Kina – ett föredöme?

Trots att alla vet att Kina är en av världens värsta diktaturer verkar vissa ha svårt att komma ihåg det, och att kinesiska staten jobbar hårt med propaganda. 

Corona-viruset har fått vissa i media att hylla Kinas hantering av viruset, trots att man vet att sådana artiklar tas av kommunistpartiet som intäkt för att de gör allt rätt. Trots att man vet att det är så de vill framstå. 

Det bästa exemplet på detta är Mats Larsson i Expressen, som inte är den enda men det senaste och det spelar ingen roll att han har någon rad brasklapp om att Kina är en diktatur. För poängen med artikeln är ju som rubriken säger. Att Kina skulle på något sätt vara något slags föredöme. 

Man ”tog hotet på allvar” och agerade snabbt och brutalt. Vilket ju är så en diktatur alltid agerar eftersom tja, det är ingen demokrati utan en förtryckande stat utan mänskliga rättigheter och ett rättssäkert rättsväsende. 

Givetvis kan en diktatur som har miljoner i hemliga läger, som förtrycker sina minoriteter, låter personer bara försvinna och som inte respekterar mänskliga rättigheter eller har en yttrandefrihet att tala om och ännu mindre val göra vad de vill utan hänsyn till något eller någon annan. 

Men så fungerar alltså inte demokratier. 

Även statlig radio P4 luftar tankar på om det här med diktaturer bara är dåligt. 

Men om nu Kina är ett föredöme i att hantera smittan, varför pratar ingen om Kinas ansvar för att Covid19 ens blev en epidemi?

Och varför accepterar vi att diktaturen Kina, som bevisligen slår ner hårt och snabbt när det krävs tydligen, gång på gång får smitta resten av världen med pandemier?

För de flesta kända moderna pandemier har kommit just från Kina. Asiaten på 50-talet, SARS, fågelinfluensan och nu Covid19. Faktum är att de alla kommit specifikt från kinesiska matmarknader. 

Marknader där det som är standard i väst sedan decennier över huvud taget inte finns vad gäller hygien och regler. Där levande ormar,  åsnor, grävlingar och råttor såldes levande sida vid sida med skaldjur. 

Så trots att vi VET att detta är källan gång på gång stället alltså WHO och andra internationella samfund inte nödvändiga krav på Kina att städa upp sina marknaden.

Man låter dem ha ohygieniska matmarknader öppna där levande och döda djur säljs blandat med styckat kött och annan mat, redo för att skapa framtida pandemier. De levande djuren som säljs dödas sedan på plats och flås på plats, inte sällan direkt på marken. 

Varför ska Kina tillåtas att gång på gång, tre gånger bara sedan 2000 får smitta resten av världen med virus bara för att de inte kan städa upp i sina marknader?

Det är absolut inget föredöme. Ska inte nästa pandemi ta kål på oss alla måste internationella samfund fixa det här nu och kräva att kineserna en gång för alla förbjuder levande djur att säljas på samma ställe som döda djur och tillämpar de krav och regler vi VET skyddar oss från just sådana här saker. 

Annars kan vi bara städa upp efter Covid19 när det är över, hantera alla konsekvenser som finanskrasch och sedan vackert sitta och vänta på när nästa utbrott av en pandemi kommer från en av Kinas marknader.

För det är inte om utan när. 

……………………..

Vill du stödja mig? Bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Sajten är öppen och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!