Swish-jobbarna – hela listan

Det har varit mycket snack om Swish det här året. Det har gått från ett smart betalningsmedel för företag till att i den politiska debatten förvandlats till ett hån. 

”Swish-journalist”. 

För i takt med att fria aktörer etablerat sig i media och opinion har dessa fria aktörer gått från något som media och vänstern ignorerat, sedan försökt fula ut genom drev och hetsjakt. När det inte gått har de resignerat inför det faktum att vi i den fria sidan för varje år tagit mer och mer av tolkningsföreträdet och nyheterna, sedan intäkter och nu även personal (syftar framför allt på Kvartals rekryteringar) har det blivit ett reellt problem för media. Och deras vänstersvans. 

Så 2018 etablerades strategin – Swish-hånet.

Genom att föraktfullt kalla någon ”swish-journalist” vill vänstern i helig Allians med media sätta bilden av att det som kommer från icke statligt betalda inom media och opinion är på något sätt mer köpta än de som lever på skatt eller företags annonser. 

Detta kulminerade i en podd med Kvartal där Dagens Arena ställde massa frågor om hur de finansieras och exakt vilka personer som betalt vad. 

De måste fått hybris på något sätt för Dagens Arena är den största vänsteraktören som inte är ett dugg öppna med hur de finansieras. De ägs av en ekonomisk förening och därför redovisar Arena-gruppen ingen årsredovisning för ägandet och pengarna, utan det är bara de aktiebolag som ingår som har årsredovisningar.

Alltså kan Dagens Arena ta in hur mycket pengar som helst från S och fackförbund via sin förening, som är huvudägare, och sedan skicka pengarna vidare.

Vilka betala Dagens Arenas propaganda? Olika fackförbund och LO gissar jag men som sagt, det är de inte öppna med. 

Är det några som är köpta är det Dagens Arena, de skriver på uppdrag av hemliga uppdragsgivare. Självständigheten lyser verkligen med sin frånvaro och några journalister kan man därför inte kalla dem. 

Förra hösten gjorde Medierna i P1 ett kritiskt reportage om just det de valt ut som ”Swish-journalister”. De ringde ironiskt nog mig och ville ha med mig. Jag sa att det är en jättebra idé att göra ett program om det men jag är fel person för jag är konsult och tjänar marginellt på Swish. Vilket alltså är sant. 

Inslaget blev som man kunde tro, en slags utfulning av fria aktörer. 

Det har mig veterligen funnits några få journalister som vänt sig emot dem här Swish-kritiken att det som produceras med frivilliga bidrag skulle vara mindre fri och det är Brit Stakston från Blankspot som intervjuades i Medierna i P1-inslaget. 

Den duktiga frilansande Asien-korren Jojje Olsson som bott 8 år i Kina skrev igår ett försvar till all fri finansiering av media. 

Så vilka finansierar sig då via Swish?

Jag har kollat runt och hittar en hel del av de som ägnar sig åt Swish-hån märkligt nog.

Listan innehåller ett urval av samtliga som har Swish inklusive de som inte alls hånar det. 

Personer som tycker att ta Swish är förfärligt och ett hot mot integriteten i kvaliteten men som ändå tycker att personer borde stödja just deras projekt. 

De jag inte vill ge gratis reklam har jag mörkat numret. 

 • Blankspot finansierar sig bara via crowdfunding och Swish

 • Inte Rasist Men

 • Magasinet Paragraf

 • Skiftet

 • ETC skryter om hur mycket pengar folk skänker (inga siffror som kommer från dem kan man dock ta på allvar.)

 • Flamman

 • Kommunistiska Proletären har inte Swish för själva tidningen men projektet Höj Rösten som de stöttade marknadsfördes med Swish

 • Expo finansierar sig också med Swish

 • Feminististiska tidningen Feministiskt Perspektiv likaså

 • Tidningen faktum

 • Till och med AFA finansierar sina aktioner via just Swish

Det finns två samverkande skäl till det här hånandet av Swish, som är totalt inkonsekvent som ni kan se då även de största hånarna vill ha Swish-pengar. 

Undervegetationen i sociala medier till vänster, fotsoldater och troll, de hånar alla de ogillar som tar Swish för att mottagarna av hånet är folk de hatar av helt andra skäl – de är inte vänster och driver frågor de vill ska vara tysta. 

Medierna däremot har helt andra skäl. De har tappat makt och pengar när den fria delen av media och opinion växt sig starkare för varje år. Och det tänker de inte stillatigande acceptera, alltså är alla medel tillåtna när man ska få väck konkurrensen. 

Oavsett skäl finns det ett episkt hycklande i frågan, inte bara för att alla andra också tar Swish. 

Vem är mest oberoende?

De som får frivilliga läsarbidrag för material läsarna ändå kan läsa gratis. Eller de som gömmer annonser i redaktionell text eller lever på tvångsinsamlade skattepengar i form av medie-allmosor från pappa Staten?

……………………………….

Stöd mig, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Men allt går att läsa gratis och en gåva är inte att betrakta som något annat än just en gåva. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!