En förnekad verklighet


Igår skrev Ivar Arpi en otroligt viktig text på SvD. Om livet i offentligheten. Den beskriver livet för en offentlig debattör till höger och skulle kunna vara en text skriven av någon annan med det livet. Så på pricken är den. 

En tillvaro så fylld med hot och verbala spyor att man till slut betraktar det absurda normalt. Säkerhetsåtgärder som byggts in i livet så länge att man inte längre reagerar. 

Tagga aldrig dig själv i sociala medier. Skriv inte var du äter middag. 

Inga bilder på barnen  i några sociala medier så att utomstående inte får veta hur de ser ut. 

Kan vi posta bilder på semestern på Instagram så att folk vet att vi inte är hemma?

Jag vill först tacka Ivar för den viktiga och otroligt väl skrivna texten. Och publicera mitt bidrag på samma tema. Jag bestämde mig igår.

Idag när jag öppnade Facebook stirrade den här kommentaren på mig.

Enligt Merinfo.se är mannen i fråga 47 år och bor i en hyresrätt på 38 kvadratmeter på Södermalm i Stockholm. Och han tycker att skriva så här till en person han aldrig träffat och aldrig haft interaktion med är rimligt. En vuxen man. Medelålders. Med en son. Vi har tydligen gemensamma vänner på Facebook. Kommentaren hamnade aldrig offentligt då jag har förhandsgranskning. 

Men jag är van. Tyvärr. Van att både män och kvinnor förolämpar min vikt och mitt utseende. Av människor som vänsterpartisten och fd HRF-ordföranden för Stockholm Jenny Bengtsson, skribent på ETC bland annat. Ingen sa ifrån. Hon fick skriva så här för att det var mig hon skrev om. 

Kvinnokampen. 

Anonyma hat får jag också min beskärda del av, inte sällan om mitt utseende. Äldsta i boken, att jämföra en kvinna med en gris. Eller Miss Piggy. Personangrepp på mitt utseende fick jag första gången jag satte mitt ansikte i offentligheten under min första kolumn i Aftonbladet. Du ser ut som en gris stod det. 

Men värst hittills i min karriär var det här. Det som Ivar skrev utlöste vågen av hat mot honom. Det var 2015. 

Rebecca Uvell är ansvarig för morden på de här två. 

Det är mig Ivar skriver om i texten. 

Får jag dela?

Frågan ställs av en ledarskribent på Dalademokraten, en av vänsterns omhuldade. Edda Magna är forskare och gift med Mattias Gardell. Även om hon en namnkunnig, ingen anonym.

Får jag dela statusen där du kallar Ivar Arpi och Rebecca Uvell för barnmördare?

För hoten och hatet som flödar kommer inte bara från anonyma. Allt oftare kommer de från av samhället uppburna. De skäms inte ens. De får medhåll av andra namnkunniga i offentligheten. Och hatet och hotet rättfärdigas, för att vi är höger. Vi har oss själva att skylla. Inget bättre exempel finns av fd generalsekreterare för Advokatsamnfundet Anne Ramberg, vän med kungen, som ägnat åratal av twittrande åt just detta. 

Som reaktion på Ivars text skriver hon på fullt allvar det här på sin blogg, efter sedvanligt förpliktigad “hat är hemskt”. Men…..

En advokat tycker att tysta journalister och opinionsbildare ändå är rimligt. Det är “kritik” som framförs mot Arpi, inte hat eller hot. För han är populist och populister får man kränka. Jag länkar inte till hennes blogg utan ni får söka upp den själv. 

Hanif Bali är en brunråtta. 

Det är ingen normalisering som pågår. Det är en avhumanisering. 

Tysta borgarfittan. 

En journalist hörde av sig och berättade att AFA efter mina granskningar av dem planerade något. Några veckor senare stod en vuxen okänd man utanför min dörr. Han var ca 1.80 cm hög med ljusbrunt lite självlockigt hår. Han böjde ner huvudet framför titthålet så mer såg jag inte. Efter att ha tre gånger ringt på klockan och sedan sprungit och gömt sig för att överraska mig när jag eventuellt öppnade hällde han brun vätska i mitt brevinkast. 

Statlig media SVT Nyheter förlöjligade attacken genom rubriken “Coca cola-attack mot opinionsbildare”. För så ser relativiseringen ut. 

Har du brandskyddslåda för brevinkastet? Byt kod på portarna. Skaffa ett elektroniskt tittöga som du kan ta kort med. Köp en metallspärr. Öppna aldrig dörren för oanmälda besök. Gå inte hemifrån utan försvarsspray. 

Jag gjorde som polisen sa. Instruktion till barnvakten att barnen aldrig ska öppna dörren. Och att hon heller inte ska öppna dörren om det ringer på när vi inte är hemma. Jag har inte suttit på mitt hemmakontor sedan dess för det ligger längst in i lägenheten mot gården, det känns som om jag inte har koll där. Jag hör inte om något händer vid dörren. Sedan dess sitter jag i soffan och jobbar. 

Förundersökning nerlagd. Men det är bra att du anmälde. Fortsätt göra det.

Jag får skylla mig själv. 

Han fick sedan jobb som pressekreterare åt Annika Strandhäll, nu är han det åt statsrådet Jennie Nilsson.

Varje gång Weidmo Uvell skriver en text är det som att se en psykvårdsreform med tvångsutskrivningar i viral tappning.

En annan journalist håller med. Han har skrivit en roman om folk som näthatar för att betala hyran. Kallar sig själv satiriker. Allt är ett skämt. 

Nu är Klenell kulturredaktör för tidningen Arbetet. Tidningen som ägs av LO och hette LO-tidningen förut. Nyss skrev han det här. 

Alla som klagar på hat är elevrådstöntar. Jag har aldrig suttit i elevrådet. Det är bara högern som har svansar. Vi till höger förtjänar att ha dubbla lås på våra ytterdörrar och en klump i magen när vi lämnar hemmet. När vi loggar in. Johannes Klenell tycker bara att det är roligt. Han är också satiriker. Det var han som publicerade bilder på Ivar Arpi som nazist. Haha. 

Jan Helin, programdirektör på den statligt finansierade television jag tvingas bidra till de 5 miljarder per år i skatt de äter upp. 

Spelar upprörd.

Elin Grelsson, nominerad till Augustpriset. Kulturperson på Expressen. 

All styrka. 

I stöd till folk som gillar statusen att jag mördar barn. Jag och Ivar Arpi. Salka Sandén är AFA. 

Men det handlar ju inte om honom själv i texten, om Johannes Klenell, om hans ansvar, om vänstern. De är i sin fulla rätt, det är inte hat. Det är kritik. Lite skämt måste man tåla. Sympatin är gränslös, för folk han gillar, för de vars åsikter fått godkändstämpel, för de han tycker är fina. Här finns bottenlös respekt, empati och tårar. Resten ska tystas, resten förtjänar allt de får. 

Kan vi ha olika koder till portarna in?

Mailet skickades till föreningens ordförande. För mannen som hällde något decimeter från mina sexåringars skor i hallen hade stått och väntat mitt på dagen en tisdag i november på att komma in i en låst port. Väntat tålmodigt på att en granne kom in eller ut. Sedan väntat igen på nästa port. Och gått upp och ner i trapphus för att se exakt var jag bodde för vi har inte namnen utsatta vare sig utanför huset eller på vilken våning folk bor i porten. 

Ondskans representation i svensk politisk offentlighet.

Skamlös och ogenerad. 

En uppburen kulturjournalist och han är inte ironisk. 

Bloggande rövhål.

Stefan Löfvens nya talskrivare. Innan välavlönad tyckare på Socialdemokraternas och LO:s ledarsida Aftonbladet. Han fick massa likes efter det, fler än som syns på den skärmdump jag kort efter tog. 

Jag är en dålig mamma. Väldigt sjuk kvinna. Min hund borde adopteras bort. Rädda hunden. Mannen som skrev det om vår nya hundvalp är centerpartist och sitter i distriktsstyrelsen i Stockholm. 

Jag har också börjat träna ordentligt. Som Ivar. Om något händer vill jag kunna försvara mig. Springa därifrån. Försvara mina barn. En bonus är att vikthånarna inte kommer ha något vapen där längre. Den äldsta härskartekniken i boken. Håna kvinnor för hur de ser ut. 

Vi kan inte ha bilen på gatan, vi måste ha garage. Annars kommer någon att förstöra den. 

Hanif Balis bil – förstörd. Flera gånger. Till och med ett sabotage att lossa på muttrar på däcken för att de skulle lossna vid hög fart. Katerina Janouchs bil punkterad på alla däck. De vet var vi bor. De tar reda på reg-numret och smyger runt på natten för att leta var den är parkerad. 

Skillnaden mellan hatet från anonyma och hatet från namnkunniga är bara en – de uppburna skadar mer. Och de får inga konsekvenser, tvärtom får de hyllningar när de gillar statusar som att jag mördar barn. De blir befordrade i sina liv. 

En del av jobbet har blivit en del av livet. Att leva med försiktighet ett sätt att andas. 

……………………..

Vill du stödja mig? Bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Sajten är öppen och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

25 kommentarer till En förnekad verklighet

 1. Snälla kan du ta över i ditt Parti, så det får tillbaka någon som helst anständighet. Det måste finnas många till som inser att ni är ute och seglar… för tusan ta er till hamn!

 2. Du är ett hot både för män och kvinnor – tydligen. Din intelligens skrämmer!
  Det tar därför fram dessa spottloskor vilket skrämmer mig. Det är dom som sedan tar över – fy fan.

 3. Rebecca du är en av de modigaste journalisterna . Jag och många andra stödjer Dig och beundrar Dig.
  Låt Dig inte skrämmas.
  Maria

 4. Ge inte upp Rebecca! Du, Arpi, Bali mfl. Behövs om vi ska få någon ordning på vårt land.
  Mvh
  Fredrik Dhejne

 5. Utomordentligt tråkigt. Men vad kan man vänta av kulturmarxister (de nya nazisterna)! DDR lät nazismen överleva genom att de döpte om sig till kommunistiskt parti. Sedan släpptes nazismen lös när Tyskland enades, men hade getts “nya kläder” genom att betecknas som kulturmarxism. Nazism är alltid nazism oavsett under vilken täckmantel de försöker dölja sig!

 6. Jag tycker du är vacker som du är, varför alltid dessa påhopp om vikt, frisyr m.m. Har inget med åsikter eller innehållet i en text!

 7. Tack för att du finns, fantastiskt med sådana starka och klarsynta människor som du. Tack också för att jag får dela dina iakttagelser och klokskap. Hoppas att mitt moraliska stöd uppväger lite.

  Otroligt irriterad på den vensterblivna bristen på mänsklighet och sans…
  …och ledsen över vart vi/samsamhället/sverige är påväg!
  Jan

 8. Tänker på Marco Birros uttryck, “Det goda hatet”. Man avhumanierar fienden, demoniserar motståndaren. Så görs i krig. Men vi är inte i krig, vi lever i en demokrati och tystar inte varandra med hot, hat och våld. De som hatar tror inte på demokrati, yttrande-frihet, pressfrihet. De har blivit just det som de själva säger sig hata.
  Jag känner inte till just dina åsikter, Uvell, men jag vill stå upp för din rätt att uttrycka dem!

 9. Jag saknar ord. Helt uppriktigt så vet jag ingenting om dig, vad har skrivit eller om vem eller vilka. Men det spelar ingen jävla roll! Folk som själva fördömer hat på nätet och står upp mot mobbning och orättvisor beter sig inte såhär. Det är ju vuxna människor! Det är helt horribelt! Jag läste också Ivar Arpis krönika igår och det är precis samma sak där. Man blir uppgiven….

 10. Så uppenbart vilka som bär sjuka tankar, idéer och hot. . Framför allt vilka som är rädda för sanningar som du delger. Jag har aldrig sett/läst något skräp från dig…..bara till dig.
  Go on!

 11. Jag tycker att du gör ett mycket bra arbete och vill tacka dig för vad du gör. Det är bedrövligt hur en del människor tillåts hålla på. Man behöver inte hålla med dig, det finns säkert många invändningar man kan ha. Men då ska man komma med argument. Inte hot eller trakasserier. Där argumenten tar slut tar nävarna vid heter det. Det du gör är viktigt. Det finns inte många fristående högerdebattörer i Sverige. De böcker du skriver och de undersökningar du gör är också ordentliga och fyllda med fakta. Tack för att du orkar!

 12. Tack för informationen, när jag började läsa dina artiklar blev jag verkligen imponerad för jag är uppvuxen på 70-talet så jag tycker verkligen det är ett friskhetstecken sådana åsikter. När dom började med hetsen runt President Trump blev man engagerad bara för att det var så falskt och oärligt kanske inte håller med allt men på det sättet tycker man inte någon skall bli behandlad för att man har fel åsikter. Jag tycker du är otroligt skärpt så jag blir inte glad när jag läser hur man går lågt istället för att bemöta Era argument.

 13. Fruktansvärt! Vuxna människor mobbar och hatar, genom att kalla andra för hatare. De mister i alla fall min respekt. Hur KAN de?! De kallar andra samhällsfientliga, samtidigt som de ger sitt stöd till en del av vänstern som verkligen är uppenbart samhällsfientlig.

  Vilken framtid går vi till mötes när de är dessa som sitter på de upphöjdas platser?

 14. Vilka vidriga kommentarer du tvingas stå ut med – förstår inte hur man är funtad som publicerar dessa elakheter. Något för den så kallade näthatsgranskaren Åberg att ta itu med…
  Hoppas du orkar fortsätta med dina viktiga granskningar av vårt dysfunktionella samhälle!

 15. Been there, done that känns det som. Jag har fått skaffa larm, övervakningskameror, sensorer, extra lås och har fått vidta åtgärder för att bli svår att hitta, bli off radar. Och det är bara ett axplock av allt jag fått göra bara för att jag är politiskt aktiv, står upp för mina åsikter och vägrar böja mig. Tyvärr har jag varit med om en del av aktivismen från de “rättsvårdande” myndigheterna med och en del påminner om sånt man får höra av asylsökande och jag tror att vi snart är i ett läge där man blir tvungen att lämna landet eller till och med söka asyl i något land utanför EU,eftersom myndighetsaktivisterna ju kommer åt en i hela unionen.
  Jag känner ditt lidande, men även din avsky och du har alltid mitt och mina partikollegors stöd. Du har gjort ett fantastiskt bra jobb med att lyfta fram all smuts i rampljuset och är värd all heder. Jag hoppas att det åtminstone väger upp lite av allt det du fått uppleva. Du ska veta att det finns många som beundrar dig och ditt arbete och som stödjer dig. Ge aldrig upp.

 16. Tack för att du orkar och Tack för en intressant och skrämmande läsning. En god vän sa till mig att hatet och hoten och det fysiska våldet kommer nästan alltid från vänstern, och tyvärr är det övertydligt även i din text.

 17. Kan man inte få en lista på de namnkunniga som driver sin välavlönade hatpropaganda. Typ Anne Ramberg. Vad de har gemensamt är att de profiterar utifrån sina positioner i olika organisationer, verk, media – och att de inser att konservativa krafter är på framväxt. Hu!
  Att de själva är fascistoida – dock inte som det definieras i Wiki – utan genomkorrupta maktgalningar med genomdålig uppfostran/ utbildning och hemvist i socialistisk makfullkomlighet – är uppenbart.

 18. Vänstern tycks vara sossarnas armé. Med sina olika skattesubventionerade organisationer inom allt från klimat, djurrätt, antirasister m.m. har de fått legitimitet att sprida hat. De förgiftar samhället inifrån. Inte bara skribenter och åsiktsmotståndare råkar ut för hatet, det gör djurbönder och slakteripersonal också. Detta har varit en gyllene ost för islamisterna att vara med att subventionera, allt som försvagar vårt samhälle som våra förfäder byggt upp. Man undrar vad deras barn ska äta och vara klädda i. Många av dem visar sitt öppna hat mot dem som sympatiserar med SD:s politik, då borde de inte ta del av nåt som en som röstar SD har gjort i sitt yrkesverksamma liv. Då kan de inte gå på en väg, köpa nåt i affären som transporterats dit eller producerats i landet, få el i huset, bo i ett hus o.s.v. de kan sitta på sin vänsterradikala högskola isolerade från oss andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap