Plastkassehålet i butikernas bokslut

En aspekt som ingen verkar prata om vad gäller den meningslösa fiskala plastpåseskatten är den ekonomiska för butikerna. 

Per Bolund, resten av regeringen och lydpartierna L och C och miljö-Sverige låtsas som om de två miljarder skatten beräknas ta in kommer vara oförändrad trots en kostnad PER KASSE på 7 kr i butik. Behöver du fyra-fem kassar handlar det om en kostnad på 30 spänn bara för kassarna varav hälften går till Bolund. 

Givetvis kommer folk i betydligt större utsträckning än matte D-ekonomerna Bolund jobbar med räknat ut sluta köpa kassar. 

Men butikerna tjänar pengar på att sälja plastpåsar, ganska mycket faktiskt. Handeln själva är förtegna om marginaler och bruttovinster men en artikel från 2007 som jag hittade hade GP intervjuat Systembolaget, som ju är statligt monopol. De svarade på frågan.

2007 omsatte bara försäljningen av kassar en miljard kronor per år. 

En bruttomarginal på 55 öre styck. Men handeln har enligt Systemet bättre marginaler. 85 öre per kasse och detta var alltså för 13 år sedan. 

Enligt artikeln sålde Axfood det året 120 miljoner plastkassar och försäljningen av plast och papp-kassar motsvarade 1 % av den totala försäljningen. En hög siffra givet hur otroligt många produkter Axfood säljer. 

Vilket ansvar tar Per Bolund för att handlare nu kommer tappa inte bara en viktig produkt de säljer utan dessutom en högmarginalprodukt som i all väsentlighet bidrar till vinsten? 

Kostnaden för att Miljöpartiet ska låtsas att ännu en hitte-på-reform har någon som helst effekt på klimatet skickas som vanligt till någon annan. I detta fallet såväl vanliga medborgare och handlare, där inte minst matbutikerna utgör en stor del då det går åt flest kassar där. 

Har någon person som inte examinerats i miljömatte A-kurs räknat på den totala kostnaden för handeln för den här reformen? Kostnaden i form av uteblivna intäkter. 

900 miljoner i omsättning i plastkassar för 13 år sedan. 2005 beräknade SvD att vinsten var 700 miljoner kronor på både plast och papper 2005. 

Om folk nu börjar bära hem maten i de miljöfarliga ekologiska tygkassarna, medtagna gamla påsar, soppåsar och Ikea-kassar, vad blir förlusten för butikerna?

Det är inte bara påstillverkare som kommer få sparka folk på grund av Bolund-skatten, det är ett som är säkert. 

……………………..

Vill du stödja mig? Bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Sajten är öppen och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!