myndighets, inte en lobbyorganisation med miljardintäkter. 

Tills de händer har precis L och C medverkat till att försvåra för små företag ännu lite till och ge ännu lite mer makt till LO. 

För jag har inte sett att de sagt att de ska rösta ner den. 

……………………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!