Thunberg och fel verklighet


Som många influensers verkar Greta Thunberg och hennes team numera förhålla sig relativa till sanningen.

I Kanada vägrade hon uppge vem som betalade uppehållet för henne och hennes pappa flera månader i USA, drivmedel, resor etc. Detta har de båda påskinit inte betalats av någon.

Nu jagar de klick online genom att posta bild på en 16-åring som tvingas sitta på golvet på tåget för att de är överfulla.

3,6 miljoner följare kunde läsa om den dåliga tågtrafiken.

Även på Instagram, med 8,9 miljoner följare, postade hennes team exakt samma bild och budskap.

Totalt 10 miljoner följare om man lägger ihop båda kanalernas räckvidd

Men att Thunberg och hennes entourage fått första klassbiljetter och personal som hälsat dem välkomna glömde de bort att berätta.

Thomas Gür publicerade båda tweeten på sin Facebook nyss.

För att de fått sina första klass-platser visade av personalen och inte alls fått sitta på golvet är den delen av sanningen som inte ger några klick.

Varför visar inte bilden att manager Svante Thunberg och resten av det team DB hänvisar till också sitter på golvet?

För att de inte behövde det.

Det är lätt att se hur det gick till.

”Sätt dig Greta så tar vi lite bilder bland väskorna. Perfekt bild att visa för att dra igång en debatt om behovet att satsa ännu mer på tågen.”

Men i farvattnet av de influencers som nyligen åkt fast med lögner om siffror och i inlägg visar bara detta några saker.

Som att media är för dåliga i att göra sitt jobb – granska. Att det därför är riskfritt att bygga sin influenser-karriär på friserad tillrättalagd eller rakt av medvetna felaktigheter i syfte att plocka popularitet och påverkan. Och att så länge det är riskfritt kommer fler att fortsätta med det.

Thunbergs budskap låter allt mer vänsterpopulistiska, skrev SVT och fick en hatstorm på sig av klimatsekten. Nåde kättarna som dristar sig till att höja rösten från hyllningskören.

Det kostar att göra sitt jobb men kostnaden för att inte göra det och låta klimatdebatten styras av falsarier av frisserad verklighet för att vinna opinion och sympati och mer makt är större.

……………

Edit:

Fransk media skrev om händelsen nyss. Ingen ännu i svensk media.

21 kommentarer till Thunberg och fel verklighet

 1. Om man är verkligt bekymrad över vårt klimat- varför lyssnar då våra ledare på en 16 åring som skolkar och vill att vi ska ha panik uppbackad av godhetsprofitörer, istället för att lyssna på just verkliga klimatforskare?

 2. Jeremy Corbyn gjorde exakt samma sak nu i valrörelsen men då gällde det att misskreditera det privata tågföretaget Virgin. Möjligen en ren plankning av Labors valrörelse inför valet den 12 dec i år

 3. Jag såg en video ( //www.youtube.com/watch?v=b6tbyM8H60w&t=0s ) av Youtubern “VoiceOfThunder” nyligen, i vilken han pratar om sin erfarenhet av att delta på en miljökonferens. VOT är forskare inom kemi, och presenterade en del fakta för personerna på podiet, som de verkade vara helt okunniga om. Du vet, sådana där obekväma fakta som hur mycket energi som jorden får av solen, hur mycket tillskott det blir av globala uppvärmningen och liknande “avancerade” fakta…. Om de som på ett seriöst sätt diskuterar miljö och miljöpolitik, och inte har koll på grundläggande fakta är det något allvarligt fel i systemet.

 4. Påminnet starkt om asiatisk kultur i mångt o mycket där det anses mer illa att påtala en lögn än att fabricera den.

 5. Hej Rebecca…. Interessant artikel om “Cirkus Thunberg” som fører alle bag lyset…. Du indleder med at undre dig over hvem som betaler hende og Svantes Road Trip i flere måneder… Det samme undrer mig, det koster penge at rejse, det koster utroligt mange penge at rejse i flere måneder.
  Samtidigt undre det mig hvem som betaler deres lejlighed i Stockholm, P.O Hallmans gata 5 lgh 1302 . 11269 Stockholm, der bor lilla Greta med familien, 134 m2 som jeg har googlet nok koster 90.000,- kr pr m2 altså 12-13 millioner… Er jeg borte fra mit job bare 2 dage, ses det på min løn udbetaling, skulle jeg rejse i tre måneder ville banken overtage mit hus når jeg kom hjem, så nogen må vel betale, og de bliver betalt godt…..

  Venter på flere interessante artikler om Thunberg

  Håber det går jeg skriver på dansk..

  Hilsen Søren Holm Jensen

  1. En del av de frågor du ställde kan du få svar på i filmen om Greta Thunberg. Den är på ca 45 minuter och enligt mig den mest avslöjande och kunskapslyftande information jag hittills fått i ämnet Thunberg. Där avslöjas i tio sakliga inslag hur lurade vi alla är – kanske inte vi som redan tagit emot och satt oss in i saklig klimatfakta och tidigt fattat vad det handlar om.
   Att klimatet är vädrets historia och bara kan kontrolleras på tidslinjer som är mer än 30 år och ännu längre. Medan väder är prognoser över sol, vind och nederbörd som spänner över lite mer än fem dygn.
   Nedsmutsning av våra hav är en miljöförstöring som har med hur vi människor dumpar vårt avfall i främst vattendrag och floder, som sedan rinner ut i våra oceaner och hav. Men alarmisterna blandar gärna ihop alla dessa delar i en enda röra; klimatförändringar, väder och miljöförstöring, och låter oss tro att det är människan som är skuld till det hela.
   I filmen visar de t ex CO2 som massor av svarta smutsiga bomber som väller ut i luften och bilavgaser som sotiga rökstrimmor. Gretas mamma Malena Ernman har förklarat att hennes dotter Greta kan se och känna koldioxiden, detta trots att denna atmosfäriska gas är både osynlig och luktfri. Vilka egenskaper man ger sin dotter???
   Här borde man ta sig en funderare och inte acceptera att bli behandlad som okunniga dumbommar som vem som helst kan föra bakom ljuset.
   Filmen är på engelska framförd av en svensk som talar mycket god engelska.

   //www.bitchute.com/video/9Jpk8Ix1CCg/

 6. Du gör ett fantastiskt jobb! Hoppas du orkar fortsätta. Jag har just skrivit färdigt ett manus till boken ” Sveriges politiskamaffia”. Nu på väg till ett antal tänkbara förlag. Har du något tips? Sänder gärna manus om du kan tänka dig läsa och bedöma. Vilken mailadress ska jag använda. MVH Rolf Malm

  1. Om jag förstått dig rätt tycker du alltså att man överhuvudtaget inte offentligt får kritisera det GT säger och gör ?

  2. Ynkligare att föra en debatt där tonåringar med hela sin organisation (Gretas ord sista veckan) skall ha fri passage i demokratiska sammanhang. Det är mycket som passerat förbi ditt intellekt när du talar som om den här tjejen inte själv startat upp debatten. Och så tar du 24 Nyheter till objektiv hjälp? Hjälp!

  3. Det vore väl en sak om det vore en enda liten 16-åring. Nu är det ett team och hennes pappa som styr agendan i bakgrunden och hon är bara en galjonsfigur som ska göra att just sådana som du ska tro att det bara är ett litet oskyldigt barns engagemang som ges uttrycksmöjligheter i tid och otid.

 7. hej, det här är vad jag också säger hela tiden till alla jag pratar med avseende klimatet! Hor ÄR styrd av pappa + alla andra som vill göra akutsaker som kan leda till att världen blir värre. Säger man att deras GTs önskan leder till att fattiga i afrika måste ge upp sina önskemål så blir man en klimathatare. Ingen verkar förstå eller så vill man inte förstå, troligen det sistnämnda, att alla tal är skrivna av vuxna som vill föra fram sin agenda. Tyvärr så faller alla politiker i samma fälla. värst är vår statsminister! Folk är blinda-döva för argument som innebär att se saker från 2 sidor.

 8. Intressant exempel på hur man okritiskt sväljer och sprider falska nyheter som passar in i ens världsbild, här klimatförnekare-hata-Greta varianten. Att Greta faktiskt satt på golvet i två överfulla tåg på väg genom Tyskland tills hon så småningom fick sittplats efter Göttingen har omvittnats av DN medarbetare som var med på resan. Men detta faktum passar inte att berätta om man är ute för att försvara den tyska järnvägen eller smutskasta Greta Thunberg.

 9. Till Rolf Malm. Norrmannen (ooups det är diskriminerande att särskilja norrmän från den universella befolkningen i Norge) Terje Tvedt har gett ut en bok som heter Det internationella genombrottet, Norge -Från Nationalstat till multikulturellt land. Boken i översättning till svenska (utmärkt översättning ) har getts ut på KARNEVAL FÖRLAG. Huvudförlaget i Norge heter Dreyers förlag, Oslo, år 2017. En förfärande läsning om hur det gick till när norrmännen (sic) skulle integreras i det multikulturella Norge och bibringas uppfattningen att norrmän och den norska kulturen inte finns om den alls funnits.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap