Högsta Domstolen sviker handlarna


Det är på så många sätt vårt rättssystem är urspårat, med straffrabatter, ungdomsrabatter och utredningar som läggs på hög eller läggs ner. Allvarliga brott, som sexualbrott. 

Så rättssystemet har övergett vissa delar av samhället. På något annat sätt kan man inte tolka rådande situation. 

De som står utanför idag är definitivt landets livsmedelshandlare. Inte nog med att de tvingas anställa dyra ordningsvakter själva för att få bukt med den accelererande kriminaliteten där gäng och enskilda plockar på sig vad de vill ha i butikerna och går därifrån, inte minst kött som sedan säljs till mindre nogräknade mindre butiker eller restauranger. 

Nu har Högsta domstolen sett till att tjuvarna inte kan dömas för stöld om de inte stjäl för minst 1250 kronor, då är det ringa stöld som är böter och inte fängelse. 

En kriminell överklagade alltså till HD att han, som ertappats med varor för 1 114 kronor trots att gränsen är 1000 kronor inte skulle dömas för stöld utan för ringa stöld. 

Hur kan ett så högt belopp av vårt rättssystem betraktas som ringa? Ringa stöld är väl ändå ett obetydligt belopp?

Hade jag inte vetat hade jag själv gissat på några hundra kronor som ringa och allt däröver stöld och grov stöld. 

För en livsmedelshandlare handlar detta om att folk kan gå iväg med en hel matkasse, en veckohandling, och bara straffas med böter om de åker fast. 

På bara tre år har butiksstölderna ökat med 30 % och idag kostar detta privata företagare nio miljarder per år. 

Nu tycker Högsta Domstolen att 1250 kronor är ringa. Och sveket mot handlarna blir ännu större. 

Dessutom vet forskningen att just stöld och snatteri är inkörsport till grövre kriminalitet. Vad händer med ett samhälle som inte straffar dessa brott? 

Det är bara att räkna ut själv att dessa unga småkriminella går vidare i sina karriärer och blir grova yrkeskriminella till stor del. Istället borde straffen skärpas för snatteri och gränsen för ringa brott sänkas radikalt just för att få bort dessa kriminella från möjligheten att bli professionella. 

Nästan 9 000 individer stod under 00-talet för stöld- och snatteribrotten, de högaktiva som dömts för nio eller fler förseelser. 

Istället för att se till att livsmedelshandlare som utgör en grundstomme i den svenska mat-infrastrukturen och borde betraktas som samhällsbärande, skyddas överger vi dem mer och mer för varje år. 

Vad gör vi när handlare börjar lägga ner sina verksamheter för att de inte klarar av att bedriva verksamheten längre på grund av stölder, hot och våld?

……………………..

Vill du stödja mig? Bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Sajten är öppen och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

5 kommentarer till Högsta Domstolen sviker handlarna

 1. Handlarna anlitar inte ordningsvakter (OV), de anlitar väktare. Ni måste börja lära er skillnaderna mellan de två!
  Den stora skillnaden är att OV sysslar med myndighetsutövning då de jobbar under polislagen. Det är därför OV inte kan se bort när ett brott begås och även har rätt att omhänderta och avvisa personer. En väktare åkandes sidan har ingen skyldighet att ingripa vid brott men dock skyldighet att rapportera brott till polisen.
  En väktare får endast gripa på bar gärning och då är det ett envarsgripande som sker, dvs samma sak som DU kan göra. En väktare kan inte avvisa en person såvida inte denne själv ser personen gå igenom en skyltad avspärrning. Hittar väktaren en person i ett utrymme där personen inte har tillträde är det polisen som tillkallas om personen inte lämnar på väktarens uppmaning.
  Det finns fler saker men det där är det grundläggande.

 2. När den “normala” ICA-butiken läggs ned, så uppstår snabbt en invandrarägd ersättningsbutik. Av någon märklig anledning kommer butiken att gå lysande. Kanske för att varorna delvis “självimporteras”, delvis för att massor säljs utan kassaregistreringar etc. Moms och företags beskattning sjunker plötsligt. Men kommunala- resp statliga myndigheter törs inte röra i detta getingbo av korruption och brottslighet.

  Detta är också grunden varför “torghandelsmaffian” (med nordisk bas i Köpenhamn) idag har ett fast grepp om “torghandel” upp till Kungsbacka, Jönköping, Söderköping. Lokaliseringen är minst en fredag utanför de olika moskéerna. Seriös konkurrens? Lite urin eller hundskit bland varorna – fixat.

 3. Vem betalar för den åtalades juridiska biträde frågar men sig? Och vad är straffet i det ena och andra fallet? Och hur kan man få prövningstillstånd i HD för en sådan skitsak?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap