Passhaveriet


För två år sedan gjorde media en uppföljning på den nyhet som kablades ut ytterligare några år tidigare, 2015, att hundratusentals svenska pass “försvunnit”. Och att medborgare i Sverige då hade rätt att hämta ut hur många pass som helst oavsett skäl. 

Mellan 2009 och 2013 tappade fem tusen personer bort sitt pass en gång om året. I ett fal hade en person fått ut 18 pass under samma 4-årsperiod. 

Enligt Rikskriminalen kostade då ett svensk attraktivt viseringsfritt pass 80 000 kronor för hugade spekulanter på jakt efter ett nytt liv i Sverige byggt på fusk. 

2015 gjorde därför Regeringen Inkompetens en lagändring som skulle “sätta stopp” för missbruket”. 

Anders Ygeman, då ansvarig, kommenterade nya lagen med: 

“Därmed stoppar vi kraftigt det missbruk av svenska pass som har funnits”.

Hur har det då gått med det? Fyra år efter att lagen infördes. 

Inte bra. Som allt annat sossarna rört vid blev det skit. 

Jag kontaktade polisen för att begära ut färsk statistik på antal pass som utfärdas och antal som försvunnit. 

För det första har rekordmånga pass utfärdats i år. 712 000 fler pass utfärdades 2018 än 2008. En ökning med 76 % på 10 år. 

För det andra så försvinner rekordmånga pass fortfarande. 

Det har försvunnit FLER pass varje år än året då lagen stiftades och all time high 2018 då 63 500 pass försvann. 

Varje månad förra året försvann 5 291 pass. Hela året.

Men det har försvunnit fler i år. 5 381 pass per månad i elva månader. Med all sannolikhet kommer 2019 bli nya all time high. 

Trots att det alltså idag inte längre går att hämta ut obegränsat med pass utan tre stycken under en 5-årsperiod försvinner ännu fler pass. 

687 950 pass har försvunnit på 10 år. 

Det här fungerar inte alls, den nya lagen är uppenbarligen tandlös.

Dags med hårdare lagstiftning. Från höger eftersom vänstern är totalt inkapabla även på detta område. 

 • Du får tappa bort ditt pass två gånger under en femtonårs-period, dvs få två extra pass utfärdade utanför passens giltighetstid. Tappar du bort det fler gånger kallas du till förhör hos polisen och finns det anledning att misstänka att du sålt passet ska du åtalas. Du får då heller inget nytt pass förrän giltighetstiden på ditt ordinarie gått ut.

 • Ska du resa utomlands kan du få ett tillfälligt bara för den resan utfärdat men då måste du ha resehandlingar som bevis. Polisen kan dock neka dig pass om det misstankar om brott, antingen för att du sålt pass eller för ett brott som ger fängelse. 

 • Första gången du tappar bort ett giltigt pass kostar passet du får ersätta det med 1500 kronor. Andra och sista gången är priset 5 000 kr. 

 • Utlandsfödda som fått medborgarskap som vuxna har idag en obegränsad rättighet till förnyelse av pass (vid giltighetstid gått ut kan de förnyas) oavsett om de har utvandrat från Sverige. Ta bort den möjligheten. Bor man inte i Sverige men har dubbla medborgarskap och därmed rätt till andra pass ska man inte ha en obegränsad livslång rätt att få nya svenska viseringsfria pass. Har man inte bott i Sverige på tre år och passet går ut får man antingen flytta hem eller nöja sig med sitt andra pass. 

 • Deras barn har också trots att de inte satt sin fot i Sverige, rätt att få pass utfärdade. Ta bort den rättigheten helt och hållet. Barn till utlandsfödda som blivit medborgare som vuxna måste vara födda i Sverige för att bli svenska medborgare och få svenska pass. 

 • Dags också för polisen att gå tillbaka i tiden och kolla vilka personer  som de senaste fem åren fått pass utfärdade flest gånger och kalla samtliga till förhör för att gå till botten med var hålen i systemet finns. Det är dags att folk börjar åtals för en hel del av våra försvunna pass är sålda och de personerna, som sålt falska identiteter till smugglare, måste straffas. 
 • Öka kontrollerna av pass för inresa i Sverige och de som påkoms med falska pass ska omedelbart omhändertas av polis och förhöras, både för att åtala personen och för att få mer information om källan, ligor etc. Fusk med identitetshandlingar i syfte att migrera till Sverige måste straffas med livstids utvisning. 

Det måste kosta att tappa bort pass och det måste kosta att använda falska svenska pass. 

Allt var inte fina fisken under Alliansen heller men utvecklingen har exploderat senaste fem åren. Ännu ett av alla områden denna regering briljerar i grenen inkompetens. 

…………………………………..

Stöd mig, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Men allt går att läsa gratis och en gåva är inte att betrakta som något annat än just en gåva. 

19 kommentarer till Passhaveriet

 1. Tack för påminnelsen Rebecca. Den här regeringen lämnar en hel del att önska. C L S V. Brrr. Höll på att glömma Mp.

 2. Hur kan det komma att Sverige har så slappa regler att man bara delar ut pass utan krav på motprestation, t.ex Luxembourg kräver att du bott där i minst fem år och klarar språktest.
  Jag har bott i många europeiska länder och arbetat från första dagen och bidragit från första dagen, men det betydde inte att man kastade pass efter en.Det finns bara ett land som är så slappt på detta plan-Sverige.
  Däremot om man som svensk jobbat utomlands och får sin pension skickad från annat europeiskt land så beskattas pensionen en andra gång-detta är Sverige ensamma om, detta gäller förstås inte folk som har sina tillgångar i utomeuropeiska banker, då bank samarbetet inte når dit.

 3. Vore intressant att få statistik på dom “borttappade” passen. T ex är män slarvigare än kvinnor, i vilken älder är man slarvigast, är infödda svenskar slarvigare än nya medborgare? osv.
  Jag tror att man kan urskilja ett mönster ganska snabbt.

 4. Bra att du tar upp det här, som jag ser som ytterligare ett bevis på att vi tyvärr numera i praktiken lever i anarki.
  Vill också passa (no pun intended) på att tacka dig för allt fantastiskt du gjort under 2019. Du är utan tvekan landets bästa grävande journalist! God Jul och Gott Nytt År!

 5. Var för några år sen på väg hem från ett afrikanskt land.
  Vid inchecknigen vill personal från flygbolaget prata med mig. De har en kille i övre tonåren med svenskt pass som de tror inte är hans och frågar mig om jag kan prata med honom för att se om han verkligen är svensk. De kommer inte släppa på honom annars.
  Jag går till honom, kollar passen, han har både svenskt och lokalt, svenska är flera år gammalt, lokala är helt nytt, bilderna helt olika, ser inte ut i närheten av honom. Han säger att svenska är från när han är 13, nu är han 17. Det lokala fick han förnyat för någon dag sen, strömmen gått när de tog bilden så det blev riktigt dåligt men det var försent att göra något åt.
  Jag pratar med honom en stund, han pratar perfekt svenska, kom till sverige som 10 åring. Jag frågar vilken skola han går, vilka ämnen, vad lärarna heter, vad är hans persnr, vem är statsminister nu, när var valet, vad är post/riktnummer där han bor, m.m. m.m. Han har svar på alla frågor, bättre än de flesta svenska 17 pringar.
  Förklarar för flygpersonalen att han är helt klart svensk även om passen verkar ha dåliga bilder och han inte ser i närheten ut som på bilderna.
  De låter honom checka in.
  Ska kanske tillägga att man på denna flygplats visar pass 17 ggr (ja jag har räknat) från att man närmar sig flygplatsen tills man sitter på sin plats i planet.

  Det jag vill komma till är att det är otroligt svårt att se på bilderna om det är rätt person. Mina barn fick sina pass när de var nån vecka gamla och de gällde tills de var fem, jag hade kunna ta med vem som helst. De flög ca 500 flighter var innan de var fem och blev aldrig ifrågasatt. Jag skulle lätt kunnat ta med mig ett hundratals femåringar till sverige (givet att de vore ljushyade och blonda…).

  För vuxna bör man införa fingeravtryck vid passkontrollen, för barn kommer det nog alltid bli svårt att säkra.
  Tror nog ändå att 3/5år giltighetstid jämfört med tidigare 5/10 är ett steg på vägen, men inte tillräckligt.

 6. Jag fick inte mitt pass förnyat när jag var Hemma Nov 15 hos Uppsala polisen, Dom tog 350Kr inget problem dom fick mitt gamla pass som hade gott ut, dom fick mitt Svenska giltigt körkort, dom fick mitt USA pass. mitt USA körkort, jag hade med mig en kopia på Amerikanska citizenship. Även fast det står i rött till vänster nertill FÅR EJ KOPIERAS. så det första dom gjorde var att kopiera det, sedan hörde dom av sig genom text att citizen papperet var en kopia så dom skulle undersöka saken. Ännu idag har jag inte fått hört något, Jag har dubbla medborgarskap. Men bli behannlad som en kriminell utav polisen och det är dom som är de kriminella genom att kopiera mitt medborgarskap. Lilla tjejen som fick vara deras front i polis stationen bad jag att läsa får ej kopieras,, jag frågade om hon kunde läsa Engelska och det kunde hon, men hon kunde inte ge någon förklaring utan att det var dom andra som begärde.

 7. Suck, om du bara visste hur många patienter inom psykiatrin som tappat sina id-handlingar. Eftersom pass är hundra kronor billigare än ID-kort så väljer de främst pass. Om de inte tappat bort fyra under ett år, då måste de välja för ID-kort.
  Bara hur de ska betala för dessa är problematiskt eftersom de oftast förlorat bankkort samtidigt och passmyndigheten vill ha betalt i förväg.
  Det är redan svårt att få ut pass, det räcker inte att vi i personalen är med, vi måste få dit en anhörig. Och varför ska de straffas ytterligare bara för att de är sjuka?
  Och har du aldrig själv tappat eller förlagt ett pass?
  Jag har gjort det, för jag la det på ett säkert ställe, så säkert att jag inte ens kom ihåg det…
  Jag tycker inte 60.000 försvunna pass på 10 miljoner invånare under ett år är en så alarmerande siffra. Det vill säga, 99,4 procent av befolkningen tappade alltså inte bort sitt pass under året…

 8. Är 68 år och har rest runt i hela mitt liv. Har aldrig tappat mitt pass!
  Att man inte stoppar det kan vara att dom som köper det ser det som en god investering för livstids försörjning, som tyvärr förr eller senare ger svenska pass en skräpstatus. Tänker på de nyligen påkommna utländska regeringsmedlemmar som går på olika bidrag från Sverige utan att ens vistas i Sverige och som dessutom sitter högt upp i sina utländska regeringar, skrämmande! Om man nu inte bryr sig från Regeringskansliet så tycker jag att Maggan Andersson kan fylla skattkistan med pengar genom att låta svenska staten sälja svenska pass. Skulle på något sätt ändå mer öppet visa sitt ställningstagande och fylla på svensk ekonomi om än väldigt tillfälligt.

 9. Alla svenska pass innehåller biometrisk information – bild och fingeravtryck lagrat på chip. Men den används inte vid passkontrollen. Det står också en fingeravtrycksläsare i passpolisluckan. Jag har frågat flera gånger varför läsaren inte används för att jämföra avtrycket i passet med personens. Görs endast när man anländer med visum, är svaret.

 10. Hej Rebecca!
  Tack för ditt oförtrutna arbete! Har en kort fråga, det växande antalet utfärdade pass, hänger det alls samman med att passens giltighetstid kortats, alltså att pass som tidigare hade en giltighetstid på 10 år nu har en giltighetstid på 5 år? Detta ej sagt för att ifrågasätta dina slutsatser i övrigt.
  Med vänlig hälsning,
  Peter Svensson

 11. Kostar det 5 000 kr att skaffa ett nytt pass, vem kommer då att skaffa ett nytt – den den som ska iväg på en sista minuten-charter för 1 495 kr eller en passförsäljare som tjänar bara 75 000 kr istället för 80 000 kr för passet?

  Jag har ingen lösning på problemet men tror inte att en höjd avgift är svaret så länge som försäljningen ändå går med vinst.

 12. ” Första gången du tappar bort ett giltigt pass kostar passet du får ersätta det med 1500 kronor. Andra och sista gången är priset 5 000 kr.”

  Det är ett meningslöst slag i luften. Om man kan sälja sitt pass för 80 000 SEK, så betyder en höjning av ”inköpspriset” till 5000 SEK ingenting.

  På de flesta större företag får anställda sin identitet kontrollerad varje dag då de kommer till arbetet. På samma sätt skulle alla som passerar gränsen kunna kontrolleras. Det behöver bara ta några sekunder per person med rätt utformat pass/IDkort parat med kontroll av biometriska data. Att så inte sker är ett bevis på att de som styr vill ha det såhär.

 13. Jag är inte förvånad!! På sajten “spanienforum.se”, kan man rätt ofta hitta annonser om pass och andra ID-handlingar till dom flesta länderna, dessutom pengar.

 14. Det är mycket enkelt att sälja sitt pass för 10,000 kroner och sen får man nytt pass av den svenska staten. Också säljer man det för 10,000 ocj sen får man nytt pass av staten. Men det har ingen betyding nu. Ni svenner har gått för långt. Ni har krossat Sverige fullständigt. Ni kan inte göra om på det nu, det är altför sent.

  Sverige er är nu en arabisk stat i Skandinavien. Och förresten, ni svenner borde sitta stilla och inte laga en ljud nu. Ser jag en svenne här så kommer jag spöja skiten ur honom. Ni svenner har granner. Och vi är inte glada nu. Ni har krossat hela jävla Skandianvien, bare för att ni tror ni är så snälla och goda. Jävla svenneskit, det är frestande att åka till Sverige bara för att spöja svenner. Ni förtjener det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap