Massutrotning?


Den extrema klimatrörelsen bygger bland annat på att vi är “int the sixth mass extinction”. Massutrotning. Ett kraftfullt ord som direkt skapar massa känslor, vilket klimataktivisterna använder som hävstång för att skapa engagemang för sin fråga. 

Det är det namnet Extinction Rebellion anspelar på. Men är vi verkligen inne i en massutrotningsfas?

Påståendet om utrotningen kommer från en studie som Anthony D. Barnovsky publicerade i Nature den 2 mars 2011. 

Den är låst men finns refererad bland annat i Science. 

Det är från denna studie påståendet om massutrotning härrör, det är källan. 

Barnovsky har för att försöka jämföra först beräknat ett genomsnitt på utrotning för hela perioden från 65 miljoner år sedan till idag. Men naturen är inte statistik och ett genomsnitt tar inte hänsyn till särskilda dramatiska händelser historiskt, som enorma vulkanutbrott eller istid som under en kort tidsperiod utplånar en stor andel djur och växter. Så snittet säger rätt lite egentligen. 

En som kritiserat detta är den prisbelönte författaren Steward Brand, utbildad vid Stanford.  För påståendet om massutrotning bygger också på att alla djur på den röda listan försvinner, då är vi i massutrotning. 

Men vi är inte där nu. Inget djur på den röda listan för utrotningshotade djur är de facto utrotade än. 

Media hjälper också till att skapa en felaktig uppfattning om vad forskningen faktiskt säger genom att feltolka och misstolka rapporter som släpps. Som den här rapporten om marint liv som publicerades 2015 och där New York Times valde rubriken: 

Men rapporten säger inte det. Utan den konstaterar att marint liv är för att vatten är en sammanhållen enhet där djuren kan flytta på sig lätt om förhållanden ändras är just marint liv även om det är hotat inte alls lika utsatt som liv på land. 

Sedan år 1500 har 514 arter utplånats på land medan bara 15 i haven. 

John C Briggs publicerade den 16 juni 2017 en rapport som kraftigt emotsäger alla påståenden om massutrotning. Istället handlar det om 1,5 arter per år de senaste 500 åren som alla ersatts av nya arter. Han var professor i marinbiologi utbildad vid Stanford. 

I ett brev i Science 2014 skrev han också att de flesta arter dött i geografiskt avgränsade områden som öar, där djurlivet är mest sårbart på jorden när en ny art, sjukdom eller något annat etablerar sig. Eller människan. 

Ett annat påstående i debatten är havsnivåer, som är en annan faktor som rör den massutrotning och massdöd aktivisterna pratar om. Ofta används diagram från Nasa till exempel. 

Problemet är inte Nasa utan att tidsserierna är alldeles för korta. Ska man få en bild av hur havsnivåerna fluktuerar över tid måste tidsserierna vara jättelånga. 

Det här diagrammet har Nasa 1995 som referenspunkt. 

Det är ännu vanligare att använda 1800-talet som referens. 

Det ser ju fruktansvärt ut.

Men kollar man på det här diagrammet som har havsnivåer över 500 miljoner år ser det annorlunda ut. Vi har betydligt lägre havsnivåer än vi haft historiskt. 

Diagram: Hallam et al. (1983) and “Exxon”, composite from several reconstructions published by the Exxon corporation (Haq et al. 1987, Ross & Ross 1987, Ross & Ross 1988)

Faktum är att havsnivåerna för bara tre miljoner år sedan var 16,2 meter högre. 

Vi är inte alls i någon utrotningsfas. Det är gissningar och antaganden som bygger på det orealistiska scenariet att alla djur på röda listan plötsligt skulle dö ut. 

Men som mycket i klimatdebatten bygger den på gissningar, överdrifter och rena medvetna feltolkningar av en aktivism som får bra gratis hjälp av klicksökande redaktörer på världens mediehus. 

Trots att debatten påstås drivas av faktas saknas sans och balans. 

……………………..

Vill du stödja mig? Bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Sajten är öppen och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

8 kommentarer till Massutrotning?

 1. Hej
  Läste en artikel i Fox News som har tagit upp just det du skriver om hur man skrämmer människor med påståenden om jordens undergång det har visat att det inte stämmer.

 2. Bra analys!

  Men du missar att nämna ATT DET UPPSTÅR EN NY ART VARJE CA 25 ÅR! En del av dessa arter har dock bara några 100 års livslängd. Vad jag förstår nya arter inget som direkt räknas in i skrämseljournalisternas texter!

 3. Det pekas ofta på att antalet arter ökar på den röda listan. Vad som kategoriskt undviks att påpekas, är att de nya arter som upptäcks automatiskt hamnar på den röda listan, pga att de är så få. Bortser man ifrån dessa, så är nya arter fler, än de som årligen försvinner. Det undviks i sammanhanget dessutom att 98-99% av alla kända arter var redan utdöda, innan människan började att utvecklas.

 4. Hej Rebecca!

  Jag har tidigare varit i kontakt med Dig och är en av de många, som ofta läser Dina artiklar i olika ämnen – alltid väl underbyggda med en mycket stor mängd korrekta fakta (hur orkar Du?). Det är ju för det mesta avslöjanden om olika sorters missförhållanden i det svenska, förfallande samhället, men denna gång var det alltså ett helt nytt ämne,och det tyckte jag var utmärkt bra och angeläget.

  Det är förträffligt, att Du belyser, med vilken lögnaktighet man vill få oss att tro, att Människan är ansvarig för en massutrotning. Det är vi inte alls och någon massutrotning pågår inte!

  Kanske Du någon gång skulle skriva om klimathysterien, som utgör historiens största vetenskapliga
  bedrägeri? Den kommer att drabba Sverige hårt, med en massa fullkomligt meningslösa åtgärder, som kommer att kosta oerhörda summor, en kapitalförstörelse av gigantiska mått.

  Gott Nytt År och bästa hälsningar!

 5. Ja, det gäller att hitta små hål att stoppa gamla russin i som förnekare…
  Men seriöst, att använda Exxon Corporations egna ”beräkningar”? Jag förstår, det finns inget annat…
  Om ett russin visar sig vara lite tvetydigt, varför förespråka det sämsta alternativet?
  Fossila bränslen är ju ändå en ändlig resurs.
  Man förstår att läget är desperat för dig och de få andra (kapitalet) som inte vill ha en bättre värld allt för snabbt.

 6. Jag håller med om att jorden nu inte är “in the sixth mass extinction” och 3-4 graders temphöjning knappast kommer att leda till en massutrotning i närheten av vad som hände vid meteoritnedslagen för 65 miljoner år sedan. Även om jag tror ändringarna för arterna kommer att leda till förhöjt artutdöende en del arter utkonkurreras. Jag tror också att den långa karenstiden och de höga kraven på att en art skall klassificeras som globalt utdöd gör att en del arter faktiskt dött ut fast inte klassificeras som globalt utdöda. Och vi skall inte förvänta oss att det livsutrymme vi lagt under oss går spårlöst förbi. Men det finns en stor mångfald av arter och försvinner någon art står många redo att ta över det ekologiska utrymmet. Praktiskt anser jag artutdöendet till 2100 är betydelselöst för civilisationens överlevnad. Men av andra skäl anser jag vi skall försöka hålla liv i arter och gör vi inte det så är vi knappast civiliserade. Men å andra sidan måste vi kunna balansera mot andra värden och det blir knepigt nog efter 4 graders uppvärmning som vi nu är på väg mot.
  Jag tror också ca 20 meter högre hav är en underdrift om vi kommer in i en värld utan istider liknande den för 10 miljoner år sedan. Räknar man på att alla glaciärer försvinner och havet värms upp hamnar man på 80 meter eller så.

 7. Jag bodde under sju år i Torsåker, Gästrikland och tog en dag mina och grannarnas barn med på en promenad upp till toppen av Söderåsen, 236 meter över havet, där man kan vid klart väder kan se Östersjön, fem mil bort. Lite lägre än toppen finns klapperstensfält som visar var strandlinjen en gång varit sedan den senaste istiden. Barnen i fem till nioårsåldern blev genast “preppers” och började tala om hur de skulle klara situationen om det hände igen. Jag påpekade att vi hade två optimistjollar hängande i garagetaket för säkerhets skull och att det räckte för alla på gatan som inte kunde simma.

  Idag försöker alarmister skrämmas med futtiga två meter på hundra år!

  Stanna gärna till på väg till norrut , ta promenaden, ta till er perspektiven och inse att detta har mänskligheten överlevt och lärt sig hantera. Åtminstone fram till nu.

  Länk:
  //www.lansstyrelsen.se/gavleborg/besoksmal/naturreservat/soderasen.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap