Thunberg och fel verklighet

Som många influensers verkar Greta Thunberg och hennes team numera förhålla sig relativa till sanningen.

I Kanada vägrade hon uppge vem som betalade uppehållet för henne och hennes pappa flera månader i USA, drivmedel, resor etc. Detta har de båda påskinit inte betalats av någon.

Nu jagar de klick online genom att posta bild på en 16-åring som tvingas sitta på golvet på tåget för att de är överfulla.

3,6 miljoner följare kunde läsa om den dåliga tågtrafiken.

Även på Instagram, med 8,9 miljoner följare, postade hennes team exakt samma bild och budskap.

Totalt 10 miljoner följare om man lägger ihop båda kanalernas räckvidd

Men att Thunberg och hennes entourage fått första klassbiljetter och personal som hälsat dem välkomna glömde de bort att berätta.

Thomas Gür publicerade båda tweeten på sin Facebook nyss.

För att de fått sina första klass-platser visade av personalen och inte alls fått sitta på golvet är den delen av sanningen som inte ger några klick.

Varför visar inte bilden att manager Svante Thunberg och resten av det team DB hänvisar till också sitter på golvet?

För att de inte behövde det.

Det är lätt att se hur det gick till.

”Sätt dig Greta så tar vi lite bilder bland väskorna. Perfekt bild att visa för att dra igång en debatt om behovet att satsa ännu mer på tågen.”

Men i farvattnet av de influencers som nyligen åkt fast med lögner om siffror och i inlägg visar bara detta några saker.

Som att media är för dåliga i att göra sitt jobb – granska. Att det därför är riskfritt att bygga sin influenser-karriär på friserad tillrättalagd eller rakt av medvetna felaktigheter i syfte att plocka popularitet och påverkan. Och att så länge det är riskfritt kommer fler att fortsätta med det.

Thunbergs budskap låter allt mer vänsterpopulistiska, skrev SVT och fick en hatstorm på sig av klimatsekten. Nåde kättarna som dristar sig till att höja rösten från hyllningskören.

Det kostar att göra sitt jobb men kostnaden för att inte göra det och låta klimatdebatten styras av falsarier av frisserad verklighet för att vinna opinion och sympati och mer makt är större.

……………

Edit:

Fransk media skrev om händelsen nyss. Ingen ännu i svensk media.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!