Vad gör vi åt ungdomsrånen?


Bra fråga. Inte ingenting som är det svaret regeringen och stödhjulen C och L verkar ha. De tjafsar på om fossilfritt och straffbeskattning av plastpåsar. 

Det finns givetvis ingen enkel lösning och vi som har barn kommer i åratal få vidta helt andra försiktighetsåtgärder än vi är vana vid för att skydda dem från förnedringsrån och våld. Särskilt mot unga killar. 

Men en sak är säker – vi måste sänka gränsen för när man kan dömas för brott från 15 till 14 år. 

Det är nummer ett, och ta bort olika slags rabatter på straffen. Nummer två är att höja straffen. Som för personrån och misshandel, det måste vara kännbara strafflängder även för ungdomar. 

Vad gör man med kriminella ungdomar? Tonåringar som är totalt i fritt fall vad gäller normer och socialt beteende? Som kan övermanna en ensam kille med mångdubbelt fler och tortera, förnedra och sedan filma? Tja, man kan inte överlämna dem till socialtjänst. Det är en sak som är säker. Samtal och några veckor borta från polarna har vi testat i evighet. 

Men de ska inte sitta i fängelse och lära sig av ännu mer utvecklade kriminella. 

Varför inte införa en ny slags påföljd? Det dessa killar behöver är att komma bort från sina förorter och sina kriminella gäng, få disciplin och lära sig ett yrke. Gå klart skolan. Inte vård men inte fängelse traditionellt. Ska någon av dem ha en chans att komma ur kriminaliteten behövs något annat. 

Jag tror på att bygga upp en ny typ av ungdomsvårdsskolor.

Långt ut i skogen, långt bort från kollektivtrafik och vägar. Rymningssäkert men stor inhängnad inklusive en del skog och hinderbana. Ihomhushall för träning. Där fokus ligger på tre saker: skola, träning och disciplin, likt lumpen.

De som inte gått klart grundskolan ska göra det, sedan ska de antingen läsa in gymnasiet eller lära sig ett praktiskt yrke. Övrig tid läggs på träning och disciplin och då pratar jag inte gym. Gå 1 mil med tung ryggsäck, springa, bära tunga saker, putsa skor och bädda sängen. Upp tidigt, bädda sängen, inspektion, träning, frukost, skola, jobb, mer träning. Löpning, hinderbana, längdskidor, bollsporter. 

Jobben är att sköta saker på skolan. Trädgård, städning, laga saker, tvätta.

En slags military school utan vapenträning och roliga fordon. Och de ungdomar som rånar andra ungdomar ska låsas in i skogen i flera år. Bort från familj, bort från vänner, bort från förorter. I bästa fall kommer några på nya tankar under tiden, i värsta fall har vi tagit dem ifrån gängen ett par år. Borta från att skada andra under den tiden de är inlåsta. 

Det är ingen quick fix. Men det är åtminstone varken meningslös och för offren förnedrande mjuka straff eller en biljett rakt i famnen på ännu hårdare kriminella att lära upp dem. 

Mindre enheter där ungdomar från olika delar av landet samlas för att hindra att gamla lojaliteter återfinns i den nya miljön och tillräckligt litet för att de vuxna ska vara i stor majoritet och kunna bygga upp varje individ. 

För det är trasiga barn. 

Inga normala ungdomar blir förnedringsrånare. Det är killar som av olika anledningar inte har de normer och värderingar man ska ha, de är antisociala och har med stor sannolikhet inte rimliga uppväxtmiljöer. Många av dem har säkert olika andra psykosociala problem som man kan få bukt med av en kombination av fysisk träning, rutiner och regler, vettiga vuxna runt omkring, terapeuter och medicinering. 

De behöver tas ifrån sina vanliga miljöer inklusive familjerna för att både göra rätt mot offren att få riktiga straff men också för att några av dem ska ha en chans att bli något annat. 

Några kanske ändå bestämmer sig för att välja ett vanligt liv efteråt. 

Sedan tror jag att varje ungdom som hamnar där ska ha i sin personliga plan att be offren om förlåtelse någon gång innan de släpps ut. Frivilliga samtal, det blir meningslöst med tvång just på sådant. Om offren vill. I USA tillämpas det som ett sätt att rehabilitera kriminella med framgång. 

De som verkligen vill lämna sina kriminella liv bakom sig har mycket att vinna på att ta det ansvaret och möta sina offer. Som får berätta exakt hur de kände under brottet. Förövaren får inte säga något alls. De ska bara lyssna. Och på slutet, om de känner ånger, säga förlåt. Lära sig att förlåt ber man om, den tar man inte och den kan man inte kräva.

Men är man uppriktigt ledsen för det man gjort ger det något till dig och till offret. 

Det är det här inte vänstern förstår. Att högern inte är för strängare straff för att det känns bra i magen. Vi fattar problematiken med fängelsestraff men tycker att offrens rätt till upprättelse och straff för förövaren väger tyngre tillsammans med det skydd en inlåsning ger resten av oss. 

Vi fattar också att viss typ av rehabilitering är nödvändigt av framför allt unga. Men vård och socialtjänst som straff, eller samhällstjänst, duger inte. 

De allra yngsta antisociala ungdomarna, de som är under 14 år, kan inte heller daltas bort med frivilliga samtal med socialen. Om man åker fast för den sortens brott ska man placeras på ett annat boende omedelbart. Bara låta de vara kvar i sin hemmiljö är orimligt. Och flytta dem långt bort från sin hemmiljö, som ett första steg. 

Vi måste också införa fängelsestraff för folk som medvetet rekryterat barn till sina gäng och låter dem göra smutsigjobben för att de riskerar lägre straff. Och fortsätta störa ut gängen i förorterna, sy in de äldre en efter en för allt man kan hitta på dem. Vapen, knark och grövre brott. 

Det var så polisen städade under MC-krigen och det är så man kan tillbaka kontrollen i alla de förorter där kriminaliteten terroriserar de som bor där och resten av samhället. 

Vi kan inte prata längre. Dags för att agera resolut och reformera synen på unga kriminella, straff och vård. 

……………………..

Vill du stödja mig? Bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Sajten är öppen och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

8 kommentarer till Vad gör vi åt ungdomsrånen?

 1. Bra förslag! Här ett till! Vårdnadshavares ansvar vanligtvis föräldrars måste återupprättas. Familjerna skall utvisas om de inte är medborgare eller har ett annat medborgarskap.
  Vill vi stödja dig? Självklart! Du gör ett viktigt jobb och gör det superbt bra! Jag har en stående överföring av ett belopp som är alldeles för blygsamt med tanke på värdet av din insats. Men många bäckar små etc

 2. Jag håller fullständigt med dig!
  Men dina förslag är så vettiga att en regering som är så bortom all räddning kommer aldrig att fatta, eller införa.
  I bästa fall kommer de att starta en utredning som vanligt för att slippa ta tag i problemet.

 3. Du är klart något på spåret. Men något de killarna definitivt inte gillar är diktläsning, fiolspel brödbakning ta hand om guldhamstrar osv. Knyppling och korsstygn stickning o virkning. Sådant ska de göra ute i skogen! Inte spela Fortnite.

 4. Hej, Rebecca. Den skolformen finns redan, eller, snarare fanns. 1960 startade Erik Zetterlund Kejdeboskolan. Den ligger i fagra Bergslagen och var fram till 1983 fullt fungerande som internatskola. Lärare i olika ämnen undervisade och den så kallade fritiden startade 15.00 var dag, med arbete i skogen och arbetet med skolans djurbesättning. Den besättningen bestod av Gustur, islandshästen, Ouiii, åsnan, höns, ankor och – två lamadjur! På gårdsplanen vaktade bocken Mats, en oberäknelig kille som stångade musten ur den icke uppmärksamme gästen. Goda skolresultat var ett mål, samt ansvar och kroppsarbete som gjorde att ingen av grabbarna orkade tänka på skitsaker. Då magister Erik avled 1982 föll skolan i händerna på vänstersvammel, ingen skulle kränkas minsann, ej heller skulle man få ställa krav. De första två som kom in på gymnasium premierades, en av dem fick stipendium till studier på Stanford University, USA och är en av personerna bakom Bredband mm. Idag styrelseordförande. Eriks tanke var enkel: hårt arbete, gott kamratskap och goda skolresultat. Jag hade förmånen att få vara delaktig i skolan, både privat och med lite häst – och – ridkunskap.

 5. Och så börja utvisa mördare, väldtäktsmän, eller i varje fall hålla dem inspärrade under den utdömda utvisningstiden. (Åter-) införa straffet FÖRVISNING, d v s medborgaren får inte vistas i Sverige, och får ingen tillgång till svensk välfärd, bl a bidrag, sjukvård mm, under förvisningstiden.

 6. Rebecca!
  Till och med du hukar dig inför sanningen om vilka barn med vilken bakgrund som utövar de här förnedrande brotten mot våra svenska ungdomar. Dom säger det själv; Vi är ute efter att förnedra då vi för ett krig mot Sverige. Dessa invandrarungar tycker också att det känns okej att angripa väluppfostrade svenskar som inte har i sina gener från Aleppo eller andra ställen där det har gällt att slå hårt för att överleva. Jag är riktigt besviken på förhållandena i Sverige och jag ser inga lösningar. Hade det här varit i USA hade myndigheterna reagerat direkt och inkapaciterat dessa 14-åringar utan att blinka. Engelsmännen har dömt 10-åriga mördare till livstid. Och ju längre tiden går av förnedrande dålig politik i Sverige ju närmare tycker man varför inte. Det jag väntar på är att svenskarna skall reagera. Det borde finnas tillräckligt med vikingablod kvar för att trenden skall kunna ändras. Annars kaputt med landet. Och det är allvarligare än de flesta förstår. De som beskriver idyllen bor oftast i Bollnäs eller Sollefteå. I södra Sverige vet vi hur främlingskapet sprider sig. mvh

 7. Kanske är det så att vi som bor där ute på landsbygden inte vill bli den där soptippen som allt skall slängas ut till från städernas klansamhällen. Det är inga vanliga ungdomar vi pratar om det är förhärdade hjärntvättade ungar som lär sig att hata oss, det första de gör när de kommer till sina boplatser . Är de födda här har de detta med modersmjölken så det är noggrann och ihärdigt inmatat beteende att hata oss och allt som förknippas med oss i samhället. De vet att det de skall göra är att knäcka oss och ta över . För vi är så svaga. De vet våldets språk och blir hetsade jämt och ständigt att använda det. Att utsätta en svensk är lätt, för oftast blir de ju omringade. Deras strategi är just den som vi kallar den fega att inte stå man mot man utan här kan det var 10-20 stycken. På torg har vi ju sett inspelade filmer med bl.a Lamotte och att gå emot 40 högljudda alfahannar(de vill gärna vara det, men liknar mest skränande babianer) är ett självmordsuppdrag INTE ENS POLISEN GÖR DET! TYVÄRR!! Den är ju i stort sätt nedmonterad . Det var fritt fram att ta över våldsmonopolet…. Nej bygg upp polisen och militären igen med rätt folk, inga trojaner!

  Lösningen måste vara att repartriera den absoluta merparten av alla som bekänner sig till klanneriet. Plocka ner moskeérna skicka tillbaka dem till Saudi Det skall inte finnas moskeér i SVERIGE och inga Islamistiska partier heller.. Har ni fått fnatt hur kan detta tillåtas.. Hur snabbt vill ni att vårt samhälle skall plockas ner egentligen. Nej dra gränsen vid dom som flydde hit , ifrån dessa skränande klanerier. De visste vad som komma skulle när NI öppnade landet för invällningen.

  Dessa har ju oftast inte haft några större problem att anpassa sig till oss -De som arbetar och bidrar och anammar vårt samhälles grundpelare och folkets sätt att värdera rätt och fel i detta land DE kan STANNA. Men vi kan aldrig leva i harmoni med de andra… Det är fullständigt döfött ! Det är inte en siffra rätt som stämmer mellan våra världar… Snälla jobba istället för att Sverige skall bli svenskt igen! Det är inte vi som skall anpassa oss efter andras pipa…… Och ta nu krafttag i er politik med hur moderata företrädare skändar äldrevården och de gamla– Man blir mörkrädd när man ser denna lilla viktipetter i Stockholm står och ljuger de gamla rakt i ansiktet de skall ut och invandraena in– FY, FY FY Det är verkligen fel folksom sätter sig på höga hästar! Förnedra aldrig FOLKET, Behandla dem med kärlek och omsorg- Allt detta har de förtjänat och betalat för, så kom inte med allmosor till dem…

 8. Barn som torterar andra barn och djur saknar empati. Om du som litet barn inte fått färdigheten av din mor att känna empati går detta inte att reparera. Ge föräldrar och barn ersättning för att lämna Sverige för all framtid, i längden blir det billigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap