Släpp bromsen

Jag såg också talet från Stefan Löfven igår och det var inte någon landsfader som talade. Men att han inte kan leverera tal, inte ens förinspelat, är ingen överraskning. Däremot trodde jag han skulle försöka dämpa oron. 

Istället varnade han om fler åtstramningar. 

För är det något som oroar mig just nu är det ekonomin, både lokal, nationell och global. Vi står och balanserar på randen på total ekonomisk kollaps och när vi väl hamnar där finns det ingen återvändo. 

Fler kommer dö i en global ekonomisk kollaps än i Covid19. 

En halv miljon jobb försvann i finanskrisen 2008. 10 000 personer fler tog livet av sig i EU och Nordamerika. 260 000 extra personer dog i cancer globalt, vissa studier visar att siffran var det dubbla.  Enligt UNESCO orsakade krisen ytterligare en halv miljon barns död i Afrika

Och detta kommer vara lindrigt jämfört med vad Coronas efterföljande ekonomiska kris kan bära med sig. 

När jobben försvinner i västvärlden blir inte bara folk som bor här sjukare och dör. Jobb försvinner i fattiga underutvecklade länder. Och där drabbar det de svagaste först – barn. 

Eftersom världens ekonomier hänger ihop orsakar konkurs av företag i väst minskad eller utebliven orderingång i fabriker och bönder i Asien eller Afrika och folk som inte har några valmöjligheter från början blir av med jobbet. Investeringar i länderna ställs in, fler länder som tampas med inhemsk ekonomi innebär mindre pengar att ge bort i bistånd. Utländska gästarbetare vars hemskickade löner är viktiga delar av länders ekonomi blir av med jobbet och få åka hem. Och så vidare. 

En lång kedja av allvarliga händelser som tillsammans orsakar död, svält och lidande. 

Att ha olika former av lock down i länder, inklusive i Sverige, handlar primärt om att ge vården möjlighet att ställa om och öka antalet intensivvårdsplatser (IVA). Så att man kan i vården kan hantera en puckel av många som behöver vård samtidigt. 

Regeringen och samordningen av detta borde så snart det går meddela vilket datum den svenska vården nationellt skapat så många IVA-platser man beräknat är möjligt/vi har behov av och sedan måste livet återgå till normalt. 

Världens ledare måste tillsammans reda ut när hjulen måste börja snurra igen om vi inte ska orsaka något enormt som vi inte kan kontrollera men som kommer skörda ännu fler offer än Covid19 på olika sätt. 

För inget land är självförsörjande på något, vi är alla beroende av transporter av varor. Men står detta still kommer vi se att varor på riktigt börja ta slut i hyllorna för att företag går omkull och transporter står still. Konsekvenserna av de politiska besluten i världen just nu har potentialen att bli mycket värre än en pandemi. 

Man kan nämligen förstöra världens ekonomi betydligt fortare än ett virus hinner transportera sig. Eftersom marknaden reagerar på osäkerhet. Rädsla färdas fortare än en pandemi. 

Varje år dör 90 000 personer i Sverige. 246 per dag i snitt. En del av dessa dör varje dag av vanliga bakterier, lunginflammation, blodförgiftning orsakad av inflammation i tand och tandkött, urinvägsinfektioner som blivit njurinfektioner, influensavirus och vinterkräksjukor. Saker som finns i samhället hela tiden och som inte skyddas på samhällelig nivå. Varje död orsakar individers sorg men det är oavsett dödsorsak. 

Man kan föra den här debatten och samtidigt har empati med varenda individ som dör och deras anhöriga. Att folks nära och kära dör är på enskild nivå alltid en kris. 

Men samtidigt innebär inte den empatin att man inte också kan inse allvaret i att vi just nu, för att skydda en viss grupp människor på samhällelig nivå, skadar landet och i förlängningen kommer andra individer skadas på olika sätt och även dö, både här i Sverige men framför allt i fattiga länder. 

Vad blir kostnaden av detta?

Vi kan inte ha en lång period av osäkerhet, ekonomin dör av bara den. Nu måste vi se en plan. 

Fokus måste ligga på vårdens kapacitet. 

Hur många IVA-platser behöver vi? Hur många kan sjukvården genom samtliga sjukhus i landet skaka fram? När är detta jobbet gjort? När kan samhället fortsätta fungera som vanligt? Och vad är EU:s gemensamma plan när vår i mångt och mycket sammanflätade ekonomi ska börja fungera igen?

Bromsen måste släppas och det fort. 

 

……………………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 0762096244

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!