Släpp bromsen


Jag såg också talet från Stefan Löfven igår och det var inte någon landsfader som talade. Men att han inte kan leverera tal, inte ens förinspelat, är ingen överraskning. Däremot trodde jag han skulle försöka dämpa oron. 

Istället varnade han om fler åtstramningar. 

För är det något som oroar mig just nu är det ekonomin, både lokal, nationell och global. Vi står och balanserar på randen på total ekonomisk kollaps och när vi väl hamnar där finns det ingen återvändo. 

Fler kommer dö i en global ekonomisk kollaps än i Covid19. 

En halv miljon jobb försvann i finanskrisen 2008. 10 000 personer fler tog livet av sig i EU och Nordamerika. 260 000 extra personer dog i cancer globalt, vissa studier visar att siffran var det dubbla.  Enligt UNESCO orsakade krisen ytterligare en halv miljon barns död i Afrika

Och detta kommer vara lindrigt jämfört med vad Coronas efterföljande ekonomiska kris kan bära med sig. 

När jobben försvinner i västvärlden blir inte bara folk som bor här sjukare och dör. Jobb försvinner i fattiga underutvecklade länder. Och där drabbar det de svagaste först – barn. 

Eftersom världens ekonomier hänger ihop orsakar konkurs av företag i väst minskad eller utebliven orderingång i fabriker och bönder i Asien eller Afrika och folk som inte har några valmöjligheter från början blir av med jobbet. Investeringar i länderna ställs in, fler länder som tampas med inhemsk ekonomi innebär mindre pengar att ge bort i bistånd. Utländska gästarbetare vars hemskickade löner är viktiga delar av länders ekonomi blir av med jobbet och få åka hem. Och så vidare. 

En lång kedja av allvarliga händelser som tillsammans orsakar död, svält och lidande. 

Att ha olika former av lock down i länder, inklusive i Sverige, handlar primärt om att ge vården möjlighet att ställa om och öka antalet intensivvårdsplatser (IVA). Så att man kan i vården kan hantera en puckel av många som behöver vård samtidigt. 

Regeringen och samordningen av detta borde så snart det går meddela vilket datum den svenska vården nationellt skapat så många IVA-platser man beräknat är möjligt/vi har behov av och sedan måste livet återgå till normalt. 

Världens ledare måste tillsammans reda ut när hjulen måste börja snurra igen om vi inte ska orsaka något enormt som vi inte kan kontrollera men som kommer skörda ännu fler offer än Covid19 på olika sätt. 

För inget land är självförsörjande på något, vi är alla beroende av transporter av varor. Men står detta still kommer vi se att varor på riktigt börja ta slut i hyllorna för att företag går omkull och transporter står still. Konsekvenserna av de politiska besluten i världen just nu har potentialen att bli mycket värre än en pandemi. 

Man kan nämligen förstöra världens ekonomi betydligt fortare än ett virus hinner transportera sig. Eftersom marknaden reagerar på osäkerhet. Rädsla färdas fortare än en pandemi. 

Varje år dör 90 000 personer i Sverige. 246 per dag i snitt. En del av dessa dör varje dag av vanliga bakterier, lunginflammation, blodförgiftning orsakad av inflammation i tand och tandkött, urinvägsinfektioner som blivit njurinfektioner, influensavirus och vinterkräksjukor. Saker som finns i samhället hela tiden och som inte skyddas på samhällelig nivå. Varje död orsakar individers sorg men det är oavsett dödsorsak. 

Man kan föra den här debatten och samtidigt har empati med varenda individ som dör och deras anhöriga. Att folks nära och kära dör är på enskild nivå alltid en kris. 

Men samtidigt innebär inte den empatin att man inte också kan inse allvaret i att vi just nu, för att skydda en viss grupp människor på samhällelig nivå, skadar landet och i förlängningen kommer andra individer skadas på olika sätt och även dö, både här i Sverige men framför allt i fattiga länder. 

Vad blir kostnaden av detta?

Vi kan inte ha en lång period av osäkerhet, ekonomin dör av bara den. Nu måste vi se en plan. 

Fokus måste ligga på vårdens kapacitet. 

Hur många IVA-platser behöver vi? Hur många kan sjukvården genom samtliga sjukhus i landet skaka fram? När är detta jobbet gjort? När kan samhället fortsätta fungera som vanligt? Och vad är EU:s gemensamma plan när vår i mångt och mycket sammanflätade ekonomi ska börja fungera igen?

Bromsen måste släppas och det fort. 

 

……………………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 0762096244

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

11 kommentarer till Släpp bromsen

 1. Det har varit väldigt intressant att se EU agera i dessa orostider vad det gäller t.ex Italien och Grekland-helt plötsligt så stod de själva!
  Det visar att EU endast är en byråkrati!

 2. Jag har totalt tröttnat på Sveriges självpåtagna roll som världens moder Teresa. I över 60år har vi bistått länder som t ex Tanzania och inte fått någonting tillbaks. Hela Afrika är totalkorrumperat och den enda produktionen dom är bra på är att producera fler barn som vi i vår tur får försörja. När ska dessa länder förmås att ta sitt ansvar?

 3. Mycket bra av RWU, och här några synpunkter också.

  Vi har de sjukhus vi har och de IVA-platser de kan åstadkomma, vilket sammanlagt inte blir så många fler än de vi redan har inom landstingen. En betydligt viktigare fråga är hur många kompletta fältsjukhus den svenska krigsmakten har och hur snabbt de kan komma i drift?

  Utländska gästarbetare – som vi inte har så många av i Sverige – får nog åka hem om de inte är nyckelpersoner. Antalet utlänningar – kanske runt en miljon – som inte kommer åka hem kommer fortsatt att behöva komplett försörjning (100 %) av den svenska staten. Hur länge detta kan fortsätta kan man fråga sig?

 4. En sak är säker: den genomvidriga regimen löfven kommer ICKE sluta illdåda bort miljardmassorna å afrisatinvasiverna (import af dem, deras “rättssäkra” “asyl”-blabla, deras “etableringsstöd”, deras csn-“lån”, deras mat och dryck, deras internetabonnemang, deras boende, deras “anhörighetsinvandring”, deras sfi, deras “integrations”-blabla och så vidare; hela DEN branschen kommer regimen uppehålla högkonjunkturen för) , ICKE heller i “biståndet”, ICKE heller å de vänsterkorrupta kulissmyndigheterna. Icke heller komma politikerafskummen sänka sin “löner”. Eventuellt skulle Sverigedemokraterna kunna föreslå detta, men som då skulle förkastas af de Europahatande partierna som “populism”.

 5. En svår fråga.
  Skall ett antal personer offra sina liv för att resurser läggs på folkutbyte och för att hålla igång ekonomin?
  Det är frågan många antagligen har olika svar på beroende på om de har akut behov av vård eller inte.

 6. Sveriges mjölkkor småföretagarna håller på att dö och man ger den bara vatten utgången är given om kon dör så DÖR stora delar av Sverige. S MP L C och VPK bär HELA ansvaret för kolappsen som inte låter M KD SD vara med och bestämma. speciellt M är dom bästa på att försöka lösa den kommande krisen i företagen och domen blir hård om/när det blir ett nytt val S MP L C VPK blir pyttesmå. Det skall bli skönt att MP som är Sveriges företagarfientligaste parti åker ut ur regeringen.
  Sluta OMGÅENDE att sända ut våra surt inbetalda skatter till utlandet vi behöver ALLA pengar själva
  KORKSKALLARNA i Regeringen.
  Sverige och Svenskarna KOMMER FÖRST.

 7. 23 läkare har hitintills dött i Italien – vad mer behövs egentligen sägas?

  Bromsar vi inte detta så gott vi kan – (och får vården inte skyddsutrustning) – så kommer inte sjukvården fungera för någon.

  Snart kommer det förhoppningsvis tester så att vi vet både vilka som haft smittan och vilka som är helt friska – just nu är vi i limbo och får göra det bästa av situationen.

  Vi måste anpassa oss till dess vi hittar medicin / vaccin och flockimuniteten kommer hjälpa – men inte alla på en gång!

 8. Eller är det så Rebecca, att världen runt om (ledare, regeringar, finansmoguler..), ser en chans till “självsanering”.

  Äldre sjuka dör tidigare: En krass ekonomisk vinst.
  Barn i utvecklingsländer dör tidigare: En krass ekonomisk vinst.

  Kvar blir endast yrkesverksamma individer som på något sätt bidrager till världsekonomin.

  Man gör ett gigantiskt “omtag”, får bort alla de som “kostar” pengar och resurser och ur allt detta reser sig, likt en fågel Fenix, en ny värld. En ny värld som pumpar på ytterligare 60-80 år (andra världskriget…), för att sedan drabbas av ytterligare katastrof.

  Den gode Darwin hade sina tankegångar, kanske inte så här grovt aktualiserade, men det finns en mening i allt.

  Må väl och fortsätt skriva !!

  //Leffe

 9. Tror du underskattar detta med Coronaviruset. Land efter land hade inte stoppat all aktivitet, om det inte skrämmer. Det är inte så farligt, för de flesta. Men det verkar som om de som blir utsatta för mycket virus eller är i riskgrupp – råkar riktigt illa ut. Man kan inte jämföra dödstalet av viruset, med ett land som stängt ned, efter att de fått utbrott, för att hejda det, sedan tänka att det blir samma om man inte stänger ned. Antalet svårt sjuka, får sjukvården att kollapsa, då avlider fler av andra åkommor också. Att tänka, att folk ska dö ändå, är inte ett sätt att agera på, som hjälper situationen.
  Jag tror det kan komma gott efter detta, med ekonomierna. De som arbetar inom vårdyrken kommer uppgraderas. Sådana som tjänar pengar på andras arbete, kommer nedgraderas. Nationalstaterna kommer rusta, för att bli mer oberoende. Globalisternas, öppna gränser, har visat sig vara helt förkastligt. EU har vi inte mycket nytta av, men enskilda blir hjältar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap