Plastpåseskattens offer

I vanlig ordning när den här regeringen gör något så finns ingen konsekvensanalys innan de införde den rent fiskala skatten på plastpåsar som gör att de 1 mars kostar 7 kronor i butik för en enda påse. 

De medger till och med själva att det är en fiskal skatt, pengarna måste in. Hur skatten drabbar marginalerna för butiker struntade de i. För om en vara som butiker säljer, som ju plastpåsen är, kraftig går ner i försäljning går även butikernas resultat ner såklart. 

Enligt statens budget för 2020 förväntas plastpåseskatten ge en intäkt på 1,6 miljarder kronor första året. Men precis som för alla skattehöjningar skiter ansvariga politiker att räkna med beteendeförändringen, de räknar med samma intäkter oavsett. Högre skatte på jobb – Magdalena Andersson tror inte folk jobbar mindre om det lönar sig mindre. Höga skatte på plastpåsar – Per Bolund utgår från att den konsumtionsminskning han påstår att han vill åt inte ska äga rum. 

Bolund har dock tänkt att skatten ska dra in ca 2 Mdr per år, inte ett pip om vare sig att den summan givetvis sjunker om han får som han vill – folk slutar köpa platspåsar, eller vad kostnaden för annat blir. 

För se, struts-politiker som Bolund struntar nämligen i verkligheten utanför den mysiga plakatpolitik-bubblan där de ideologiska skyddsglasögonen skyddar dem från allt tråkigt. 

Bolund tycker att skatten inte är några problem för att han minsann lika gärna kan ha sina blodapelsiner i papperspåse.

Att en straffskatt på 3 kronor per påse får andra konsekvenser än att en bortkämd proppmätt miljöpartist i Älvsjö som själv tjänar fem gånger mer i lön än en arbetare kan han inte ens föreställa sig. Som Marie Antoinette sa – om folket inte har bröd så låt dem äta bakelser. 

Så Per Bolund, som paradoxalt nog inte heller tänkt betala plastpåseskatten själv utan bara köpa papperspåsar om man ska tolka honom rätt (så hur har han tänkt få in två miljarder) har varken reflekterat eller räknat på andra konsekvenser än att folk måste ha apelsiner i papperspåsar. 

Som att när folk inte köper plastpåsar så blir vissa av med jobbet som jobbar med t ex att göra plastpåsar. 

Bengt Lundin AB heter ett företag i Arvika som gör just det. Enligt förra årets årsredovisning hade de 94 anställda, en ökning med två personer. 

Men idag meddelade Lundin att man varslat 27 personer för att de räknar med en 30-procentig nedgång i ordrar på grund av Per Bolund. 

27 personer blir arbetslösa i Arvika för en helt meningslöst skatt. 

Och de 800 livsmedelshandlare, vars försäljning av bland annat kassar, kommer givetvis drabbas av minskning i resultat på grund av att folk inte köper 7-kronorspåsar. Varför skulle man betala det? Men att påsar de facto är en del av en butiks omsättning, det struntar Bolund i.

Problemet är att även Per Bolund får problem för han har redan intecknad de där två miljarderna, som kommer bli lägre givetvis. Mycket lägre. Folk kommer hitta andra sätt att frakta hem sin mat på och Per Bolund blir av med vinsten. 

Än värre är alla de företag som kommer tvingas säga upp folk för att Miljöpartiet är besatta av meningslösa symboler. 

Vi har bara sett början. 

……………………..

Vill du stödja mig? Bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Sajten är öppen och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!