Vego-bluffen


Så här på julafton när alla ska frossa i framför allt kött tänkte jag bidra med lite glad julstämning. 

Det finns många intressen som vill skapa en bild i media av att allt fler blir vegetarianer, och inte minst att detta beror på oro för klimatet. 

Inget av det stämmer med den verklighet miljörörelsen anstränger sig så hårt att hålla borta från debatten. 

Tvärtom, andelen vegetarianer/veganer ligger stabilt på 6 % varje år.

De blir inte fler. Axfood undersöker detta varje år genom Sifo och de kan tyvärr aldrig skriva att andelen ökar utan varje år ligger andelen ”stabilt”. 

Eller så kan man skriva att andelen köttätare stabilt ligger på 94 %.

Och att det därför är ännu mer orimligt att dels försöka utmåla läget som att folk nu väljer kålrot framför skinka. Och dels kräva denna enorma anpassning av alla situationer bara för att passa 6 % av befolkningens behov. 

Vad gäller konsumtionen på kött redovisar, tyvärr, alltid media och miljöhetsarna, total konsumtion för att den siffran är högre. Men den är inte den relevanta. 

Utan det är direktkonsumtion. 

Direktkonsumtionen av kött kilo per capita ökade varje år fram till 2016, då den minskade något. Jordbruksverket verkar vara lite lata för trots att 2019 snart är slut har de inte orkat uppdatera databasen med 2018 års siffror ännu.

Men trots att direktkonsumtion är det mest relevanta måttet envisas såväl Jordbruksverk som media att puffa fram total konsumtion. Varför då? I den siffran ingår en massa saker som t ex blir hundmat eller slängs. Det är också så att siffrorna visar rått kött, vid tillagning sjunker vikten ännu mer. 

Här ser ni totalkonsumtionen av kött historiskt under 2000-talet – den ökade för varje år fram till 2016. 

Inte ens här finns något annat än en ökande trend med ett års avvikelse.

2018 har som sagt inte lagts in i databasen men på en sida på deras hemsida skriver Jordbruksverket att siffran var 83,5 kg/person. 

Jordbruksverket ger oss finns ingen förklaring till det sin redovisning. Sådant gör mig alltid misstänksam för totalt konsumtion är inget bra mått på köttkonsumtion. 

Men som ni kan se på direkt konsumtion så är minskningen inte alls lika drastisk för 2017 som total konsumtion. 2 kilo mot 800 gram per person. 

Vad har då förändrats inom konsumtionen?

Men en aspekt som ingen myndighet verkar vara intresserad av är hur den stora invandringen påverkar dessa siffror.

Vi har tagit emot hundratusentals personer bara senaste åren. Samtliga med lägst inkomstnivå i samhället, de flesta är muslimer som inte äter griskött men däremot kyckling, lamm och nöt. 

Är det verkligen för att svenskarna blivit så klimatoroliga den totala konsumtionen minskat per person eller är det för att vi blivit hundratusentals personer fler, varav många inte har råd att köpa särskilt mycket kött?

Och det kött fattiga personer i denna permanenta nya underklass vi har som snart består av en miljon personer har råd med är till exempel billigt kycklingkött. Det kanske är skälet varför just kyckling ökat så mycket, tänker jag. 

Istället för man fram tesen om att det blir allt fler vegetarianer i samhället. Men det är inte alls så. 

Ät allt kött på julbordet med gott samvete.

Veganerna och vegetarianerna är och förblir en liten liten klick av befolkningen trots klimathets och trender. 

Vi är de 94 procenten. 

God jul!

……………………..

Vill du stödja mig? Bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Sajten är öppen och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Copy link
Powered by Social Snap