Plastpåseskattens offer


I vanlig ordning när den här regeringen gör något så finns ingen konsekvensanalys innan de införde den rent fiskala skatten på plastpåsar som gör att de 1 mars kostar 7 kronor i butik för en enda påse. 

De medger till och med själva att det är en fiskal skatt, pengarna måste in. Hur skatten drabbar marginalerna för butiker struntade de i. För om en vara som butiker säljer, som ju plastpåsen är, kraftig går ner i försäljning går även butikernas resultat ner såklart. 

Enligt statens budget för 2020 förväntas plastpåseskatten ge en intäkt på 1,6 miljarder kronor första året. Men precis som för alla skattehöjningar skiter ansvariga politiker att räkna med beteendeförändringen, de räknar med samma intäkter oavsett. Högre skatte på jobb – Magdalena Andersson tror inte folk jobbar mindre om det lönar sig mindre. Höga skatte på plastpåsar – Per Bolund utgår från att den konsumtionsminskning han påstår att han vill åt inte ska äga rum. 

Bolund har dock tänkt att skatten ska dra in ca 2 Mdr per år, inte ett pip om vare sig att den summan givetvis sjunker om han får som han vill – folk slutar köpa platspåsar, eller vad kostnaden för annat blir. 

För se, struts-politiker som Bolund struntar nämligen i verkligheten utanför den mysiga plakatpolitik-bubblan där de ideologiska skyddsglasögonen skyddar dem från allt tråkigt. 

Bolund tycker att skatten inte är några problem för att han minsann lika gärna kan ha sina blodapelsiner i papperspåse.

Att en straffskatt på 3 kronor per påse får andra konsekvenser än att en bortkämd proppmätt miljöpartist i Älvsjö som själv tjänar fem gånger mer i lön än en arbetare kan han inte ens föreställa sig. Som Marie Antoinette sa – om folket inte har bröd så låt dem äta bakelser. 

Så Per Bolund, som paradoxalt nog inte heller tänkt betala plastpåseskatten själv utan bara köpa papperspåsar om man ska tolka honom rätt (så hur har han tänkt få in två miljarder) har varken reflekterat eller räknat på andra konsekvenser än att folk måste ha apelsiner i papperspåsar. 

Som att när folk inte köper plastpåsar så blir vissa av med jobbet som jobbar med t ex att göra plastpåsar. 

Bengt Lundin AB heter ett företag i Arvika som gör just det. Enligt förra årets årsredovisning hade de 94 anställda, en ökning med två personer. 

Men idag meddelade Lundin att man varslat 27 personer för att de räknar med en 30-procentig nedgång i ordrar på grund av Per Bolund. 

27 personer blir arbetslösa i Arvika för en helt meningslöst skatt. 

Och de 800 livsmedelshandlare, vars försäljning av bland annat kassar, kommer givetvis drabbas av minskning i resultat på grund av att folk inte köper 7-kronorspåsar. Varför skulle man betala det? Men att påsar de facto är en del av en butiks omsättning, det struntar Bolund i.

Problemet är att även Per Bolund får problem för han har redan intecknad de där två miljarderna, som kommer bli lägre givetvis. Mycket lägre. Folk kommer hitta andra sätt att frakta hem sin mat på och Per Bolund blir av med vinsten. 

Än värre är alla de företag som kommer tvingas säga upp folk för att Miljöpartiet är besatta av meningslösa symboler. 

Vi har bara sett början. 

……………………..

Vill du stödja mig? Bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Sajten är öppen och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

12 kommentarer till Plastpåseskattens offer

 1. Dessutom måste bortfallet av värmeenergi som plastpåsarna genererar i fjärr- och kraftvärmeverken kompenseras med tillförd energi i form av dieselolja eller naturgas…

 2. MuhammedanPartisternas grundläggande vanföreställning är moralisk öfverlägsenhet. Är man moraliskt öfverlägsen står man öfver sakfrågor och äger rätten, ja, det tillkommer en skyldigheten att förkunna sitt godtfinnande. Att blifva sakligt vederlagd kan den moraliskt öfverlägsne icke förstå. Sådana angrepp, huru stringenta och välunderbyggda de må vara, attitydförsmår man under uttalandet af magiska vänsterläten som “populism” och “högerextremism” och kanske ett “handhjärta” (vänsterreligiös åtbörd till tecken för vänsterns godhet) för att “rädda klimatet”.

 3. Plastpåseskatten kommer skapa längre köer i kassor och nya brott i affärer där plastpåsar ersätts med papperspåsar.
  Papperspåsarna måste vara öppna i kassan så det går att se vad de innehåller. Befarar att några kunder komma lägga billiga äpplen överst och dyrare i botten.

 4. Du har så RÄTT!
  Kan inte förklaras bättre
  MEN att förklara för MP öht..
  det blir svårt dubbelsvårt..
  Sköt om Dig!

 5. Sopåkarna ser med fasa hur vi strax kommer o få blöta säckar igen, stank o annat slabb vi varit förskonade från i sophanteringen kommer som ett brev på posten. Detta kommer bli ett arbetsmiljöproblem av stor magnitud.

 6. Jag kommer ihåg när struts-politikern Bolund för ca: 1 år sen blev intervjuad angående el-förbrukning. Reportern frågade om elen räcker kalla vintrar. Han svarade nej, det kan hända det blir kallt ett par dagar då det inte finns någon ström, men det är bara att ta på sig lite mer kläder. Det han inte förstår är att det blir stora kostnader på alla vattenrör som sprängs sönder. Naturligtvis blev det ingen följdfråga av journalisten.

 7. Jag kommer aldrig ta påsar, kommer lägga all frukt och grönt löst på banden i framtiden. Sen kommer butiker att mer o mer sälja färdigpackat i plast. Redan nu är ju nästan hälften i någon form av plastomslag.

 8. MP är Sveriges arbetarfientligaste parti. Sverige är i fritt fall. Snart kommer GWs film BLATTARNA SOM BYGGDE SVERIGE När KOMMER FILMEN
  BLATTARNA SOM REV NED SVERIGE ?

 9. Detta är helt sant avseende hur de kommer att se ut, I Värmdö kommun så har City Gross samt andra butiker börjat med att beställa pallar med avfallspapperspåsar som du egentligen ska ha hemma och slänga matavfall i för att sedan lägga i den lilla bruna plastkärlet som du som har en villa eller radhus “måste ha” enligt de nya reglerna som kommer snart. S & C samt MP har tappat alla begrepp ifråga. Dessa påsar kommer du att erhålla i hela butiken där små plastpåsar skulle ha använts. Finns i storlek små alt stor. Detta innebär att KOMMUNERNA kommer att få bekosta MPs skatteintäkter.

 10. Jomenvisst,
  Plastpåsar, Svensk näringspolitik i ett nötskal. Inför Mp-restriktionen som tar död på företag i Sverige, medan resten av världen tuffar vidare, Mp är en liten sekt, stödd av public service, med oproportionerligt (svårt ord för SVT-medarbetare) stöd av media.
  Det finns några röster som ropar i öknen. Vi hör er!!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap