Anders är Anders, igen

Med begreppet ”Låt Anders vara Anders” blev han ännu mer känd för svenska befolkningen än som GD för Migrationsverket. 

Det kommer från en intervju den 11 november 2015, mitt under flyktingkrisens mest krisiga månad. 

Här lyser Anders Danielssons drivkrafter och personliga övertygelse igenom. Men för tre dagar sedan såg han tydligen skäl att haka på det slags, inte avbönstrend men ”jag kritiserade också migrationspolitiken”-tåg som verkar gå just nu, i Kvartals fredagsintervju.

När konsekvenserna av förd politik blivit så extrem måste nämligen tidigare den mest övertygade svänga för att den politiska kostnaden att inte göra det är plötsligt för hög, ironiskt nog eftersom samma personer ofta sett till att de som verkligen var först fick betala så hög kostnad som möjligt för sina åsikter. 

För när Anders tyckte folk skulle låta honom vara Anders var det en helt annat bild som tecknades. Alla citat är från DN-intervjun 2015.

”Vi har råd.”

När Anders får vara Anders har vi råd med alla som kommer hit. Det handlar om ”ledarskap”.

”Svenskar är främlingsrädda. ”

Han ansåg också att det är ”signalpolitik” med säkra länder. Att det inte skulle fungera, trots att massa länder tillämpar just det systemet. Men han förstod i alla fall att detta ger uttryck för aktivism, alltid något.

Eftersom det är aktivism. 

Apropå att vi har råd med hur många som helst ansåg han också att ekonomiska argument inte var rättfärdiga inom debatten, något annat sätt kan inte detta uttalande tolkas. Att människor inte ”får bli siffror”.

Jo, Anders, för i en statsbudget är alla människor siffror. Så fungerar det med begränsade resurser. Andra människors pengar är inte heller det en oändlig resurs. 

Anders Aktivist skulle också avgå om Sverigedemokraternas politik infördes. Tur att han inte är kvar som GD för sossarna införde mycket av den redan innan valet 2018. Han skyller på det mest slagkraftiga verktyget i asyldebatten – värdegrunden. Han avgick 2016 och blev 2017 landshövding för Västra Götaland, en belöning från Löfven. 

Den värdegrunden gör också att han tycker att förvaren, där vi alltså förvarar de som ska utvisas, ska ge möjligheten att rymma. Vilket kan förklara varför vi inte ens är i närheten av Ygemans 80 000 utvisade. Inklusive frivilliga. Man undrar om nuvarande GD också tycker att folk ska kunna rymma. 

Men han nöjde sig inte med att vara aktivist på sin post som GD utan tog saken in egna händer och föreslog som GD att regeringen skulle förbjuda överklagande när det gäller asylboenden. Just den sortens byggnad skulle alltså undantas från den rättighet människor har att överklaga bygglov. 

Anders tyckte att Migrationsverket skulle få ett slags veto över det kommunala självbestämmandet också. 

För erbjudandet i förslaget var att om Migrationsverket bedömer att det finns ”särskild ömmande skäl” skulle alltså asylboenden kunna byggas även om folk överklagade och protesterade. 

Sist men inte minst: 

”Han fattar beslut på magkänsla.”

Och det förklarar en del tycker jag. Sammantaget gav DN-intervjun en bra bild av en man som använde sin GD-roll att fatta magkänslebaserade aktivistiska beslut byggda på åsikten att ”vi har råd” och att mycket av kritiken mot migrationspolitiken handlar om folk som är rädda för främlingar och inte har lika bra värdegrund som Anders själv. 

Men nu är det annat ljud i skällan alltså, inte ens Anders vill vara Anders riktigt längre.

Nu vill han också vara en av de som ”varnade och larmade” om systemen. Ingen av de som gör det skäms över den oförblommade historierevisionismen. 

För Anders Danielsson orsakade en hel del av flyktingkrisen på grund av sin berömda magkänsla faktiskt. 

Jag skrev i våras om vad som styr migrationsvolymer.  2012 fattade nämligen Danielsson beslutet att alla syrier oavsett skäl skulle få TUT och 2013 fattade han ett nytt beslut – att alla syrier som sökte skulle få PUT. Första land i EU som fattade ett sådant beslut. 

Jag har skrivit om det förut att Migrationsverket har som enda myndighet en enorm makt över landets andra politikområden och pengar då de självständigt får fatta beslut som är direkt volympåverkande. En regel borde införas där Mig.verkets bedömning kompletteras med andra instanser och de sedan måste få riksdagens godkännande att fatta sådana här beslut. 

För när Anders Danielsson fattade det här magkänslebeslutet av många öppnades portarna helt. 

”Människor får inte bli siffror”. Men eftersom det är så vi mäter världen omkring oss, i siffran, kastar jag fram siffran 32. Efter Danielssons två beslut sökte sig 32 % av alla syrier som sökte sig till EU just till lilla kalla Sverige längst bort i EU. Året innan var det 9 %. Notera siffran 2 också. För bara 2 % sökte sig hit när TUT blev regel och vi gick tillbaka till individuella bedömningar. 

Från 2012 då första beslutet fattades sökte nästan 100 000 syrier asyl i Sverige fram till att hans beslut reviderades, TUT blev utgångsläget och även syrier prövades individuellt. Året efter beslutet reviderades av regeringen Löfven gick antalet ner från 51 000 till 5 000. 

Siffrorna är så tydliga. Pull-faktorn att alla syrier fick uppehållstillstånd drog dem till Sverige. 

Anders Danielsson fick helt enkelt städa upp sin egen skit den där hösten 2015. Men bara kaoset de första veckorna, resten av problemen lämnade han som bekant till oss andra att städa. 

Är det inte lustigt att samma man inte tror på säkra länder? När han ju tror på osäkra länder? För att bevilja en folkgrupp PUT ovillkorligen är att säga att hela landet är osäkert och alla, oavsett individ, ska få PUT. Det var exakt det som hände. 

Men säkra länder, det är signalpolitik. 

Jag tycker ändå det är fascinerande att han kan med att nu hävda att han också var en del att öka kontrollen. Han skäms liksom inte trots att det finns svart på vitt hur han resonerade som GD. I Anders värld finns inte ”internet never forgets” utan Anders fortsätter att vara Anders även om Anders kappa har vänts av vinden. 

Låt Anders vara skamlös. 

……………………..

Vill du stödja mig? Bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Sajten är öppen och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!