Gymnasielagens skugga


Ett av de största såväl politiska som juridiska haverierna förra mandatperioden var den orimliga gymnasielagen som gav 10 000 vuxna män från Afghanistan utan asylskäl uppehållstillstånd. 

Centerpartiet och Miljöpartiet var de som krävde det och påstod att kostnaden var tre miljarder. 

Det är såklart inte ens i närheten, bara en gymnasieplats utan extra stöd kostar 100 000 kronor per person och år i skattepengar. 

En av alla dessa kostnader är att de unga vuxna männen får studiestöd av CSN för att stanna. 

Det handlar om: studiebidrag, studielån, studiehjälp, extra tillägg, inackorderingstillägg, lärlingsersättning, förhöjt bidrag, tillägsbidrag, merkostnadslån, grundlån, lån med förhöjt bidrag och studiestartsstöd. 

Året när gymnasielagen fattades var summan 9 miljoner kronor i bidrag och 2 miljoner kronor i lån. 

Men sedan dess har vi totalt i bidrag betalat ut nästan 280 miljoner i bidrag till denna redan otroligt i skattemedel dyra grupp utlandsfödda. Till personer som redan bedömts inte ha några asylskäl. 

Utöver det har CSN lånat ut 202 miljoner kronor på tre år. 

Så en halv miljard i totalt utbetalt belopp på tre år. 

När ska den här lagen avskaffas? Centerpartiet pratar så mycket om ansvar att man får hål i huvudet för att dölja att något ansvar, det tar de inte. Ingen som medverkade till detta generande beslut verkar överhuvud taget intresserade av att ta något ansvar och röja upp här. 

Och kvar står sedan kommuner som nu tvingas skaka fram bostäder till en grupp vuxna med med gräddfils-priviliegier jämfört med alla andra asylsökande, trots att de redan sitter med Svarte Petter och ansvarar samtidigt för att ordna skolgång OCH se till att samma personer, om de struntar i skolan eller inte klarar den, rapporterar detta till Migrationsverket. 

En oerhört utsatthet för enskilda lärare såklart och det måste vara otroligt lockande att antingen som lärare känna sympati och ge afghanerna godkänt trots underkänt eller lockande för afghanerna att utöva otillbörliga påtryckningar mot enskilda lärare och rektorer för att få det godkännande de behöver för att få förlängt. 

Moment 22. 

Men för varje dag så tickar miljonerna fortsatt iväg. 

 

……………………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish 076-2096244

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

7 kommentarer till Gymnasielagens skugga

 1. Äntligen någon som vågar berätta hur det är! Jag jobbar inom vuxenutbildningen och vet vilka särbehandlingar dessa unga män har inom vår skolform. Jag är kritisk och har därför inte behövt arbeta med dessa skräddarsydda utbildningarna som erbjuds endast för denna gruppen. Kommunallagen om likabehandling gäller inte längre. Tyvärr är det ett fåtal av dessa unga män som anstränger sig för att klara skolan. De är (min egna uppfattning’) fast förvissade om att det kommer lösa sig. Gymnasielärarna har curlat sönder dem. De har haft kraft att ta sig hit men curlingen har gjort många av dem handlingsförlamade och faktiskt lata. Men de finns personer bland dessa ungdomar som kämpar och tar allt på stort allvar med både kortsiktiga och långsiktiga planer. Det blir intressant att se hur man kommer att ändra lagen nu när arbetsmarknaden är i gungning…kravet på arbete efter utbildningen. Tas väl bort??? De är galet från början till slut denna orättvisa snabbt tillkomna lag.

 2. Ja, det finnes icke ord för denna ondska andra än just o n d s k a. Dessa centralasiatiska muhammedaner af hankön skulle aldrig hafva släppts in i Sverige, icke ens i väst. Icke en spänn skulle hafva illdådats bort å dem. Den enda skäliga kostnade för dem, är gränsskyddet af väst för att hålla dem borta.

  Det moraliskt riktiga är, att “antirasisterna” får umgälla hela summan, alla hundratals miljarder: utmätning, barskrapning, vräkning, skuldsättning.

  Men det är ingen fara för västhatarna. Ty erinrom oss här vänsterafskummet Henrik Schyfferts utsaga, att det bara kostar som en “pizza”.

 3. Den här regeringen är helt bisarr. Att köra över lagrådet pga att vuxna män låtsas vara barn! 30åringar som går i 9an på högstadiet. Dessutom är dom enormt brottsaktiva. Allt känns som en sjuk mardröm. Sverige R.I.P.

 4. Tack Rebecca för att du synliggör vad det kostar skattebetalarna när vissa politiker har hjärnsläpp och smiter från sitt ansvar
  De är inte mina vänner inte ens i c-tider

 5. Hur jävla korkade människor är ser man nu med gym-lagen. Att C-MP inte vill kännas vid denna katastrof är så dumt att man vill skjuta sig i huvudet. När man ger makt till människor som har aldrig fått denna makt förut så ser man resultatet. BARA dåliga beslut baserade på EGNA ideer som man tror är på något sätt Rätt. Detta beslut som togs skulle i normal tidsrymd ta ca 1år nu gick det igen på 2 veckor? Vad sa oppositionen—inget? Hur kunde detta går igenom riksdagen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap