Centern har panik

Det är enda sättet att tolka de märkliga tweets deras tf partiledare månglat ur sig på senaste tid. 

Bakgrunden är att oppositionen jobbat som opposition och det gillade inte Centern. M, KD och V kom överens om att ge kommunerna ännu högre stöd – 7,5 miljarder – och finansiera det med att ställa in Miljöpartiets helt befängda friår och Centerns avdrag för nyanlända, ytterligare en lönesubvention som vi vet inte fungerar. SD tyckte det lät perfekt och aviserade att man backar förslaget, som nu är klubbat. 

Centerpartiet blev rasande. 

Varför låter Anders W Johnson som en sosse och varför twittrar hela det samlade regeringsunderlaget om en skattehöjning? 

Ett icke infört avdrag är ett icke infört avdrag. Ingen har fått högre skatt utan vissa nyanlända kan alltså nu inte söka ännu ett av alla de subventionerade anställningar som redan finns. Men i fullfjädrad socialdemokratiska dundrar nu olika påstått liberala centerpartister att Moderaterna höjt skatten. 

Det finns en förklaring till det här tror jag. Centerpartiet har på allvar trott på sin egen förvrängda spegelbild. 

Annie Lööf har ett bunkergäng som är handplockade för att de alla tycker samma sak och tycker som Lööf, åtminstone är det anonyma källor i regeringskansliet brukar säga. Bunkern består bland annat av Anders W Johsson, Mikael Arthursson, Magnus Demerwall och Martin Ådahl. 

De trodde på allvar att Annie Lööf hade chansen att bli statsminister, det tror de fortfarande. Men inte nog med de, de tycker att de räddade Sverige när de vänsterprasslade med Stefan Löfven och krossade Alliansen. 

Bakgrunden till de ilska socialdemokratiska tweetsen i centerformat är helt enkelt att de märkligt nog på riktigt trodde att M och KD tycker som de – att tack vare att Centern bröt Alliansen och satte sig i knät på Stefan Löfven, förhandlade en lång lista med saker de tycker är ”liberal politik” men som bara är en slags önskelista till tomten, garanteras att TROTS att Stefan Löfven blev statsminister igen en del ”borgerlig politik”. 

Att Löfven blev statsminister enbart för att Centern valde att rösta nej till Ulf Kristersson är något de helt ignorerar, de ”räddade ju Sverige”. 

De verkar på allvar chockade över att Moderaterna och Kristdemokraterna inte bara lutar sig tillbaka och säger: ”duktiga Centern, bra att ni fixade åtminstone lite grann borgerlig politik i sosse-fästet. Då ska vi bara sitta här i fyra år och applådera.” 

I själva verket beter sig M, KD, V och SD exakt som en opposition ska göra en demokrati – de får igenom så mycket sakpolitik de kan. 

Eftersom alla regeringar är beroende av en majoritet i riksdagen och eftersom den majoriteten inte finns för S och MP, och inte heller för S, MP och C är det möjligt för oppositionen denna mandatperiod och även förra att få igenom politik trots att man inte sitter i Rosenbad. 

Babblet om minoritetsregeringar är rökridåer för att S, MP och C räknar med att få svenskar verkligen är pålästa. Om du inte har en majoritet för din budget kommer den förlora omröstningen i riksdagen. En regerings viktigaste redskap är budgeten. Den första budgeten förlorade de mycket riktigt för att V valde att rösta på sitt eget förslag och lägga ner. Landet har styrts av M + KD-budget ett år. 

2020 års budget är regeringens men då tog M och KD fram ett helt legitimt verktyg – ändringsbudget. Mer demokratiskt blir det inte för har man inte en majoritet för sina förslag spelar det ingen roll att man är statsminister. 

Det är Stefan Löfvens viktigaste jobb att baxa igenom budgeten genom riksdagen och det kan han inte för att han är för dålig. Alltså åker de på däng gång på gång. 

Att klaga på att oppositionen gör sitt jobb i en demokrati, och maximerar resultat för sina väljare, är det som odemokratiskt och fel. Tråkigt att Centern inte kan behärska sig och hålla nivån istället för att hemfalla till ren sosse-retorik när de nu är besvikna. Inga skattehöjningar har skett och alla påstått liberala förslag är inte bra.

För jag förstår inte riktigt hur ytterligare en subventionerad anställningsform för arbetslösa utlandsfödda skulle lösa ett enda problem. 

Dags att doppa näsan i verkligheten för Centern tror jag. 

Ni vann inte valet. Ni bröt samman Alliansen. JÖK:en är ett skämt för att majoriteten aldrig kommer ens vara nära att genomföras och det valde ni istället för en ren borgerlig regering. Som kunnat söka stöd hos riksdagens andra partier, ibland S och ibland SD för att genomföra maximalt med högerpolitik istället för ett värdelöst papper sossarna sagt ja till för att få stanna i Rosenbad men som de aldrig har haft särskilt stora intentioner att genomföra. 

Att få stryk i riksdagen när ens förslag inte samlar en majoritet är själva kännetecknet på att demokratin fungerar. 

De får C suga i sig och var inte så dåliga förlorare. Bättre lycka nästa gång. 

Men menar de allvar med att inte gå till val som ett renodlat vänsteralternativ till regering är det dags att fila på argumenten och inte sjunka djupare ner i sosse-dyn. 

……………………..

Vill du stödja mig? Bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Sajten är öppen och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!