Miljöpartiet och spiken i kistan

Det måste väl ändå vara en slags spik i kistan på Miljöpartiets påstådda inneboende liberalism när de idag kräver att närhetsprincipen ska bort.

Det räckte inte med Reepalu-utredningen, detta episka fiasko. Men det kunde de åtminstone skylla på sossarna då de gick till val på att avskaffa skolvalet 2014. 

Att de idag själva går ut och kräver att närhetsprincipen avskaffas – kan vi nu vara överens om att Miljöpartiet aldrig varit och definitivt inte är ett liberalt parti?

De är socialister. Men gröna. 

Idag kräver Per Bolund och Annika Hirvonen Falk (skolpolitisk talesperson) att närhetsprincpen avskaffas och att alla kommuner ska ”blanda så att segregationen försvinner. 

Märkligt nog har varken Bolund eller Hirvonen Falk bosatt sig i ett segregerat områden när de nu väl hade chansen. 

Bolund bor i Älvsjö och Hirvonen Falk i Lilla Ursvik i Sundbyberg. Men se så nära de har orten om de bara anstränger sig lite. Vita medelklassområden, trygga och fina. Inga raketer mot poliser, skjutningar och balkongflickor där inte. Utan välansade häckar och nymålade villor och radhus, lummiga gator och barn som cyklar och spelar bandy på gatan framför huset. 

I Lilla Ursvik röstar man blått, är högutbildad och tjänar mer än medelklassen. De tjänar 30 % mer än genomsnittet i Sverige där. Men just Hirvonen Falk tjänar ju över 60 000 kronor per månad som riksdagsledamot så hon tjänar betydligt mer än snittet. 

Även i Älvsjö röstar man borgerligt, är högutbildad och tjänar bra.  Bolund tjänar som topp 1 % mest betalda i Sverige med sin månadslön på 139 000 kronor per månad. 

Och eftersom de båda är emot närhetsprincipen utgår jag från att de gjort vad de kan för att just deras barn ska få gå i någon av de sämsta skolorna i Stockholm.

För det ligger två i närheten av deras bostäder. 

Både Husbyskolan och Rinkeskolan, samt Kista grundskola ligger inte så långt från Annika Hirvonen Falk, och är alla på tio sämsta-listan. 

Bolund har Bäckahagens skola i Bandhagen och Hagsätraskolan att göra en insats i med sina barn som redskap. 

En lådcykeltur bort bara och vips, kan han trolla bort segregationen en unge i taget. En egen unge. 

Tänk, Per Bolund, vad stor nytta just dina tre barn kommer göra som barn till en partiledare när de går i en skola där inte 32 % av barnen når gymnasiebehörighet. Fantastiskt. Vad väntar du på? 

Men detta är inte det värsta.

Det som gör mig fullständigt rosenrasande är att Annika Hirvonen Falk själv gått på landets bästa friskola. 

Internationella engelska skolan.

Jag fick inte välja skola. Men Annika Hirvonen fick och valde den bästa skolan, och hon nöjde sig inte med det utan hon betalade sedan dyra terminsavgifter för att under ett år studera på Svenska skolan i Paris. 

142 300 kronor för ett läsår och en anmälningsavgift på 2000 kronor utöver det.

För gästelever kostar det dessutom 76 000 kronor för boende i en familj. Om hon inte bodde i Paris med sina föräldrar, då betalade hon bara skolavgiften. Trots att skolan är avgiftsfri i Sverige valde hon och hennes föräldrar att lägga nästan 250 000 kronor på ett läsår för henne. 

Nu vill denna priviligierade på friskolor och privatskolor utbildade miljöpartist förbjuda mina barn att gå i en KOMMUNAL SKOLA närmast dem. 

Jag smäller faktiskt av av ilska. Det är ett så ofattbart och enastående hyckleri och samtidigt ett så episkt uselt genomtänkt förslag att hälften vore nog. 

Vi har skolbrist, inte minst i innerstan. De barn som redan bor här får knappt plats, 

Var ska alla barn som bor i stan gå om vi ska bussa hela busslaster med barn från förorten hit? Ska mina barn alltså skjutsas till Rinkeby eller Husby eller hur tänker ni? 

Och jag är så ofattbart trött på att skoldebatten utgår från en slags premiss att vi som bor i bra områden på något jävla sätt fått det i julklapp.

Har det gått en säkring på er?!

Jag har avstått fester och häng med vänner för att plugga på gymnasiet för att få höga betyg. Uppvuxen i ett kedjehus i medelklassiga tråkiga Bålsta på 80-talet/början på 90-talet drömde jag om en civilekonomkarriär i storstaden. Notera att hela min skolgång skedde före friskolereformen och skulle man byta skola fick man ljuga för kuratorn att man var mobbad. Det var de facto enda sättet att slippa. 

När jag gick i gymnasiet åkte jag skolbuss 3,5 mil varje dag till Enköping för att Bålsta inte hade ett eget gymnasium. En av landets största gymnasieskolor med 1800 elever. 

Så jag slet för att få tillräckligt höga betyg för att promenera in på den näst bästa civilekonomutbildningen i landet 1994 – Handels i Göteborg. Jag tog examen, inte heller det en slags semester som de fristående kurser Hirvonen inledde sin akademiska karriär med, utan hårt jobb. 160 poäng och en magisterexamen senare flyttade jag till Stockholm.

Och jag har jobbat mig upp från mediesäljare och ett andrahandskontrakt på Kungsholmen i tre månader via lägenhet i Bandhagen, Jakobsberg, Hammarbyhöjden och nu i Vastastan. 

Hur understår ni er, ni som dessutom fick välja skola, att påstå att jag på något sätt inte jobbat häcken av mig för att ha råd att bo i ett bra område så att mina barn får växa upp tryggt med bra skolor och vettiga andra barn och familjer i sin närhet?

Hur är ni funtade när ni vill försöka använda MINA barn som något slags jävla redskap i er strävan att integrera 1 miljon nya människor i Sverige, med tvång?

För barn har inget som helst ansvar för att lösa några samhällsproblem. De har BARA ansvar över att lära sig så mycket som möjligt under sin skoltid. 

Det bottnar i en helt avskyvärd syn på barn. Det är vad Bolund och hans armé av gröna khmerer har.

En avskyvärd syn på barn. 

Det kryper i kroppen av ilska och förakt mot sådana som Per Bolund och Annika Hirvonen som tycker att barn är politikers egendom att använda för att uppnå ideologiskt grundade politiska mål men också att städa undan tidigare politiska besluts episka haverier. 

Barn är inte till för sig själva. De är till för Annika Hirvonen Falk och Per Bolund att förverkliga sina fria fantasier med, De har inga obestridliga rättigheter att bara ta ansvar över sig utan de ska så tidigt som möjligt åläggas ansvar över andra barns skolgång och liv. 

Segregation är heller inget som bara uppstått ur tomma intet. Det är inte orättvisa att få börja om från början när du flyttar till ett nytt land och det är inte orättvist att människor som jobbat hårt förtjänar att bo där de vill bo. Det fixar vi inte genom att tvångsbussa barn över halva stan. 

Över min döda kropp. Hellre flyttar jag. Och så tror jag många föräldrar känner när nu gröna khmererna, när de själva åtnjutit friskolevalets privilegier vill stänga den dörren för alla andra. 

Börja gräva där ni står istället, Per Bolund och Annika Hirvonen Falk. Se så. Det är inte direkt kö till Stockholms sämsta skolor så ring rektorn bara och kolla om de har plats och sätt era egna barn där. 

Om ni nu tror på idén med tvång och att barn är era redskap kan ni väl börja experimentet med att fixa segregationen med era egna barn?

……………………..

Vill du stödja mig? Bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Sajten är öppen och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!