Dagens Nyheter – i panikens (och pengarnas) tjänst

Vi har många som aspirerar att vara experter på epidemilogi och längst fram står Magister Peter Wolodarski. Chefredaktör för en av landets största morgontidningar, en nationell tidning dessutom. 

Istället för att förhålla sig objektivt kablar Wolodarski ut den ena alarmistiska tweeten efter den andra till sina 226 000 följare. Han var tidigare opinionsbildare själv (pol red), eller tidigare och tidigare. Det har han ju aldrig slutat vara. Men som chefredaktör företräder han alltså inte någon särskild åsikt då detta är Ledare, Debatt och Kultur som gör, och de tycker ju inte lika om saker (Debatt är för övrigt andra människors åsikter). 

Ändå opinionsbildar han hela tiden, för sina egna privata åsikter. Och styr tidningens nyhetsrapportering i linje med åsikter. 

2009 tog han över, kurvan är tydligt trend neråt sedan dess vad gäller förtroendet för DN.

2016 gick han ut och sa att tidningen skulle medvetet bli ännu mer aktivistiska, genom ”agendasättande journalistik”. Det vill säga även tidningens icke opinionsdelar skulle skrivas på ett sätt som man sätter ”agenda” (opinionsbildar). Detta är varför kvaliteten på tidningen chanserat så. 

Och det åtminstone vad Wolodarski pysslar på med på Twitter, för idag postade han det här. Länk till själva artikeln han delade finns här.

De uppföljande tweetsen visar att hans syfte är att få folk att få intrycket att beslutet är helt fel och kommer skapa något värre. Han är en makthavare. Ord spelar roll och Wolodarski är långt ifrån en dumbom. Skickligt manövrerar han flödet för att sprida just den åsikten utan att skriva det rakt ut. 

I själva verket sprider han en slags misstolkning av vad detta innebär och varför, medvetet.

För panik säljer tidningar och prenumerationer. 

Dagens Nyheter startsida har nästan hela sidan om Corona. Scrollar du några gånger kommer en artikel om Lilla Hjärtat som den första artikeln som inte berör pandemin. Men DN har under flera år drivit någon slags kampanj mot regionen, bland annat NKS-drevet. 

Så bilden ska sättas att Region Stockholm på något sett ”gett upp”, att beslutet handlar om samma slags ovilja att ”ta saker på allvar” som alla offentliga institutioner beskyllts för i veckor. En oförklarlig inkompetens. 

Men i själva verket är beslutet både logiskt och bra.

Varför ska unga personer med lite feber få belasta vårdcentraler och akutsjukhus? Du behöver inte testas för att ligga hemma och bli frisk, du behöver bara stanna hemma. Corona eller vanligt virus – stanna inne tills du är frisk. För när du är frisk smittar du inte. 

Givetvis kan vi inte testa varenda kotte som hostar lite, det vore absurt. Om alla som har några slags sjukdomsymptom bara stannar hemma tills de går över behöver de inte göra mer för att isolera eventuell smitta. Det finns inget botemedel mot Covid19 och den absolut största gruppen får lindriga symptom som går över av sig själv. 

Isolera de som kommit direkt från smitthärdar har man gjort. Nu handlar det om en oundviklig inhemsk smittspridning, som ändå begränsats så mycket kan kunnat tack vare vården, och då är det helt orimligt att lägga dyrbara resurser på nervös snuvig medelklass. 

Lika lite som du ska gå till jobbet med vanlig influensa ska du röra dig nu publikt om du är sjuk.

Tänk om folk bara hade vettet att följa de rekommendationerna jämt?

För att skydda de mest utsatta i samhället, de som faktiskt riskerar att dö i Covid19, måste alla med symptom stanna hemma. Inte smitta ner redan sjuka på Vårdcentraler och på sjukhus. 

Äldre och sjuka som får viruset är de som har allra högst sannolikhet att bli en pinne i dödsstatistiken, helt i onödan. 

Springer varenda person med sjukdomssymptom till vårdcentraler för symptom de annars aldrig i livet sökt vård för, förmodligen hade de inte ens stannat hemma från jobbet, kommer vi istället sprida alla möjliga virus, inte bara Covid19, till de mest sårbara. De som redan är sjuka. 

Sjukvården ska givetvis inrikta sig på att testa folk som varit i riskområden och familjemedlemmar till konstaterade fall. Övriga får kontakta vården om de får andningsproblem eller vänta ut tills de är friska. 

Precis som varje gång när de är sjuka. Stanna hemma. 

 

……………………..

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!